Δέκα «ξεχασμένοι» πίνακες του Πικάσο ανακαλύφθηκαν στα υπόγεια μουσείου στο Ιράν

Ανακαλύφθηκαν σε μία κρυμμένη συλλογή στο Μουσείο της Τεχεράνης στο Ιράν.

Οι πίνακες ζωγραφικής βρέθηκαν στα υπόγεια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης και πρόκειται συμπεριληφθούν σε έκθεση που θα ανοίξει τις πύλες της το 2019.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η Φαράχ Παχλαβί, σύζυγος του σάχη του Ιράν, Ρεζά Παχλαβί, πίεσε για τη δημιουργία ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στο Ιράν.

Οι επιμελητές του μουσείου κατάφεραν τελικά να συγκεντρώσουν μια τεράστια και πλούσια συλλογή από αριστουργήματα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και του Πικάσο.

Λίγο καιρό, όμως, μετά τα εγκαίνια, το 1979, ξέσπασε η επανάσταση στο Ιράν, το μουσείο έκλεισε και τα εκθέματα για να προφυλαχθούν μεταφέρθηκαν στο υπόγειο θησαυροφυλάκιο του μουσείου, όπως αποκάλυψε με άρθρο του το Bloomberg το 2015.

Οι επιμελητές γνώριζαν ότι στο μουσείο φυλάσσονται τουλάχιστον δύο έργα του Πικάσο, αλλά κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης στους αποθηκευτικούς χώρους ανακάλυψαν πως ήταν τελικά δέκα οι «ξεχασμένοι» πίνακες του διάσημου ζωγράφου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τώρα της Art Newspaper, τόσο τα δέκα έργα του Πικάσο όσο και οι υπόλοιποι πίνακες δυτικών και Ιρακινών καλλιτεχνών που τόσα χρόνια έμεναν στα υπόγεια του μουσείου, πρόκειται να συμπεριληφθούν σε νέα μεγάλη έκθεση του μουσείου.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Portrait, Still-life, Landscape» (Πορτραίτο, Νεκρή φύση, Τοπίο) και πρόκειται να ανοίξει τις πύλες της το Φεβρουάριου του 2019.

Ο Ολλανδός αρχιτέκτονας, Mattijs Visser, που επιμελείται την έκθεση δήλωσε χαρακτηριστικά στην Art Newspaper: «Θέλω να συνδυάσω τα πάντα έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν πραγματικά να δουν κάτι που δεν έχουν δει ποτέ ξανά».

Τα τελευταία χρόνια, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν και με τις ψυχρές σχέσεις της χώρας με τη Δύση να δείχνουν σημάδια αναθέρμανσης, το μουσείο άρχισε σταδιακά να εκθέτει περισσότερα από τα κρυμμένα έργα τέχνης του.

Το 2015, διοργανώθηκε μια μεγάλη έκθεση με έργα δυτικών και Ιρανών καλλιτεχνών.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, φέτος, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης έκανε διαπραγματεύσεις για να παρουσιάσει εκθέματά του εκτός Ιράν, σε έκθεση στο Βερολίνο. Τα σχέδια όμως ναυάγησαν λόγω φόβων ότι η οικογένεια του πρώην σάχη θα διεκδικούσε τα έργα τέχνης.

Η έκθεση «Portrait, Still-life, Landscape» θα διαρκέσει έως τις 20 Απριλίου του 2019.

lifo.gr