Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το πρόβλημα οφείλεται στο εσωτερικό, προσθέτοντας πως τα εισαγόμενα κρούσματα είναι λιγότερα απ’ότι αναμενόταν.
Την εκτίμησή του πως «όσο πλησιάζουμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο» θα υπάρχει η πιθανότητα αναζωπύρωσης του κορωνοϊού, «όπως γίνεται με τις εποχικές τέτοιου είδους ασθένειες, όπως είναι η γρίπη» εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σήμερα στο OPEN.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η θέσπιση τοπικών lockdown ήταν μέσα στη ατζέντα από την αρχή, ενώ τόνισε πως αυτή τη στιγμή πέντε στα δέκα κρούσματα είναι κάτω των 40 ετών. «Από την περίπτωση της Ξάνθης μέχρι την περίπτωση του Πόρου, όπου δεν υπήρξε lockdown, αλλά κάποια αυστηρότερα μέτρα. Για την Αττική επίσης έχουμε πάρει αυστηρά μέτρα, αρχής γενομένης από σήμερα. Αν χρειαστεί να πάρουμε κάτι παραπάνω, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, θα το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να αποτινάξουμε τη χαλάρωση η οποία υπήρξε το προηγούμενο διάστημα. Αν αυτό το καταφέρουμε, τότε δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα, αλλά εφαρμογή των υφιστάμενων» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τόνισε βέβαια πως «δεν είμαστε σε καταστάσεις Μαρτίου όταν είχαμε αυξημένα τα κρούσματα καθημερινά, με ταυτόχρονη πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, του αριθμού των συνανθρώπων μας που ήταν διασωληνωμένοι», εξηγώντας πως «τώρα βλέπουμε μία αύξηση κρουσμάτων σε πολύ νεαρότερες ηλικίες, λόγω της χαλάρωσης του καλοκαιριού και της υψηλής κινητικότητας στο εσωτερικό της χώρας».
«Το πρόβλημα είναι εσωτερικό» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δεν έχει να κάνει με τα εισαγόμενα κρούσματα που ήταν λίγα και πολύ λιγότερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Αυτή τη στιγμή, τα κρούσματα έχουν μέσο όρο ηλικίας πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει πριν, καθώς τα πέντε στα δέκα κρούσματα είναι κάτω της ηλικίας των 40 ετών, που δείχνει ακριβώς τη χαλάρωση τους μήνες του καλοκαιριού. Όμως, αυτά τα κρούσματα, δεν μεταφράστηκαν σε υψηλότερο αριθμό εισαγωγών σε Μ.Ε.Θ. ή διασωληνωμένων».
«Έχουμε χτυπήσει την καμπάνα -και όχι καμπανάκι- κινδύνου, εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες. Το ζήτημα δεν είναι να χτυπάμε την καμπάνα του κινδύνου, αλλά να μπορούμε με ψυχραιμία να δούμε τα δεδομένα. Και τα δεδομένα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων γι’ αυτό παίρνουμε πρόσθετα μέτρα», ανέφερε ο κ. Πέτσας.
«Έχει σημασία να δει κανείς πώς εξελίσσεται η πανδημία παγκοσμίως. Από την μια υπάρχουν χώρες, όπως η Ελλάδα, που είχαν αυξημένη κινητικότητα με το άνοιγμα των συνόρων σε τουρίστες, με υψηλή κινητικότητα του πληθυσμού στο εσωτερικό της χώρας, όπως στα νησιά και δεν έχουν τη μεγαλύτερη, αλλά πολύ μικρότερη αύξηση κρουσμάτων. Από την άλλη υπάρχουν χώρες, είτε της Κεντρικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, είτε της Βόρειας Ευρώπης, η Σουηδία, ή και της Νότιας, όπως η Ισπανία, με σημαντική αύξηση κρουσμάτων, ενώ η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη κατάσταση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.