Το σχόλιο του πρώην Αρχιμουσικού για την απόφαση επαναλειτουργίας της Φιλαρμονικής

Ο πρώην Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Καστοριάς, Γιάννης Τσακιρίδης, σχολίασε την απόφαση της 18ης Συνεδρίασης του Ν.Π. Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού  για την επαναλειτουργία της Φιλαρμονικής.

9300€ το χρόνο με ΦΠΑ και Σύμβαση Έργου με μειοδοτικό διαγωνισμό (όποιος δώσει την μικρότερη οικονομική προσφορά) ετοιμάζονται από Σεπτέμβριο να κάνουν στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Καστοριάς για την θέση του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής ενώ ουσιαστικά πρόκειται για εξαρτημένη εργασία…

Φανταστείτε η Δημοτική Αρχή Κορεντσίδη να είχε το ελεύθερο να κάνει το ίδιο και στα Σχολεία ή σε άλλες δομές και να εξευτελίζει επαγγέλματα και σπουδές με μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Να βγαίνει και να λέει όποιος μαθηματικός ή φιλόλογος δώσει την μικρότερη οικονομική προσφορά να προσλαμβάνεται!!!

Αυτό κάναν και αυτό κάνουν δυστυχώς εκεί στο Νομικό Πρόσωπο. Παζαρεύουν παράνομα τα χρήματα και τα δικαιώματα μιας θέσης εξαρτημένης εργασίας που τα δικαιώματά της είναι κατοχυρωμένα με προεδρικά διατάγματα για την απασχόλησή σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.

Και ας πούμε ότι αυτοί στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Καστοριάς έχουν δίκιο και πράττουν σωστά το παζάρεμα της αμοιβής υπηρεσιών αρχιμουσικού. Τι σόι Φιλαρμονική θα λειτουργήσει και με τι προοπτικές όταν οι καθαρές αποδοχές των παρεχόμενων υπηρεσιών του νέου μαέστρου θα είναι 430-450€ περίπου. Ποιος θα έχει το κίνητρο να ασχοληθεί και να παράξει σοβαρό δημόσιο έργο στη κοινωνία της Καστοριάς; Και αν βρεθεί αυτός ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει και να κάνει οικογένεια με αυτού του είδους τις απολαβές;

Επίσης εκεί στο Νομικό Πρόσωπο στην απόφαση που πήραν έγραψαν ότι στην προκήρυξη δεν θα υπάρχει εντοπιότητα… Και ρωτώ πότε στις συμβάσεις έργου υφίσταται εντοπιότητα;;; Ποτέ και σε καμία περίπτωση!!! Ωστόσο, το διατύπωσαν για να περάσουν τα δικά τους μυνήματα όπως πολύ καλά ξέρουν να κάνουν. Ότι αν υπάρχει καστοριανός αρχιμουσικός δεν πρέπει να έχει καμιά ειδική μεταχείριση. Ακόμα και αν προβλέπει ο νόμος το ευεργέτημα της εντοπιότητας, που εφαρμόζεται σε παραμεθόριες και μειονεκτικές περιοχές, ώστε να έχουν κάποιο κίνητρο οι μόνιμοι κάτοικοί τους να παραμείνουν σε αυτές και να εργαστούν. Και πόσοι καστοριανοί μαέστροι φιλαρμονικής υπάρχουν που να δικαιούνται εντοπιότητα;;; Ένας….

Αυτά συμβαίνουν στον Δήμο Καστοριάς. Παρέλαβαν μια έτοιμη φιλαρμονική, και ένα χρόνο δεν έκαναν τίποτα για την αξιοπρεπή λειτουργία της. Την άφησαν να σβήσει και όπου μπόρεσαν εκμεταλλεύτηκαν. Και τώρα με μαμουνιες ψάχνουν μπας και βρεθεί κάποιος πεινασμένος να την αναλάβει με ψίχουλα μόνο και μόνο για να λένε ότι λειτουργεί. Και ας μην παράγει το έργο που πρέπει.

Τις επόμενες μέρες προφανώς θα αναρτηθεί στην Διαύγεια και η τεχνική περιγραφή των 9300€. Επίσης, από το ΔΗΝΑΚ που έδρευε η Φιλαρμονική πάλι δεν θα βρεθεί καμία ουσιαστική λύση για την στέγασή της καθώς όπως αναφέρει στην απόφασή του το ΔΣ του Νομικού Προσώπου ζητάει τον κοινόχρηστο χώρο πολλαπλών χρήσεων του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς για να γίνονται τα μαθήματα μουσικής.

Πάλι δηλαδή χωρίς μόνιμη δική της έδρα. Πόσο πιο χαμηλά ακόμα…

Διαβάστε τις αποφάσεις της επιτροπής ΕΔΩ