Λόγοι που αξίζει να μάθουμε κάτι καινούργιο σήμερα

Ζούμε σε μια εποχή όπου το περιβάλλον μας εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου τον οποίο όποιος δεν τον ακολουθεί, απλά μένει πίσω και χάνει την επαφή του με τον κόσμο. Είναι αλήθεια πως είναι αδύνατον να ενημερώνεται κανείς για κάθε άλμα της τεχνολογίας και για κάθε καινούργια έρευνα που αφορά τα ενδιαφέροντά του. Εντούτοις, η διαρκής μάθηση είναι αυτή που διευρύνει τις προοπτικές , τις απόψεις και την κατανόηση του ατόμου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ανθρώπους τόσο στη δική μας κοινωνία όσο και σε πολλές άλλες, οι οποίοι αποφασίζουν να τελειώσουν τις σπουδές τους στην ηλικία των 40, των 50 ή ακόμα και των 70, ενώ κάποιοι άλλοι αποφασίζουν σε αυτές τις ηλικίες να αρχίσουν πάλι από την αρχή, αλλάζοντας κλάδο και προσανατολισμό ζωής.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, η παρακολούθηση μιας διάλεξης, η παρακολούθηση μιας ταινίας ντοκιμαντέρ, η παρακολούθηση ενός διαδικτυακού σεμιναρίου ή άλλων επιμορφωτικών δραστηριοτήτων έχουν να μας προσφέρουν πολλά.

Και εντέλλει, η επιμόρφωση, μπορεί να αποτελέσει, ιδανικά, και έναν εξαιρετικό τρόπο ψυχαγωγίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να παρακολουθήσουν ένα βιωματικό σεμινάριο σαν κεντρική πηγή ψυχαγωγίας.

Αλλά ας αφήσουμε την άκρη την υποκειμενική επιχειρηματολογία υπέρ της μάθησης και της διαρκούς επιμόρφωσης και ας πιάσουμε κάποια ποιο ιδιαίτερα και αποδεδειγμένα οφέλη που παρέχει η διαδικασία της συνεχούς εκπαίδευσης στον άνθρωπο. Για να αποκομίσετε αυτά ή κάποια από αυτά τα οφέλη, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι απλά να επιλέγετε να μαθαίνετε.

1. Όσοι εκπαιδεύονται, κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Τα άτομα που μαθαίνουν διαρκώς κερδίζουν περισσότερα χρήματα από εκείνους που δεν εξελίσσουν τη γνώση τους.

2. Υπάρχει σχέση μεταξύ του επιπέδου μόρφωσης και του προσδόκιμου ζωής. Η μεγαλύτερη μόρφωση μας οδηγεί σε πιο υγιεινές επιλογές, σε μεγαλύτερη αυτοπειθαρχία και εν τέλει αυξάνει τις πιθανότητες της μακροζωίας.

3. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που αγαπούν τη μάθηση, σπουδάζουν περισσότερο, έχουν μικρότερα ποσοστά εγκληματικότητας και διεκδικούν υψηλότερες αμοιβές.

4. Έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που εκπαιδεύονται διαρκώς είναι αυξημένες επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες, έχουν ευρύτερους κύκλους ανθρώπων, καλύτερες σχέσεις, συμμετέχουν περισσότερο στις κοινότητές τους και είναι πιο ενεργοί πολίτες στην κοινωνία τους.

5. Τα άτομα που μαθαίνουν διαρκώς είναι συνήθως πιο δημοφιλή, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δοκιμάζουν περισσότερες καινούργιες εμπειρίες.

6. Η διαρκής μάθηση διατηρεί τον εγκέφαλο πιο νέο. Για παράδειγμα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και με αυξημένες γνωστικές λειτουργίες ως τα βαθιά γεράματα.

7. Και τέλος, η συνεχής μάθηση ενισχύει την ανθεκτικότητα, μειώνει τις πιθανότητες κατάθλιψης και ενισχύει την διεκδικητικότητα του ατόμου.

Η συνεχής μάθηση συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην ενίσχυση της ποιότητας της ζωής του ατόμου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο και να ξεκινήσετε τη διαδικασία της επιμόρφωσης.

enallaktikidrasi