Ένας γιγάντιος αστεροειδής στο μέγεθος του Έβερεστ πρόκειται να κάνει μια «πολύ κοντινή» προσέγγιση στη Γη, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια δραματική κλιματική αλλαγή εάν επηρεάσει τον πλανήτη μας
Ο διαστημικός βράχος 2011 UL21, έχει περίπου διάμετρο μεταξύ 1,7 και 3,9 χλμ. και είναι ένας από τους μεγαλύτερους «δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς» που πέρασαν από τον πλανήτη μας τα τελευταία 125 χρόνια. Ωστόσο οι αστροφυσικοί καθησυχάζουν λέγοντας ότι πλησιάζει με ασφάλεια.
«Ο 2011 UL21 περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο περίπου μία φορά κάθε 3 χρόνια ή για ακρίβεια κάθε 1.130 ημέρες και η τροχιά του δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Η πιο κοντινή απόστασή του από τον Ήλιο είναι 0.7 φορές αυτή της Γης και η πιο μακρινή 3.5 φορές αυτή της Γης. Το επίπεδο της τροχιάς του όμως δεν συμπίπτει με αυτό της Γης και των άλλων πλανητών αλλά σχηματίζει γωνία 35 μοιρών. Λόγω της ιδιομορφίας αυτής αναμένεται να έρθει σε απόσταση 6,6 εκατομμύρια χλμ, από τη Γη σήμερα 27 Ιουνίου- η πλησιέστερη προσέγγισή του εδώ και 110 χρόνια!» εξηγεί στο Dnews ο Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αλλά και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, κ. Βασίλης Χαρμανδάρης
Όσοι επιθυμούν να δουν τον διαστημικό αυτό βράχο θα μπορέσουν να το κάνουν με ένα κοινό τηλεσκόπιο, ειδικά στις 28 και 29 Ιουνίου, όταν θα είναι πιο φωτεινός. «Αυτός ο αστεροειδής είναι μεγαλύτερος από το 99% όλων των γνωστών αντικειμένων κοντά στη Γη», μοιράστηκε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. «Ωστόσο, δεν θα μας ενοχλήσει ιδιαίτερα, αφού στο πλησιέστερο σημείο στις 27 Ιουνίου, θα εξακολουθεί να είναι περισσότερο από 17 φορές πιο μακριά από τη Σελήνη.
Ο 2011 UL21 τεκμηριώθηκε από το Catalina Sky Survey, ένα παρατηρησιακό πρόγραμμα το οποία χρησιμοποιεί τρία τηλεσκόπια που βρίσκονται στην Αριζόνα, στις 17 Οκτωβρίου 2011. «Ο 2011 UL21 είναι αρκετά μεγάλος και εμπίπτει στην κατηγορία των αστεροειδών του Απόλλωνα», κοινοποίησε το Ινστιτούτο SETI. «Οι αστεροειδείς αυτοί πήραν το όνομά τους από τον Έλληνα θεό Απόλλωνα, ο οποίος ήταν γνωστός για τα επικά του ταξίδια, και έχουν διάφορα μεγέθη: από μερικά μέτρα έως πολλά χιλιόμετρα, όπως ο 2011 UL21.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αστεροειδείς του Απόλλωνα έρχονται αρκετά κοντά μας διασχίζοντας την τροχιά της Γης, αν και οι τροχιές τους γύρω από τον Ήλιο είναι μεγαλύτερες από της Γης».
«Ο όρος «δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής» (PHA=Potenially Hazardous Asteroid) είναι ένας ακριβής επίσημος ορισμός, που αναφέρεται σε αντικείμενα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, είναι μεγαλύτερα σε διάμετρο από περίπου 150 μέτρα και μπορούν να φτάσουν σε απόσταση 7.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη – μια απόσταση σχεδόν 20 φορές αυτή της απόστασης Γης-Σελήνης», δήλωσε στη Daily mail ο Gianluca Masi, αστροφυσικός και επιστημονικός διευθυντής του Virtual Telescope Project. που θα δώσει live stream το πέρασμα του αστεροειδή.
«Με άλλα λόγια, μόνο οι μεγαλύτεροι αστεροειδείς που μπορούν να πλησιάσουν αρκετά κοντά στον πλανήτη μας χαρακτηρίζονται ως PHA, πράγμα που δεν σημαίνει ότι πρόκειται να χτυπήσουν τη Γη, αλλά εντούτοις δικαιολογούν πιο προσεκτική παρακολούθηση της κίνησής τους γύρω από τον Ήλιο».
Ο 2011 UL21 κατηγοριοποιείται επίσης ως «δολοφόνος πλανητών», ο οποίος ορίζεται ως αστεροειδής ικανός, εάν συγκρουστεί με τη Γη, να προκαλέσει ζημιά σε κλίμακα μεγέθους ηπείρων και να παραγάγει αρκετά συντρίμμια κατά την πρόσκρουση που θα προκαλούσαν σημαντικές κλιματικές αλλαγές, αναφέρει το LiveScience.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστήμονες στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης κάνοντας ακριβείς θεωρητικούς υπολογισμούς αποκάλυψαν το 2023 ότι ένας αστεροειδής αυτής της κατηγορίας δεν θα χτυπήσει τη Γη για τουλάχιστον τα επόμενα 1.000 χρόνια. Η επόμενη πιο κοντινή προσέγγιση του εν λόγω αστεροειδή στη Γη θα συμβεί το 2089, οπότε και θα βρεθεί σε απόσταση 2,7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.
Μια γραφική απεικόνιση της θέσης του 2011 UL21 στο ηλιακό μας σύστημα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα:
https://www.spacereference.org/asteroid/415029-2011-ul21