Όταν οι Έλληνες αστρολόγοι έκαναν τις προβλέψεις τους στις αρχές του 2020, δεν είχαν “δει” τον κορονοϊό. Ή μήπως όχι; Τι έλεγαν τότε η Άση Μπήλιου, η Λίτσα Πατέρα και ο Κώστας Λεφάκης.
της Παναγιώτα Κλεάνθους
Το 2020 οδεύει σιγά σιγά προς το τέλος του και αυτό που θα μείνει ανεξίτηλο σε όλους μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες του πλανήτη, είναι η πανδημία του κορονοϊού, που σημάδεψε ολόκληρη τη χρονιά, αποτελώντας το κύριο χαρακτηριστικό της. Σχεδόν από το ξεκίνημα του 2020, τον Φεβρουάριο, είχαν διαγνωστεί και επίσημα τα πρώτα κρούσματα του Covid-19, ενός ιού που έμελλε να αλλάξει τον ρουν της καθημερινότητας και της ζωής μας όπως την ξέραμε.
Κάθε χρόνο, λίγο πριν από το τέλος του έτους που φεύγει και στο ξεκίνημα του νέου που υποδεχόμαστε, οι αστρολόγοι κάνουν τις προβλέψεις τους για το τι θα φέρει η καινούργια χρονιά. Προβλέψεις που αφορούν, όχι μόνο τα ζώδια, αλλά και την Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα. «Διαβάζουν» τις θέσεις των πλανητών, ερμηνεύουν τα άστρα και συνήθως καταλήγουν σε γενικότητες και αοριστολογίες του τύπου «θα είναι μια καλή χρονιά φέτος» ή «αυτή τη χρονιά θα έρθουν πολλές αλλαγές», λες και η ζωή δεν είναι γεμάτη από αλλαγές και εξελίξεις.
Φυσικά και κανείς δεν μπορεί να στηριχθεί στις αστρολογικές προβλέψεις για το τι θα γίνει στον κόσμο και για τα όσα θα φέρει η ζωή, είτε σε προσωπικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο. Κι αν πολλές φορές καθόμαστε και ακούμε τους διάσημους αστρολόγους να λένε τι μας επιφυλάσσει το νέο έτος, είναι συνήθως από την ανάγκη να περάσουμε κάπως χαλαρά και ανέμελα την ώρα μας. Άλλωστε, ποιος θυμάται τις αστρολογικές προβλέψεις πέντε λεπτά αφότου τις ακούσει; Στις περισσότερες περιπτώσεις, ούτε καν δίνουμε σημασία σε όσα λένε.
Δεδομένου, όμως, του ότι η φετινή χρονιά ήταν πρωτόγνωρη και πολύ διαφορετική από όλες τις προηγούμενες, αφού η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με μία τεράστια πρόκληση που οδήγησε σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, εύλογα μας έρχεται η εξής απορία: Τι είχαν προβλέψει, άραγε, οι αστρολόγοι στις αρχές του 2020; Είχαν αναφερθεί στην πανδημία; Είχαν «ψυχανεμιστεί» τον παγκόσμιο κίνδυνο που βρέθηκε μπροστά μας; Μας είχαν προειδοποιήσει και δεν δώσαμε σημασία;
Στις αστρολογικές προβλέψεις, βέβαια, υπάρχει πάντοτε η εξής παγίδα: ο καθένας ερμηνεύει αυτό που διαβάζει διαφορετικά και το προσαρμόζει στη δική του κοσμοθεωρία. Πόσω μάλλον αν τις διαβάσει μεταγενέστερα! Παρακάτω ανατρέχουμε στις παγκόσμιες προβλέψεις που είχαν κάνει οι αστρολόγοι Άση Μπήλιου, Λίτσα Πατέρα και Κώστας Λεφάκης στις αρχές του 2020 και τις βαθμολογούμε. Τι έλεγαν τότε και πόσο «μέσα» έπεσαν στις προβλέψεις τους; Μήπως, τελικά, ήταν εκτός τόπου και χρόνου;
Άση Μπήλιου
Τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2020 η Άση Μπήλιου είχε προβλέψει σε δηλώσεις της μια μεγάλη καταστροφή που θα ερχόταν. Έκανε λόγο για μια ζόρικη χρονιά, για αλλαγές, αλλά και για την όψη των πλανητών Κρόνου και Πλούτωνα, που προμήνυε κάτι κακό.
Σε συνέντευξή της στο περιοδικό 7 ΜΕΡΕΣ TV, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
«Πιστεύω ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρξουν πολλές αλλαγές. Μπορεί να κλείσει κάποιο κανάλι, να δούμε συμπτύξεις, να υπάρξουν αλλαγές. Δεν είναι εύκολη χρονιά το 2020 στο ξεκίνημά της. Είναι μια χρονιά που ξεκινάει με μια ζόρικη όψη και μια ζόρικη έκλειψη. Να δούμε τι θα είναι. Γενικά δεν είναι χαλαρά τα πράγματα, σε καμία περίπτωση. Έχει κάποιες όψεις που είναι δύσκολες. Αυτή η όψη που έχουμε του Κρόνου-Πλούτωνα, τον Ιανουάριο, είναι όψη που αν ανατρέξεις στον τελευταίο αιώνα, συνδέεται με τις ενάρξεις πολέμων και φυσικές καταστροφές. Εγώ απλά εύχομαι ότι και αν είναι, να μην έχει θύματα και να είναι ανώδυνο. Αν με ρωτάς αν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα αυτό που λέω, αλλά με τον παγκόσμιο χώρο. Την τελευταία φορά που αυτοί οι δύο πλανήτες συναντήθηκαν σε αντίθεση ήταν τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη και τότε είχαμε το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους».
Σχόλια: Η Άση Μπήλιου «πέτυχε» το κακό που έφερε το 2020, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενε και η ίδια πως θα μιλούσαμε για μια πανδημία. Η ευχή της να μην έχουμε θύματα δεν έπιασε, αλλά της «δίνουμε» την πρόβλεψη για το ότι η καταστροφή θα είχε παγκόσμιο αντίκτυπο.
Βαθμολογία: 6/10
Λίτσα Πατέρα
Η Λίτσα Πατέρα στις αρχές της χρονιάς, ανάμεσα στις γενικές αστρολογικές προβλέψεις που έδωσε για τα ζώδια, τις αμερικανικές εκλογές και τον οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, επικεντρώθηκε και η ίδια στους πλανήτες Πλούτωνα και Κρόνο.
Στις ετήσιες προβλέψεις της που είχε δημοσιεύσει η dimokratiki.gr, έλεγε:
«Η Σύνοδος Πλούτωνα Κρόνου, θα είναι σκληρή και επώδυνη, αλλά ίσως, το σκαλοπάτι για να ξεκαθαριστούν πολλά από τα κακώς κείμενα της πραγματικότητας που βιώνουμε. Ωστόσο, το σκληρό πρόσωπο της όψης αυτής των πλανητών, κουβαλά και αγαθά. Οι επιπόλαιες κινήσεις και γενικά η αντιμετώπιση των καταστάσεων με επιπολαιότητα, δεν θα επιτραπούν. Έρχονται στο φως, όλα τα κακώς κείμενα. Είναι σαν να ξεσκεπάζουμε τις πληγές μας, για να αρχίσουν να επουλώνονται. Ταυτόχρονα, με όψεις άλλων πλανητών, το δεύτερο εξάμηνο, θα σηματοδοτήσει υψηλούς τόνους γενικώς. Θα σημειωθούν θυμός, εκνευρισμός, αλλά και κοινωνική παρακμή, με εκμετάλλευση αδυνάτων για οικονομικό όφελος και έξαρση κοινωνικού και θρησκευτικού φανατισμού, ενώ, αναπόφευκτες θα είναι, οι κοινωνικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι ζημιές θα προέλθουν, από υπερβάλλοντα τυφλό ζήλο. Αύγουστος, Οκτώβριος και Δεκέμβριος, οι πλέον έντονοι μήνες. Υπάρχει όμως η προοπτική και η ελπίδα, πως η εκτόνωση θα οδηγήσει σε αναγέννηση. Πιθανές οι απότομες αλλαγές στην οικονομία. Μπορεί να δοθεί ώθηση σε κάποιους επιχειρηματικούς τομείς, αλλά πιθανή είναι και η βίαιη ανατροπή, κάποιων τομέων που χαρακτηρίζονται από σταθερότητα. Μεγάλος ο ανταγωνισμός ισχυρών επιχειρηματιών για την πρωτοκαθεδρία. Αυτή, λοιπόν, η σύνοδος, έχει τη δύναμη να μας κάνει να δούμε κάτω από την επιφάνεια και να δώσουμε προσοχή στις ρίζες των προβλημάτων που ανοίγουν από τις αρχές του 2020. Η όψη αυτή, έχει τη δύναμη της αναγέννησης, που μπορεί μάλιστα, να είναι εκ βάθρων και να φέρει μια νέα πραγματικότητα σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο».
Σχόλια: Και η Λίτσα Πατέρα «προέβλεψε» μια μεγάλη καταστροφή, έχοντας βέβαια κάτι άλλο στο μυαλό της. Ήταν σωστή, τουλάχιστον, στο ότι ήρθαμε αντιμέτωποι και με βαθύτερα προβλήματα και στη νέα πραγματικότητα που γεννιέται, ενώ οι ελπίδες της για αναγέννηση μέσα από τη δοκιμασία αυτή, είναι θετικές.
Βαθμολογία: 7/10
Κώστας Λεφάκης
Ο Κώστας Λεφάκης προχώρησε τις πρώτες μέρες του 2020 σε μια μεγάλη και βαθιά ανάλυση των παγκόσμιων προβλέψεών του, μιλώντας για υπόγειους πολέμους συμφερόντων, για εκμετάλλευση πετρελαίου, για το σύστημα της φεουδαρχίας του Μεσαίωνα και πολλά ακόμη.
Κρατώντας μόνο τα γενικά σημεία της μακρόσυρτης μελέτης του στο oroskopos.gr, βλέπουμε πως είχε πει τα εξής:
«Το 2020 θα είναι μια καθοριστική χρονιά για την πορεία του κόσμου ολόκληρου. Αλλάζει η πορεία της παγκοσμιοποίησης καθώς έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και γενικότερα, η παγκόσμια οικονομία θα πάρει σταδιακά καινούρια γραμμή πλεύσης. Το μεγάλο αστρολογικό φαινόμενο της χρονιάς αυτής είναι η πολυαστρία στο ζώδιο του Αιγόκερω, που θα σχηματιστεί από τα μέσα Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Το 2020 επίσης, θα έχουμε φανερές και κρυφές εμπλοκές μεταξύ κρατών, όπως επίσης και καινούριους έκδηλους, ή υπόγειους πολέμους συμφερόντων. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι να κλείσει ο κύκλος της χρονιάς αυτής θα έχουμε περάσει σε ένα καινούριο κύκλο κοινωνικο-οικονομικής εξέλιξης, πολύ διαφορετικής εκείνης της δεκαετίας του ’80. Είναι πολύ πιθανόν να δούμε συγκρούσεις, είτε εντός των χωρών του δυτικού, κυρίως κόσμου, αλλά και της Κίνας και της Ρωσίας. Τα ζητήματα που θα είναι φλέγοντα θα έχουν να κάνουν με τη φορολογική πολιτική γενικότερα και κυρίως με ότι αφορά την χρήση της γης. Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς θα φανεί για το πόση «δημοκρατία» είναι ανεκτή από το κυβερνών σύστημα, ειδικά και όσον αφορά στο Μεταναστευτικό και τις συνέπειές του. Με δυο λόγια το ξεκίνημα και η πορεία των πρώτων μηνών του 2020 θα παρατηρηθεί ένα γενικότερο ξεκαθάρισμα παντού, το οποίο κάποια στιγμή μπορεί να γίνει και πολεμικό. Οι μεγαλύτερες όμως εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, θα παρατηρηθούν μετά την έκλειψη του Ιουνίου, στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου αυτής της χρονιάς».
Σχόλια: Φαίνεται πως ο Κώστας Λεφάκης έχει μπει πολύ «βαθιά» στο ζήτημα, συγκρίνοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Είναι έκδηλη η τάση προς τη δαιμονοποίηση καταστάσεων, αλλά τουλάχιστον έχει «πετύχει» τον καινούργιο κύκλο κοινωνικο-οικονομικής εξέλιξης.
Βαθμολογία: 3/10
news 24/7