Τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στα 40 για να ζήσουμε (τουλάχιστον) άλλο τόσο;
Αυξήστε τα αντιοξειδωτικά
Μεγαλώνοντας χρειαζόμαστε τροφές που προστατεύουν τα κύτταρα και τα τελομερή τους από το οξειδωτικό στρες, δηλαδή τις ζημιές που κάνουν οι ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Μην ξεχνάτε ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις, απώλεια μνήμης, προβλήματα στην όραση και καρδιακές παθήσεις. Για να κρατήσετε τα επίπεδα φλεγμονής χαμηλά και τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες υπό έλεγχο, χρειάζεται να προσθέσετε ποικιλία πολύχρωμων αντιοξειδωτικών τροφών στην καθημερινότητά σας. Αυξήστε, λοιπόν, τα καρότα, το μοβ λάχανο, τη λαχανίδα, τα μύρτιλα, το σκούρο κακάο, τα φρέσκα βότανα και μπαχαρικά και φυσικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Μην προσπερνάτε τα (καλά) λιπαρά
Δεν είναι όλα τα λιπαρά βλαβερά, κάτι που πολλοί δεν το έχουν κατανοήσει. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τον λιναρόσπορο και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα από το ελαιόλαδο είναι καλά λιπαρά, απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, την απορρόφηση βιταμινών, τον έλεγχο της όρεξης και τη διατήρηση της υγείας της μνήμης. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά το 20-30% των θερμίδων από αυτά, αυξάνοντας την κατανάλωση αβοκάντο, σαρδέλας, ελαιολάδου, σολομού, ξηρών καρπών κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, αποφύγετε λιπαρά από επεξεργασμένες τροφές, γαλακτοκομικά και κρέας.
Πείτε «ναι» στα προβιοτικά
Οι προβιοτικές τροφές είναι αυτές που έχουν υποστεί ζύμωση και παρέχουν καλά βακτήρια στην εντερική χλωρίδα, συμβάλλοντας στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Το γιαούρτι, το κεφίρ, τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, το kimchi είναι μερικές τέτοιες τροφές οι οποίες προσφέρουν προστασία από φλεγμονώδεις ασθένειες που προέρχονται από κακή εντερική υγεία, μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, ορμονικές ανισορροπίες κ.ο.κ. Για καλύτερα αποτελέσματα, αυξήστε και τις πρεβιοτικές τροφές, όπως σκόρδο και κρεμμύδι, οι οποίες δρουν ως «καύσιμο» για τα προβιοτικά, βοηθώντας τα καλά βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.