Αυστηρό αναμένεται να είναι το πλαίσιο για τις διαδηλώσεις και τις πορείες με βάση το νομοσχέδιο με τίτλο «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις» που κατατίθεται στη Βουλή.
Κατά το νομοσχέδιο, οι αρχές θα γνωρίζουν τον χρόνο και τον χώρο της εκάστοτε συγκέντρωσης, ενώ θα ορίζεται και οργανωτής για κάθε πορεία που θα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής με την αστυνομία.
Η εν λόγω γνωστοποίηση θα γίνεται είτε εγγράφως, είτε ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας.
Ο οργανωτής θα πρέπει ακόμη να δηλώνει τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας, τον σκοπό για τον οποίο γίνεται η διαδήλωση και ποια θα είναι η προτεινόμενη διαδρομή που θα ακολουθηθεί.
Εφόσον τα ανωτέρω δεν τηρούνται και κάποια διαδήλωση γίνεται χωρίς να έχει δηλωθεί, «αυθόρμητη συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί δύναται να επιτραπεί εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής».
Σε αυτή την περίπτωση, η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή θα ζητά από τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή, «εφόσον οι υφιστάμενες συνθήκες το επιτρέπουν, ενώ δύναται να επιβάλει περιορισμούς».
Τι ισχύει για συναθροίσεις και αποζημιώσεις
Εάν δεν υπάρχει συμμόρφωση, οι αρχές «δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης».
Μάλιστα, «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής».
Υπάρχει πρόβλεψη και σε περίπτωση βίαιων περιστατικών, καθώς και για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της ιδιοκτησίας τους, με ορισμένες ευθύνες να βαραίνουν, ανά περίπτωση, και τον οργανωτή της διαδήλωσης.
«Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς» .
Ειδικότερα, «η διάλυση δύναται να διαταχθεί όταν μετατρέπεται σε βίαιη με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων, όπως επιθέσεων κατά προσώπων, εμπρησμών, φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιαιοπραγιών κατά της αστυνομικής δύναμης και ιδίως σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες, αιχμηρά αντικείμενα ή από τη συνέχισή της προκαλείται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή σωματικής βλάβης».
Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προωθεί ιστοσελίδα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις, καθώς και για τις αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Στόχος είναι οι οδηγοί να γνωρίζουν για τις διαδηλώσεις, τον χρόνο διεξαγωγής τους και τους δρόμους που ενδεχομένως κλείσουν.
Σε κάθε πορεία, θα υπάρχει αντίστοιχα αξιωματικός της αστυνομίας ή του λιμενικού ως διαμεσολαβητής που θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον οργανωτή της πορείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο προγραμματίζεται να ψηφιστεί έως το τέλος του Ιουλίου.
Με πληροφορίες από το “Έθνος”