Προβληματισμός για τα τριψήφια κρούσματα – Ανήλικη μεταξύ των διασωληνωμένων

Σταθερά τριψήφιος παραμένει για εδώ και αρκετές ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, κρούοντας τον κώδωνα για νέο κύμα του ιού στη χώρα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 230 νέα κρούσματα με τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» να είναι η Θεσσαλονίκη με 65 κρούσματα η Αθήνα με 47 και ο Έβρος με δέκα, ενώ συνεχίζεται η ευρεία διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα. Στην Καστοριά είχαμε δύο νέα κρούσματα.

Η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της χαρτί στην προσπάθειά της να αποτραπεί ένα γενικό lockdown, λαμβάνοντας νέα μέτρα για να ανακόψει την έξαρση των κρουσμάτων.

Ο κορωνοϊός στοίχισε τη ζωή σε άλλους τρεις ασθενείς, ανεβάζοντας στους 226 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 23 ασθενείς, μεταξύ των οποίων και μία ανήλικη που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

H αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων προκαλεί την έντονη ανησυχία των επιστημόνων, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι πλέον 63 ετών. Χαρακτηριστική είναι η έκκληση που απηύθυνε η αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) και πρόεδρος ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά), Ματίνα Παγώνη, για απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων.

«Εάν αυξηθούν κι άλλο οι διασωληνώσεις, πάει να πει ότι έχουμε φθάσει σε σημείο μη αναστρέψιμο. Έχουμε τις επόμενες δυο εβδομάδες περιθώριο για να σταματήσει ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι τριψήφιος, εάν γίνει τετραψήφιος έχει χαθεί το παιχνίδι. Μετά δεν θα μπορεί να ελεγχθεί τίποτα, το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί και θα δούμε εικόνες Ιταλίας», είπε η κ. Παγώνη, εξηγώντας πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων όπου χτυπά «κόκκινο», καθώς υπάρχουν και οι παράμετροι της διασποράς, της κατανομής και του αριθμού των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων.

Η «έκρηξη» της διασποράς στα μεγάλα αστικά κέντρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ταξιδιώτες που επέστρεψαν από διακοπές, ενώ η ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων επικεντρώνεται στους νέους καθώς λόγω δραστηριοτήτων, θεωρούνται πιο εκτεθειμένοι στον ιό.