Αρχισαν οι αεροδιακομιδές ασθενών σε άλλες πόλεις – Έξι στους 10 ασθενείς νοσηλεύονται στη Βόρεια Ελλάδα – Σε πολύ δύσκολη κατάσταση το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Το μέτωπο του ΕΣΥ στη βόρειο Ελλάδα, που δοκιμάζεται σκληρά από την επιδημία κορωνοϊού, παρακολουθούν με αγωνία οι αρμόδιες αρχές, μετά και την χθεσινή κομβική ημέρα της πρώτης αεροδιακομιδής με C130 τριών επιβαρυμένων ασθενών από τη Δράμα, που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Καβάλας, σε νοσοκομεία της Αττικής.
Η επέλαση του κορωνοϊού στη Μακεδονία και τη Θράκη αποτυπώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο μέσα στα νοσοκομεία τους τις τελευταίες εβδομάδες, στη μάχη που γίνεται για να αναπτυχθούν κλίνες απλές και Εντατικές για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, στον αμείωτο ρυθμό εισαγωγής νέων ασθενών αλλά και διασωληνωμένων, στην εναγώνια προσπάθεια να μην μείνει κανένας ασθενής χωρίς περίθαλψη και νοσηλεία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα νοσηλευτεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την οικία του.
Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με τους εργαζομένους του, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο οποίο νοσηλεύονταν χθες το βράδυ 100 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εκ των οποίων οι 21 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, στη ΜΑΦ, στην αίθουσα ανάνηψης και στη χειρουργική αίθουσα.
Έξι στους 10 ασθενείς νοσηλεύονται στη βόρεια Ελλάδα
Το 60% των ασθενών με λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού στο ΕΣΥ νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Από τους 3.585 ασθενεις που νοσηλεύονταν χθες το βράδυ σε απλές κλινικές στο σύστημα υγείας, οι 2.214 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Άλλοι 303 νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ενώ 314 ήταν διασωληνωμένοι, αυξημένοι μάλιστα κατά 10 σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.
Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στο ΕΣΥ στις συγκεκριμένες υγειονομικές περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης είναι ότι οι ασθενείς πλέον διασωληνώνονται και εκτός ΜΕΘ σε άλλους χώρους των νοσοκομείων, ιδίως σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης. με φορητό εξοπλισμό. Χθες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν διαθέσιμες μόλις δύο κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό και ανάλογη ήταν η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Η αεροδιακομιδή των τριών βαρέως νοσούντων από την Καβάλα στην Αττική δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο την αδυναμία του ΕΣΥ να συγκρατήσει το κύμα των ασθενών στη βόρεια Ελλάδα, και ουδείς βεβαίως αποκλείει τη συνέχιση των αεροδιακομιδών και από άλλα νοσοκομεία επιβαρυμένα λόγω της επιδημίας.
Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, για παράδειγμα, οι εργαζομένοι, υπογραμμίζουν πως εκτός από τις πεπερασμένες αντοχές των ίδιων, έχουν ξεπεραστεί οι αντοχές των υποδομών, όπως εκείνες της παροχής οξυγόνου. Αναφέρουν ενδεικτικα πως στο νοσοκομείο τον περασμένο Αύγουστο οι ανάγκες ημερησίως στην παροχή οξυγόνου ήταν περίπου 700cm3 και πλέον ξεπερνούν τα 2.000 cm3 ημερησίως, συνεπώς τριπλασιάστηκαν.
Ανεβαίνουν σταθερά και οι διασωληνωμένοι
Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 608, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αλλά ως αργά το βράδυ είχαν μειωθεί σε 597.
Στις ΜΕΘ βρίσκονταν 605 ασθενείς και άλλοι 290 σε άλλες Μονάδες, όπως ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Από τους 608 διασωληνωμένους που ανέφερε χθες η έκθεση του ΕΟΔΥ, οι 11 (ποσοστό 1,8%) είναι ηλικίας 18-39 χρόνων, οι 258 (42,5%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 χρόνων και τέλος υπάρχουν και άλλοι 358 ασθενείς (ποσοστό 55,7%) ηλικίας 65 χρόνων και άνω.
Στην Αττική οι διασωληνωμένοι είναι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση 153 και αλλοι 675 νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές.
Το βαρύ “φορτίο” των νεκρών
Τα επιδημιολογικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τους ασθενείς, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς, γίνονται αδιάψευστοι μάρτυρες της επέλασης του κορωνοιού και της βαριάς επίπτωσης της λοίμωξης Covid-19 στον πληθυσμό.
Στις 31 Οκτωβρίου οι νεκροί που είχε αφήσει πίσω του το ασθενές μέχρι τότε επιδημικό κύμα ήταν 626. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 997. Οι θάνατοι είχαν αυξηθεί κατά 60%. Σήμερα, 13 ημέρες μετά, οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας στους 2.001.
Το 70% των θανάτων της επιδημίας στη χώρα μας, από την αρχή της τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν καταγραφεί μέσα στον Νοέμβριο που όπως ολα δείχνουν “διεκδικεί” τον τίτλο του πιο φονικού μήνα της επιδημίας κορωνοιού, για το τρέχον έτος.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για τους θανάτους προκύπτει από την γεωγραφική κατανομή των θανατηφόρων κρουσμάτων κορωνοιού, καθώς περίπου το 70% των νεκρών έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, δείχνοντας τον τρόπο που “σάρωσε” το επιδημικό κύμα τη βόρεια Ελλάδα και το 27% σε νοσοκομεία της Αττικής.
Πρώτο Θέμα