Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Βρίσκεται νότια του Καστελόριζου

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε περιοχή που οριοθέτησε με τη νέα παράνομη Navtex η Τουρκία, πλέει το Oruc Reis από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο και αδιαφορώντας για τις απειλές κυρώσεων από την ΕΕ

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται, σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.

Το σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Νέα Navtex της Τουρκίας

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη Navtex με στόχο να «ακυρώσει» την ελληνική, που είχε έρθει ως απάντηση της πρώτης τουρκικής.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 10:00 το πρωί η Αθήνα προέβη σε μια ακόμη ενέργεια για να μπλοκάρει τον πλου του «Oruc Reis». Οπως έγινε γνωστό, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex της Τουρκίας για το «Oruc Reis».