Γιατί στολίσαμε νωρίτερα φέτος και γιατί είναι τόσο σημαντικό για τη διάθεση μας;

Συνηθίζουμε να στολίζουμε στις αρχές του Δεκεμβρίου ή ακόμα και λίγο αργότερα. Όμως, φέτος, ο κόσμος φαίνεται να σπάει μια τέτοια παράδοση και αποφασίσει να βγάλει νωρίτερα τα στολίδια από την αποθήκη – και οι ειδικοί λένε ότι είναι μια πολύ ωφέλιμη ιδέα.

Ο κόσμος λαχταρά ευτυχία και χαρά. Φέτος είναι μια σημαντική χρονιά πένθους και απώλειας: απώλεια της ελευθερίας, απώλεια χρόνου με την οικογένεια, έλλειψη εισοδήματος και εργασίας και σε κάποιες περιπτώσεις, απώλεια αγαπημένων ανθρώπων μας. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι αναζητάμε παρηγοριά, ακόμα και ίαση της ψυχής.

Επιπλέον, πολλές από τις γιορτινές μας παραδόσεις, όπως τα πάρτι, τα ρεβεγιόν, φαίνεται ότι δεν θα συμβούν φέτος λόγω του ιού. Η εορταστική διακόσμηση λοιπόν είναι ένας ασφαλής τρόπος να διασκεδάσουμε. Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους οι ειδικοί μας τονίζουν να μην ενδιαφερόμαστε για την κριτική των άλλων και να ακολουθήσουμε αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Η Huffpost ζήτησε από ψυχολόγους να μοιραστούν κάποια από τα ισχυρά ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης νωρίτερα φέτος.

Γιατί να στολίσουμε νωρίτερα φέτος για τα Χριστούγεννα – Ψυχολόγοι εξηγούν

Αναδύει παρηγορητικές αναμνήσεις από πιο ευτυχισμένους καιρούς

Η διακόσμηση του δέντρου, η εορταστική μεταμόρφωση του χώρου μας πυροδοτούν τη νοσταλγία, μας θυμίζουν την παιδική μας ηλικία. Για όσους δεν μπορούν να βρεθούν με τους αγαπημένους τους ανθρώπους και να γιορτάσουν φέτος, οι θετικές αναμνήσεις του παρελθόντος μπορούν να φέρουν ένα ζεστό συναίσθημα. Η όσφρηση επίσης συνδέεται στενά με τη μνήμη, οπότε τα αρωματικά κεριά μπορεί να μας θυμίζουν τις οικογενειακές και συγγενικές συγκεντρώσεις άλλων χρόνων.

Αποτελεί έναν υγιή περισπασμό από τις συνθήκες του 2020

Αν και είναι σημαντικό να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εκφράζει και να νιώθει και τα δυσάρεστα συναισθήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αναλωνόμαστε σε αυτά όλο το 24ωρο. Η εύρεση υγιών τρόπων να ξεχνιόμαστε μπορεί να μας παρέχει κάποια ανακούφιση και να μας δώσει τα εφόδια να διαχειριστούμε την κατάσταση.

Νιώθουμε ότι έχουμε λίγο περισσότερο έλεγχο

Πολλά από αυτά που συνέβησαν φέτος μας έκαναν να αμφισβητήσουμε τον έλεγχο που έχουμε στη ζωή μας. Δεν μπορούμε ατομικά να σταματήσουμε την πανδημία, ούτε τη βία, ούτε ακόμα και την πολιτική αναταραχή, και αυτό μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι ορισμένες φορές. Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας μας συστήνουν να εστιάζουμε σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε ώστε να ανακουφιστούμε από ένα μέρος του άγχους μας. έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε το σπίτι μας όπως θέλουμε.

huffpost