Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αναΐς Ρενούφ μας βάζει σε… διατροφική τάξη.
Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και θα πρέπει να επιστρέψουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις, αλλά και να επικεντρωθούμε σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Για αυτό τον λόγο παρακάτω αναφέρονται 8 απλοί τρόποι με τους οποίους θα αποτοξινώσουμε το σώμα μας και θα μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στην τροχιά της ισορροπημένης διατροφής.
Καταναλώνουμε δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρωινό, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, που μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνουν τα τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Επίσης οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να διώξετε όλες τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα.
Συνοδεύουμε κάθε φαγητό με σαλάτα, η οποία βοηθάει στη μείωση της απορρόφησης του διατροφικού λίπους και της μερίδας που καταναλώνουμε. Ακόμα τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.
Δεν ξεχνάμε τις αγκινάρες: Η κατανάλωση αγκινάρας αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, έχουν αποτοξινωτική δράση και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση χάρη στη διουρητική δράσης της.
Πίνουμε πράσινο τσάι: συμβάλλει στη διέγερση της θερμογένεσης, χάρη στη συνδυαστική δράση της καφεΐνης και των αντιοξειδωτικών κατεχινών (κυρίως η EGCG). Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε η EGCG βοηθά στην πρόληψη συσσώρευσης λίπους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 2-3 φλιτζάνια ημερησίως. Μπορούμε να το καταναλώσουμε είτε ζεστό είτε κρύο. Τέλος είναι προτιμότερο να μην προστίθεται ζάχαρη.
Ξεκινάμε την ημέρα μας πίνοντας ένα ποτήρι νερό με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε την πέψη και θα αποτοξινώσουμε το ήπαρ. Δεν πετάτε τις φλούδες του λεμονιού καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και βοηθούν και αυτές στην αποτοξίνωση του ήπατος. Μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα λεμονιού σε σαλάτες, ψάρι και κινόα.
Προσθέτουμε φρέσκα βότανα στα φαγητά και ειδικότερα κόλιανδρο. Ο κόλιανδρος έχει μια μοναδική αποτοξινωτική δράση. Μπορούμε να βάλουμε κόλιανδρο στις πατάτες, στο ψάρι και στις σαλάτες.
Γνωρίζατε ότι μασώντας κάθε μπουκιά φαγητού 10-12 φορές βελτιώνετε την πέψη και σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι χωρίς να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες τροφίμων; Για αυτόν το λόγο μην βιάζεστε να καταναλώσετε το φαγητό σας, πάρτε τον χρόνο σας και μασήστε καλά το φαγητό σας.
Λέμε όχι στη ζάχαρη και προτιμάμε τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά -όπως η ασπαρτάμη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη ώστε να κρατήσουν τη γλυκιά γεύση στη διατροφή τους. Κι αυτό γιατί παρέχουν γλυκύτητα χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, ενώ παράλληλα, διευκολύνουν τον έλεγχο του βάρους, στο πλαίσιο ενός υγιεινού πρότυπου διατροφής που περιλαμβάνει διαιτολόγιο συγκεκριμένων χαμηλών θερμίδων.
Αναΐς Ρενούφ
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος