Τα περίπτερα έκλεισαν, ο κόσμος έμεινε στις πλατείες

Τα περίπτερα και άλλα σημεία πώλησης έκλεισαν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα λόγω των νέων μέτρων στην Αττική, αλλά η νεολαία έμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σε πολλές περιοχές της Αττικής αρκετός κόσμος, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και άλλα σημεία τα οποία είχαν μεταβληθεί σε ιδιότυπους τόπους νυκτερινής διασκέδασης.

Μπορεί οι ειδικοί να τονίζουν σε κάθε τόνο ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Αττική είναι δύσκολη όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ και γι’ αυτό να συστείνουν, μεταξύ άλλων, την αποφυγή του συγχρωτισμού, αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τέτοιες εικόνες να καταγραφούν και το βράδυ του Σαββάτου σε περιοχές όπως το Μοναστηράκι, το Παγκράτι και τα Εξάρχεια.

Αν και τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες έκλεισαν τα μεσάνυχτα, όπως προβλέπεται από τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, η κάμερα του protothema κατέγραψε σκηνές συνωστισμού και στην πλατεία Βαρνάβα και στον Άγιο Νικόλαο στα Εξάρχεια.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των μέτρων που ισχύουν υπάρχει ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση ή συνάθροιση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

monastiraki3

Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ επιστρατεύει 80 περιπολικά τα οποία θα πηγαίνουν διαδοχικά σε πλατείες της Αττικής, με έμφαση σε αυτές που έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα συνωστισμού. Αρχικά, θα κάνουν χρήση των μεγαφώνων, μέσω των οποίων θα απευθύνουν συστάσεις.

Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλονται πρόστιμα 150 ευρώ για συγχρωτισμό στους παραβάτες. Μέτρα θα λαμβάνονται και για όσους φέρνουν ποτά από το σπίτι τους.

varnavas1varnavas

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Σύμφωνα με την απόφαση αναστέλλεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες και υπό την προϋπόθεση ότι προσφέρεται ζωντανή μουσική:

(α) Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο (ΚΑΔ 56301001).
(β) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ (ΚΑΔ 56301009).
(γ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο (ΚΑΔ 56301010).
(δ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ (ΚΑΔ 56301011).
(ε) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ (ΚΑΔ 56301012) και
(στ) Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών (ΚΑΔ 90041009).

Σημειώνεται ότι η αναστολή λειτουργίας στις παραπάνω επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν καταλαμβάνει τη διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού.

Για κάθε παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις

Τίθεται ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση ή συνάθροιση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, (με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020, Α’ 131). Ειδικώς σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες, καθώς και τις συνδεόμενες με τις τελετές αυτές δεξιώσεις ή άλλες εκδηλώσεις τίθεται ανώτατο όριο 20 συμμετεχόντων.

Το μέτρο δεν αφορά στη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη λειτουργία θερινών κινηματογράφων και τη διενέργεια πρακτικών δοκιμασιών που διεξάγονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) σε ανοικτούς χώρους.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται κυρώσεις 150 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις ή στα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν εκδηλώσεις, από 3.000 έως 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών

Η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ, κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, αναστέλλεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η αναστολή δεν καταλαμβάνει τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους αυτόματους πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.

Ωστόσο επιτρέπονται οι εργασίες προετοιμασίας, παραγωγής και συντήρησης από το προσωπικό εργασίας των παραπάνω επιχειρήσεων.

Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται για κάθε παράβαση πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Πρώτο Θέμα