Πώς θα σωθούν τα Χριστούγεννα – Mέτρα τύπου Κοζάνης και Παρισίου αν ξεφύγουν τα πράγματα

Μια δύσκολη αποστολή διάσωσης της χώρας από ένα σφοδρότερο επιδημικό κύμα ενόψει του χειμώνα, επιχειρεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Μέτρα τύπου Παρισίου αλλά και Κοζάνης εξετάτονται ενόψει Χριστουγέννων με σκοπό να αποφευχθεί η καραντίνα.

Το σχέδιο προβλέπει, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, τοπικά lockdown – όπως συνέβη στην Κοζάνη- εντατικοποίηση των ελέγχων (με παραδειγματικές τιμωρίες σε επαγγελματίες), αλλά ακόμη και υιοθέτηση του παριζιάνικου μοντέλου στην Αθήνα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς πολιτικοί και ειδικοί παγκοσμίως συμφωνούν ότι τα γενικά lockdown αποτελούν την ύστατη λύση.

Σε κάθε περίπτωση και όπως καταδεικνύουν τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, η δυναμική δραστηριότητα του ιού δεν περιορίζεται μόνο στην Αττική, αντιθέτως ο κορονοϊός σηκώνει παράλληλα κύματα στον ελληνικό γεωγραφικό χάρτη με τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Καστοριά να βρίσκονται επίσης σε υψηλό συναγερμό.

Όπως τόνιζαν χθες πηγές στα “ΝΕΑ”, η θωράκιση περιοχών της περιφέρειας είναι συγκριτικά με την Αττική ευκολότερη υπόθεση, καθώς τα τοπικά lockdown έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διασποράς χωρίς να προκαλείται ακατάσχετη αιμορραγία στην εθνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, η επιβολή καραντίνας είναι μια λύση που απεύχονται οι αρμόδιοι φορείς, αφενός διότι εάν ο συναγερμός φτάσει στο επίπεδο 4 η επιδημιολογική κατάσταση θα είναι δύσκολα αναστρέψιμη και παράλληλα η οικονομική ζημιά ως “βαθιά πληγή”.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί σε εξαντληθεί κάθε μέτρο και κάθε σύσταση από το διαθέσιμο… οπλοστάσιο.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον διαπιστωθεί επιπλέον επιβάρυνση στο επιδημιολογικό προφίλ της Αττικής, ένα από τα ευρωπαϊκά μοντέλα που προκρίνονται είναι αυτό του Παρισιού με απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 9 το βράδυ έως και τις 6 το πρωί.

Και καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή προειδοποιητικό “καμπανάκι” χτύπησε ο Στέλιος Πέτσας τη Δευτέρα για τους πονηρούς επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα, λέγοντας ότι η τιμωρία θα είναι άμεση και παραδειγματική.

Ο ίδιος δε, διευκρίνισε ότι “τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά”, καθώς παρότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή, η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Στο μεταξύ, για τη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε ότι από σήμερα το πρωί κλιμάκια της δημοτικής και της ΕΛ.ΑΣ. θα “σαρώνουν” την πόλη ώστε να μην σημάνει πορτοκαλί συναγερμός.

Καμπανάκι για την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα και από την Ματίνα Παγώνη. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η πρόεδρος της Ενωσης ιατρών νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιά, το ζητούμενο δεν είναι τα Χριστούγεννα αλλά το Πάσχα!

Οι γιατροί που βιώνουν καθημερινά το σκληρό πρόσωπο του κορονοϊού στα νοσοκομεία εκφράζουν έντονη ανησυχία για εκείνα που θα ακολουθήσουν τον χειμώνα.

«Παρότι έχουμε μπει στην τέταρτη εβδομάδα των μέτρων, τα κρούσματα δεν μειώνονται, αντιθέτως παρατηρείται αύξηση», δηλώνει στα ΝΕΑ η συντονίστρια διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνα – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Μοιραία, η αγωνία της ιατρικής κοινότητας πηγάζει από το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται στον Νοέμβριο με υψηλό ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κι ενώ η γρίπη και οι λοιπές ιώσεις του αναπνευστικού αναμένεται να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ εν μέσω της πανδημίας που προκαλεί ο ιός SARS- Cov-2.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η δρ. Παγώνη σημειώνει ότι «το ζητούμενο δεν είναι εάν θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα αλλά ακόμα και αν θα ντυθούμε μασκαράδες ή αν θα σουβλίσουμε το αρνί».

Η ίδια όμως, εκτιμά, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ότι το στοίχημα δεν έχει χαθεί: «Εάν τηρούσαμε όλοι τα μέτρα, φορούσαμε μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και υπήρχαν αυξημένοι έλεγχοι με έμφαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την τήρηση του περιορισμένου αριθμού επιβατών, τότε θα πετυχαίναμε τη μείωση των κρουσμάτων. Πιθανότατα ακόμη και σε δύο μήνες να βλέπαμε θετικά αποτελέσματα»,  καταλήγει η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ.