ΠΑΣΠ Καστοριάς: Μετατροπή στα χαρτιά όχι στη συνείδηση μας

Η Αγία Σοφία, σύμβολο του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας αλλά και του Έθνους μας υφίσταται σήμερα τις καταστροφικές συνέπειες του άκρατου εθνικισμού που χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο.

Την 10η Ιουλίου το Τούρκικο Συμβούλιο με απόφαση που πήρε σε μόλις 17 λεπτά προχώρησε στην ακύρωση της απόφασης του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ και με ένα έτοιμο από καιρό διάταγμα προχώρησε απευθείας στην μετατροπή της Αyίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Την Παρασκευή 24-07-2020 πραγματοποιήθηκε κάτω από στημένο και προκλητικό από τον Ερντογάν πανηγυρικό κλίμα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή.

Ως ΠΑΣΠ τονίζουμε ότι αυτή η απόφαση σημαίνει για μας η αρχή ενός νέου ανένδοτου και συνεχόμενου αγώνα, ενός αγώνα ευαισθητοποίησης, ενός αγώνα πιέσεων με οποίον τρόπο μπορούμε και με όσες δυνάμεις διαθέτουμε προς τους αρμόδιους και τους θεσμούς ώστε να ενεργήσουν άμεσα όπως οφείλουν με στόχο την ακύρωση στην πράξη αυτής της κατάπτυστής αυτής απόφασης. Απόφαση, η οποία δεν αποτελεί απλώς μία ακόμα έκφραση της στρατηγικής της Τουρκίας για την περιφρόνηση των διεθνών κανόνων, αθετεί δεσμεύσεις, αλλά έχει άμεσες πρακτικές συνέπειες για τη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα και την προστασία του Οικουμενικού αυτού μνημείου.

Είναι χρέος της Ελληνικής κυβέρνησης τώρα περισσότερο από ποτέ να παραστεί αποφασιστική στα Ελληνοτουρκικά, να αναδείξει το ζήτημα στην Ευρώπη και την διεθνή κοινότητα και να χτίσει μια αδιάσπαστη εθνική γραμμή.

Η Αγία Σοφία για τη χώρο μας και τον λαό μας είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία παράγραφο στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι η ιστορία μας και οι ρίζες μας. Είναι ένα από τα κοινά μας στοιχεία σαν λαός.

Είναι ένα κεφάλαιο της ιστοριας μας από τα πιο σημαντικά, από αυτα που μας θυμίζουν ποίοι είμαστε, από αυτά που μας δείχνουν τον δρόμο, από αυτά που μας ΕΝΩΝΟΥΝ.