Η μάσκα μας είναι απολύτως απαραίτητη αυτό τον καιρό και δεν τίθεται ζήτημα αμφιβολίας. Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι πολλές ώρες χρήσης της επηρεάζουν την επιδερμίδα μας (και όχι μόνο), προκαλώντας προβλήματα που ποικίλουν από ακμή και ξεφλούδισμα μέχρι ερεθισμούς και φαγούρα. Και μην ξεχνάμε και την συχνά παραμελημένη περιοχή πίσω από τα αυτιά, όπου δημιουργείται τριβή και τράβηγμα από τα κορδόνια της μάσκας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε ακριβώς αυτό τον ερεθισμό; Οι δερματολόγοι έχουν ήδη δημοσιεύσει ορισμένες βασικές οδηγίες για να προλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τέτοια προβλήματα.
Πώς να αποφύγουμε τον ερεθισμό του προσώπου
– Καθαρίζουμε και ενυδατώνουμε το πρόσωπο καθημερινά. Ο καλός καθαρισμός βοηθά στην πρόληψη ανάπτυξης δερματικών προβλημάτων. Χρησιμοποιούμε ήπια καθαριστικά χωρίς αρώματα και ενυδατώνουμε αμέσως μετά.
– Προστατεύουμε τα χείλη μας: Τα ξηρά και σκασμένα χείλη είναι συχνό φαινόμενο και με τη μάσκα. Γι’ αυτό εφαρμόστε lip balm, δηλαδή ενυδατικό χειλιών αφού πλύνετε το πρόσωπό σας, πριν βάλετε μάσκα και πριν ξαπλώσετε για ύπνο. Προσέξτε να εφαρμόζετε το lip balm μόνο στα χείλη και όχι στο δέρμα.
– Παραλείπουμε το makeup όταν φοράμε μάσκα: Πίσω από τη μάσκα, το makeup είναι πιθανότερο να βουλώσει τους πόρους μας και να προκαλέσει κρίσεις ακμής.
– Αποφεύγουμε να δοκιμάζουμε νέα προϊόντα ομορφιάς που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Επίσης, αποφεύγουμε σκληρά προϊόντα όπως χημικά peeling, απολεπιστικά κλπ.
– Φοράμε τη σωστή μάσκα: Να είναι εφαρμοστή, αλλά να μη μας σφίγγει, να έχει τουλάχιστον δύο στρώματα υφάσματος, να είναι φτιαγμένη από απαλό ύφασμα που αναπνέει, όπως βαμβάκι. Αν είναι πολύ στενή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ερεθισμό.
Αν είναι πολύ χαλαρή, τότε δεν χρησιμοποιείται σωστά, καθώς αν δεν εφαρμόζει στο πρόσωπο, είναι ευκολότερο να περάσουν μέσω του αέρα τα μικρόβια, αλλά να τα μεταφέρετε κι εσείς με τη σειρά σας στους άλλους. Σημαντικό είναι και το ύφασμα, αποφύγετε συνθετικά υφάσματα, όπως νάιλον και πολυεστέρα, καθώς αυτά είναι πιθανότερο να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν ακμή.
– 15 λεπτά διάλειμμα ανά 4 ώρες: Βγάλτε τη μάσκα για να αναπνεύσει λίγο το δέρμα σας ανά 4 ώρες. Μην τη βγάζετε όμως σε χώρους όπου υπάρχουν άλλοι άνθρωποι.
– Πλένουμε τις υφασμάτινες μάσκες μετά από κάθε χρήση, ώστε να απομακρύνουμε έλαια και νεκρά δερματικά κύτταρα, αλλά φυσικά και μικρόβια. Ακολουθήστε τις οδηγίες πλυσίματος που θα βρείτε στη μάσκα που έχετε προμηθευτεί. Πλένετε τη μάσκα σε καυτό νερό εκτός κι αν οι οδηγίες λένε κάτι διαφορετικό. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε ένα υποαλλεργικό απορρυπαντικό χωρίς αρώματα.
– Ακολουθήστε το θεραπευτικό πλάνο που σας έχει δώσει ο δερματολόγος σας: Αν αντιμετωπίζατε από πριν κάποια δερματική πάθηση, όπως ακμή ή ροδόχρους νόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσετε να ακολουθείτε το θεραπευτικό σας πλάνο. Αυτό είναι πολύ πιθανό να θέσει την πάθηση υπό έλεγχο, ακόμα και με τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η μάσκα.
Πώς να αποφύγουμε τον ερεθισμό στα αυτιά
Το δέρμα πίσω από τα αυτιά μας είναι αρκετά ευαίσθητο, γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί συστήνουν να δοκιμάζουμε τα νέα προϊόντα σε εκείνη την περιοχή, καθώς ο οποιοσδήποτε ερεθισμός θα εμφανιστεί εκεί. Έτσι, κάποια από τα βήματα που ακολουθούμε και για το πρόσωπο, ισχύουν και για εκείνη την περιοχή.
Οι δερματολόγοι προτείνουν να απλώνουμε μια ήπια κρέμα ή κάποιο ουδέτερο έλαιο σε εκείνο το σημείο, δηλαδή πίσω από τα αυτιά μας, ώστε να αποφύγουμε την ενοχλητική τριβή από τα κορδόνια. Καθώς εφαρμόζετε το προϊόν, φροντίστε να κάνετε λίγο μασάζ σε εκείνη την περιοχή.
Όμως ακόμα και με αυτή την κίνηση πρόληψης, αν φοράμε τη μάσκα για πολλές ώρες, μάλλον δεν θα αποφύγουμε έναν μικρό ερεθισμό. Γι’ αυτό αναζητήστε ενυδατικές, αντιφλεγμονώδεις κρέμες από το φαρμακείο που θα βοηθήσουν την αποκατάσταση του δερματικού φράγματος. Μία φυσική επιλογή αποτελεί και η αλόη.
Η ζωή όμως κινείται με τέτοιους ρυθμούς που ακόμα κι αν έχουμε προσπαθήσει να το αποφύγουμε ή ακόμα κι αν θέλουμε, δεν τα καταφέρνουμε όπως έχουμε σχεδιάσει.
Έτσι, αν εμφανίσετε κάποιο δερματολογικό πρόβλημα λόγω της μάσκας, το οποίο βλέπετε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τις παραπάνω μεθόδους που αναφέραμε, τότε επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας. Εκείνος θα μπορέσει να διακρίνει αν είναι επείγον και θα πρέπει να σας εξετάσει από κοντά ή αν υπάρχει κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα που μπορεί να αντιμετωπίσει τον ερεθισμό που θα του αναφέρετε. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να επιμένουμε στην υγιεινή και στην καθαριότητα με ήπια όμως μέσα.
aad – mindbodygreen