Ψάχνοντας την αλήθεια στην εποχή των fake news: Οδηγός προς αναγνώστες

Με αφορμή τη σημερινή περιπέτεια με το ψεύτικο tweet της προέδρου πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, θεωρούμε σκόπιμο να  εξετάσουμε τον τρόπο που αξιολογούμε τις ειδήσεις ως αναγνώστες.

Με αφορμή τη σημερινή περιπέτεια με το ψεύτικο tweet της προέδρου πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, θεωρούμε σκόπιμο να εξετάσουμε τον τρόπο που αξιολογούμε τις ειδήσεις ως αναγνώστες.

Θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα το σημερινό. Αρχικά, παρατηρούμε πως όλα τα μέσα που αναπαρήγαγαν την είδηση είχαν ως πηγή αυτό το ίδιο tweet.

Το πρώτο μας λογικό βήμα σε αυτή την περίπτωση είναι να κοιτάξουμε στο twitter της κυρίας υπουργού εάν όντως υπάρχει αυτό το tweet.

Μπαίνοντας λοιπόν στο twitter παρατηρούμε πως γράφοντας «Myrsini Zorba” στα αποτελέσματα έχει ένα άλλο προφίλ, με πιο πολλά tweets, δημιουργημένο το 2010, και με περιεχόμενο στα ελληνικά.

Το εν λόγω tweet είναι άφαντο. Το επόμενό μας βήμα, θα είναι να ανατρέξουμε στην είδηση και να παρατηρήσουμε το όνομα του λογαριασμού που πόσταρε το original tweet.

Ενώ το προφίλ που φαίνεται να χρησιμοποιείται από την κ. Υπουργό λέγεται @myrsinizorba, το προφίλ που δημοσίευσε την «είδηση» λέγεται @MZorbaGr έχει μόνο 6 tweets, τα περισσότερα στα αγγλικά, δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2018 και δεν έχει σχεδόν καθόλου κίνηση. Εκτός του προφίλ βέβαια και το ίδιο το tweet έχει προβλήματα αφού έχει γραμματικά λάθη.

Τέλος μόνο 20 λεπτά άφησε ο Ιταλός δημοσιογράφος μέχρι να αποκαλύψει ότι ήταν ψευδής η είδηση αλλά και το προφίλ. Εγκράτεια και ψυχραιμία λοιπόν για να αποφευχθούν τέτοια λάθη στο μέλλον.

parallaximag.gr