Επί τάπητος η λήψη επιπλέον μέτρων για να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα – «Μοντέλο Πόρου» και για άλλες περιοχές – Προβληματισμός για τη διεξαγωγή της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη καθώς η πόλη είναι στο «κόκκινο» με δεκάδες κρούσματα
Να συντρίψει τις ρίζες του κακού, δηλαδή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, πριν αυτό προλάβει να αναπτυχθεί επαρκώς επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου, μελετώντας εναλλακτικά σενάρια ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου.
Με το χρόνο να κυλά αντίστροφα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες από τη Ρόδο στην ανάγκη για ισχυρά κοινωνικά αντανακλαστικά, επισημαίνοντας πως «απαιτείται να περιορίσουμε τώρα εν τη γενέσει του τη νέα έξαρση την οποία έχουμε δει στα κρούσματα του κορονοϊού, η οποία θέλω να τονίσω ότι δεν είναι κατά βάση μία εισαγόμενη έξαρση». Επικαλούμενος και τα στοιχεία, η έξαρση των κρουσμάτων προκλήθηκε σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «από κάποιες αμέλειες και από προκλητική αδιαφορία την οποία έδειξαν πολύ λίγοι στις υποδείξεις των ειδικών εντός της χώρας», για να υπενθυμίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο κορονοϊός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα μαζί μας».
Η ισχυρή, μάλιστα, παρουσία του ιού στην ελληνική καθημερινότητα, όπως αυτή αντανακλάται στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, που έφτασαν χθες τα 151, απελευθερώνει σε κάθε περίπτωση πλήρως το Μέγαρο Μαξίμου να ενεργοποιήσει όποιον συνδυασμό μέτρων μπορεί να προσφέρει ταχύτερα τις μεγαλύτερες αποδόσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων έχει πέσει τις τελευταίες ώρες η επέκταση του «μοντέλου Πόρου» και σε άλλες περιοχές της χώρας, εστιάζοντας σε εκείνες που τα επιδημιολογικά φορτία παραμένουν σταθερά ανοδικά επί ημέρες. Ήδη, η ανακοίνωση νέων μέτρων από πλευράς του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά σχεδόν αιφνιδιαστικά, αποτυπώνει τον προβληματισμό της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδρίασε χθες, για να καταλήξει στους εξής περιορισμούς:
· αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις, μετά και από σχετική σύσταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας
· Επεκτείνεται ως τις 31 Αυγούστου το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
· οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Παράθυρο για περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της δημόσιας υγείας με δέσμη νέων μέτρων άνοιξε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik. «Έχουμε στη διάθεσή μας πλήθος μέτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πριν αποφασιστεί η επιβολή lockdown» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ δεν απέκλεισε να αυστηροποιηθούν περαιτέρω μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, όπως το όριο των 100 καλεσμένων σε κοινωνικές τελετές και συναθροίσεις.
«Περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, καθώς βαρόμετρο των όποιων κυβερνητικών αποφάσεων θα αποτελέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββατοκύριακου, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης για την πιθανή επιβολή νέων περιορισμών την ερχόμενη Δευτέρα, στην καθιερωμένη πια τηλεδιάσκεψη, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τη βαρύτητα της μεθαυριανής τηλεδιάσκεψης ως προς τον περιορισμό της πανδημίας ενόψει του Δεκαπενταύγουστου επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δείχνοντας την 10η Αυγούστου ως ημέρα αποφάσεων για τον εορτασμό της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής.
Επιπλέον, ως κρίσιμη ημέρα για τη έκβαση των μέτρων κοινωνικής απόστασης στη Θεσσαλονίκη εξελίσσεται ήδη η 10η Αυγούστου, μετά και την τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες ο Υφυπουργός, κ. Χαρδαλιάς, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο τελευταίος έδωσε χθες και εντολή για την αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων για τον κορωνοϊό, με δεδομένο ότι μέσα σε 7 ημέρες διαπιστώθηκαν στην πόλη 184 κρούσματα, εντάσσοντας με γεωγραφικά κριτήρια την «νύφη του Θερμαϊκού» στις εστίες ανησυχίας για υπερμετάδοση της πανδημίας. Στην κατεύθυνση αυτή, από το «πλήθος μέτρων» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συζητώνται το ενδεχόμενο περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας σε μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά, χωρίς η πιθανότητα ενός τοπικού lockdown να μπορεί να αποκλειστεί, αν τα κρούσματα στη συμπρωτεύουσα εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται με την ίδια συχνότητα.
Η «έκρηξη» κρουσμάτων τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Θεσσαλονίκη (με επιβεβαιωμένα κρούσματα ακόμη και στο δημαρχείο της πόλης και το Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς») οδηγούν σχεδόν αναπόδραστα και σε σενάρια ματαίωσης της φετινής ΔΕΘ, την ώρα που η διοργάνωση έχει αρχίσει να προβληματίζει σοβαρά και τους λοιμωξιολόγους. Παρά το γεγονός ότι η Έκθεση της Θεσσαλονίκης προχώρησε εδώ και μήνες στο σχεδιασμό και την έγκριση (από γερμανικής πλευράς) των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η πιθανότητα αναβολής της παραμένει ισχυρή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος τα υγειονομικά πρωτόκολλα προέβλεπαν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των εκθετών στα περίπτερα, μειωμένο αριθμό επισκεπτών και διαφορετική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, έχοντας αποσπάσει και τη θετική γνώμη της Γερμανίας, η οποία είναι η φετινή τιμώμενη χώρα, με την καγκελάριο Μέρκελ να έχει αποδεχθεί την πρόσκληση του Πρωθυπουργού τον περασμένο Μάρτιο να επισκεφθεί την ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Μολονότι η κ. Μέρκελ δεν είχε μέχρι πρότινος ακυρώσει την συμμετοχή της (αφού 60 γερμανικές εταιρίες -κολοσσοί συμμετέχουν ως εκθέτες ), η τελική απόφαση για τη διεξαγωγή ή όχι της φετινής Έκθεσης θα κριθεί σε ανώτατη κυβερνητική σύσκεψη μετά τις 20 Αυγούστου.
Πρώτο Θέμα