Πότε καθιερώθηκε η ιστιοπλοΐα ως άθλημα;

Αν και το ιστιοφόρο σκάφος υπήρξε για πολλούς αιώνες το μέσο μεταφοράς δια θαλάσσης, η ιστιοπλοΐα ως άθλημα πρωτοεμφανίστηκε στην Ολλανδία του 17ου αιώνα. Από εκεί εισήχθη στα 1660 στην Αγγλία από τον Κάρολο ΙΙ και τελικά εξαπλώθηκε στις αποικίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
 
Ο πρώτος ιστιοπλοϊκός όμιλος ιδρύθηκε στη Ρωσία το 1718 με απόφαση του Τσάρου Πέτρου Α’, ωστόσο καθώς δεν επρόκειτο για μία εθελοντική πρωτοβουλία, ο όμιλος που έχει περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος ιστιοπλοϊκός όμιλος είναι ο Βασιλικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος του Cork της Ιρλανδίας που ιδρύθηκε το 1720. Το παράδειγμα ακολούθησαν σύντομα κι άλλοι ιστιοπλόοι κυρίως στην Ιρλανδία και την Αγγλία, ενώ ο πρώτος όμιλος που ιδρύθηκε εκτός Ευρώπης ήταν αυτός της Σιγκαπούρης (1826) ο οποίος μετρά ως σήμερα περισσότερα από 190 χρόνια συνεχούς λειτουργίας!
 
Ήταν εκείνα τα πρώτα χρόνια οπότε και καθιερώθηκε ένας από τους μεγαλύτερους αγώνες ιστιοπλοΐας, το America’s Cup. Το 1851, η σκούνα America με καπετάνιο τον Richard Brown και 8μελές πλήρωμα θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να συμμετάσχει στον αγώνα του Royal Yacht Squadron γύρω από το νησί Isle of Wight, 4 μίλια νότια του Hampshire, που θα γινόταν στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης Great Exhibition. Παρά την καθυστέρησή του κατά την εκκίνηση, το America κατάφερε να τερματίσει πρώτο σε μία νίκη που έμελλε να γίνει το σύμβολο της επικράτησης του Νέου Κόσμου και για πρώτη φορά να κλυδωνίσει την κυρίαρχη θέση της Αγγλίας στις θάλασσες.
 
Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει στον χώρο της ιστιοπλοΐας, με σημαντικότερο σταθμό το έτος 1907 οπότε και ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας που σκοπό είχε να θέσει τους κανονισμούς των αγώνων τους οποίους πλέον θα ακολουθούσαν όλοι οι όμιλοι ανά τον κόσμο. Η ανάγκη για την ίδρυση ενός τέτοιου οργανισμού είχε ήδη διαφανεί από το 1870 όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά οι σχετικές διαβουλεύσεις, χρειάστηκαν όμως πολλές δεκαετίες ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε έναν κοινώς αποδεκτό κώδικα, ο οποίος ίσχυσε από το 1960 κι έπειτα. Η Ένωση αυτή μετονομάστηκε σε Διεθνή Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (ISAF) μόλις το 1996 κι έχει αναγνωριστεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την ιστιοπλοΐα.
 
Στην Ελλάδα, μία χώρα με πλούσια ναυτική παράδοση, η ιστιοπλοΐα έχει καταφέρει να κερδίσει χιλιάδες φίλους και να αναδείξει σπουδαίους αθλητές, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή, οι οποίοι κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο το καλοκαίρι της φετινής χρονιάς.
 
Η χώρα μας έχει λάβει συνολικά 8 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της ιστιοπλοΐας (3 χρυσά, 2 ασημένια και 3 χάλκινα) χάρη στις ατομικές προσπάθειες των αθλητών και όλων όσων βρίσκονται κοντά τους και τους στηρίζουν να επιτύχουν τους στόχους τους.
enalionoffshore.gr