Eντοπίστηκαν στην Ελλάδα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας, καθώς όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN βρέθηκαν στελέχη του μεταλλαγμένου κορονοϊού σε επιβάτες που ήρθαν από τη Μεγάλη Βρετανίας και έκαναν τεστ. Οι επιβάτες  είναι πέντε Έλληνες και ένας αλλοδαπός.

Ειδικότερα, σε τέσσερις επιβάτες επιβεβαιώθηκε η μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και σε δύο η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε έλεγχο του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Εδώ να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί ο μεταλλαγμένος ιός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και επίσης μεταδίδεται πιο εύκολα στα παιδιά, σε σχέση με τον κορονοϊό όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Το στέλεχος “VOC 202012/01” έχει εντοπιστεί σε αρκετές χώρες, κυρίως λόγω των ταξιδιών που έγιναν στο διάστημα των γιορτών.

Θυμίζουμε πως στο νέο στέλεχος ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, κάνοντας ειδική ανάλυση για την αυξημένη επικινδυνότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω τη μετάλλαξης που εντοπίστηκε κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα δεδομένα θα συνεκτιμηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπου θα παρθούν και αποφάσεις που σχετίζονται με το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.