Ρολογιά, το αντίδοτο στο άγχος!

Ή αλλιώς Πασιφλόρα, ή Παθανθές ή Πάθη του Χριστού, Τεφερλίκι.

Αυτό το όμορφο αναρριχώμενο φυτό, που τα λουλούδια του ακολουθούν την πορεία του ήλιου και οι στήμονές του μετακινούνται ανάλογα, θυμίζει τα ηλιακά ρολόγια που υπάρχουν στον Εθνικό Κήπο (γι’ αυτό ονομάστηκε ρολογιά).

Βγάζει ένα καρπό που τρώγεται και έχει μερικές φαρμακευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται πολύ από την ιατρική και σε αρκετά φάρμακα.

Την ονομασία «Πάθη του Χριστού» την οφείλει στον Δρ. Νίκολα Μονάρντες της Σεβίλλης που υπέφερε από τύψεις συνειδήσεως για τη σφαγή των Ίνκας που είχαν διαπράξει οι πατριώτες του Ισπανοί το 1550 στις περουβιανές Άνδεις.

Κατ’ αυτόν οι τρεις στύλοι του ύπερου του φυτού αντιπροσώπευαν τα τρία καρδιά του Σταυρού. Η ωοθήκη του έμοιαζε με σφυρί. Η στεφάνη του θύμιζε το ακάνθινο στεφάνι. Και τα 10 πέταλά του παρέπεμπαν στους 10 Αποστόλους, εκτός του Ιούδα του προδότη και του Πέτρου που αρνήθηκε τον Χριστό.

Όλα τα τμήματα του φυτού εκτός από τις ρίζες του είναι χρήσιμα.

Πού τη βρίσκουμε: αξίζει να φυτέψουμε μια σε μεγάλη γλάστρα, γιατί είναι και όμορφο φυτό. Μπορούμε όμως και να αγοράσουμε εύκολα ξεραμένα φυτά.

Δραστικές ουσίες:
Η ρολογιά περιέχει ισχυρά ηρεμιστικές ουσίες (ματρόλη, αιθυλοματρόλη και φλαβονοειδή) καθώς και ουσίες που είναι ισχυρά διεγερτικές (χημικά harmala).

bestrong