Ηλιόσποροι και οι άγνωστες θεραπευτικές τους ιδιότητες

Ο αγαπημένος ηλιόσπορος που εκτός από την υψηλή διατροφική του αξία, μας κρατάει και… καλή παρέα, είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή σας. Αρκεί να προσέξετε το κέλυφός του.

Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορεί εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή με διάφορους τρόπους.

Έτσι μπορούμε να τους προσθέσουμε στη σαλάτα μας, στο πιλάφι, στα φαγητά μας, αλλά και να φτιάξουμε διάφορα βουτήματα και ψωμί με ηλιόσπορο. Μπορούμε να κάνουμε τους ηλιόσπορους νοστιμότερους χωρίς να μειώσουμε την θρεπτική τους αξία καβουρδίζοντάς τους ελαφρά σε στεγνό τηγάνι.

Οι ηλιόσποροι μας είναι περισσότερο γνωστοί για τη γεύση τους παρά για τις μοναδικές τους θεραπευτικές ιδιότητες, που είναι μάλιστα ιδιαίτερα πολύτιμες.

– Είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου.

Το μαγνήσιο εκδηλώνει αντίθετες δράσεις από εκείνες του ασβεστίου, συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο του πόνου των νεύρων και των μυών. Η ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης, μυϊκών σπασμών, ημικρανιών, μυϊκών κραμπών και γενικότερο αίσθημα κούρασης. Έτσι, η κατανάλωση ηλιόσπορων μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη μαγνησίου και τα αντίστοιχα οφέλη.

– Είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε στη φύση,

την κυριότερη αντιοξειδωτική βιταμίνη προστατεύοντας τα κύτταρα του δέρματος και της καρδιάς από τη γήρανση και την οξείδωση. Είναι άμεση η ικανότητά της να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα και γι’ αυτό αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς «υπερασπιστές» της καλής υγείας.

– Είναι ακόμα σημαντική πηγή σεληνίου,

καθώς μια χούφτα ηλιόσποροι μπορούν να εφοδιάσουν τον οργανισμό με το 26% της απαιτούμενης ποσότητας σεληνίου για τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού. Το στοιχείο αυτό δεν έχει μόνο αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά αποτελεί και δομικό συστατικό ενός αριθμού σημαντικών ενζύμων. Εκτός από αντικαρκινικές ιδιότητες, έχει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

– Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως

σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη.

– Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε λιπαρά οξέα

διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ επίσης καταπολεμούν την αφυδάτωση και διατηρούν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, προσφέροντας σπουδαίες υπηρεσίες στην ομορφιά. Αν λοιπόν διαπιστώσουμε πως το δέρμα μας γίνεται ολοένα πιο ξηρό και στο πρόσωπό οι ρυτίδες σαν να βαθαίνουν είναι σίγουρα μια καλή ιδέα να καταναλώνουμε ηλιόσπορο τακτικά.

– Το πιο σημαντικό είναι ότι μας προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Η πρόσληψη σεληνίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς συμμετέχει σε διάφορους μηχανισμούς που προστατεύουν από τη μετάλλαξη του γενετικού μας υλικού. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε διάφορα αντιοξειδωτικά προστατεύει τον οργανισμό μας από τη συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών.

iliosporos

Θεραπευτικές ιδιότητες

Αν και μπορεί να σας φαίνονται μικροί, ασήμαντοι και ικανοί μόνο για να σας βοηθήσουν να περάσετε την ώρα σας, οι ηλιόσποροι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές και μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό.

Καταπολεμούν το άσθμα και την υπέρταση.

Οι ταπεινοί ηλιόσποροι βρέθηκαν να είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας για τη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. Συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης αίματος, αυξάνοντας την απομάκρυνσή της από τον οργανισμό.

Προλαμβάνουν τις ημικρανίες

Περιορίζουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών και ο περιορισμός των κορεσμένων είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προληφθεί η στεφανιαία νόσος και οι ηλιόσποροι αποτελούν για το λόγο αυτόν ιδανική τροφή.

Χτίζουν γερά οστά.

Προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Περιέχουν υψηλής ποιότητας και καλά λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που βοηθούν πολύ στη συγκέντρωση.

Σε αντίθεση με το ηλιέλαιο, οι ωμοί ηλιόσποροι είναι καλύτεροι και πολύ πιο υγιεινοί.

Οι ηλιόσποροι έχουν εξαιρετική ισορροπία μεταξύ μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των πλακών και υπερκαλύπτουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Το πιο γνωστό και υγιές από αυτά τα οξέα είναι το λινελαϊκό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη πολλών τύπων μολυσματικών ασθενειών και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επειδή οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε λίπος, είναι ευαίσθητοι στην αλλοίωση και ταγκίζουν σχετικά εύκολα. Εάν αγοράσετε ηλιόσπορους χωρίς κέλυφος, δεν θα πρέπει να έχουν κιτρινωπό χρώμα και αν μυρίζουν και είναι πικροί, θα μπορούσαν να είναι δηλητηριώδεις.

Όταν αγοράζετε φρέσκους μη καβουρντισμένους σπόρους, καλό θα είναι να τους αποθηκεύσετε στο ψυγείο και στη συνέχεια να τους ψήσετε, να τους βάλετε σε ένα πολύ καλά σφραγισμένο δοχείο και να τους φυλάξετε σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Οι ηλιόσποροι είναι γνωστά αλλεργιογόνα και περιέχουν μικρές ποσότητες οξαλικού οξέος και πουρινών. Συνιστάται να αγοράζονται καθαρισμένοι γιατί αν πρέπει να τους καθαρίσετε με τα δόντια σας υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξετε τερηδόνα, λόγω της τριβής του κελύφους τους στο σμάλτο των δοντιών.

Οι ηλιόσποροι αποτελούν, εξάλλου, μια εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες, ψάρια, αυγά και μούσλι, καθώς δεν έχουν μόνο ωραία γεύση, αλλά συμπληρώνουν τις παραπάνω τροφές με χρήσιμες ενώσεις.