Πάνω από τα “όρια του ανησυχητικού” μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα

Οι επιστήμονες ανησυχούν και υπάρχουν εκτιμήσεις για την αναγκαιότητα μέτρων υπερτοπικού χαρακτήρα. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού»» δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γώγος, δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ). «Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».

Η έκρηξη κρουσμάτων και το άνοιγμα σχολείων

«Έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα»: «Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτεμβρίου, θα πράξουμε αναλόγως» επισήμανε ο καθηγητής. Η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου» είπε ακόμη, σημειώνοντας πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή.

Προειδοποίηση: Δεν θα είναι αθώα ίωση

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι πλέον θέμα στατιστικής, όσο αυξάνονται τα άτομα νέας ηλικίας που κολλούν τον ιό, να αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιοι εξ αυτών να το περάσουν βαρύτερα. «Οι περισσότεροι νέοι δεν θα έχουν πρόβλημα, αλλά όσο αυξάνει ο αριθμός των νέων ατόμων που κολλούν τον ιό θα αυξάνονται και τα νέα άτομα που χρειάζεται να νοσηλευτούν ή ακόμα και να το περάσουν βαριά και να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη. Επομένως δεν είναι μια αθώα ίωση. Εχει μεγαλύτερη θνητότητα από τον ιό της γρίπης», έλεγε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, από τα 48,6 έτη τον Μάρτιο στα 36,2 έτη τον Αύγουστο και η αύξηση του ποσοστού που καταλαμβάνουν στο σύνολο των διαγνωσθέντων περιστατικών οι ηλικίες 18-39 ετών (44,6%), δηλαδή σχεδόν ένα στα δύο, οδήγησε μεταξύ άλλων και στη λήψη μέτρων όπως την επιβολή ωραρίου στα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης στις περιοχές που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες (χθες προστέθηκε στον κατάλογο και η περιφερειακή ενότητα της Λέσβου).

Η ανησυχία αποτυπώθηκε και σε τοποθέτηση της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου η οποία σε μήνυμά της επεσήμανε ότι «Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες. Πολλοί, μετά την περίοδο των διακοπών, επιστρέφουμε στα αστικά κέντρα και στους χώρους εργασίας μας. Τα σχολεία ανοίγουν. Δεν υπάρχουν πια μεγάλα περιθώρια για την κοινωνία και την οικονομία» και επισημαίνοντας την ατομική κοινωνική ευθύνη.Μετά το της

Κυριακής 24/8, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 8.664, εκ των οποίων το 55.2% είναι άνδρες. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, 1.852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οχτώ (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 143 ασθενείς.

Στους 242 οι νεκροί στην Ελλάδα

Οι νέοι θάνατοι σθενών με covid-19 είναι δύο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 242 θάνατοι, 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Καμπανάκι στην Αττική, περιοχή στην οποία βρίσκονται σε ισχύ έκτακτα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Συγκεκριμένα, από τα 284 κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό, τα 141 επιβεβαιώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη (11), ενώ στη Λέσβο στην οποία ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα επιβεβαιώθηκαν 12 κρούσματα.