Άσκηση το φθινόπωρο

6 δραστηριότητες που συνδυάζουν την άσκηση και την αναψυχή

Μια καινούρια αρχή σηματοδοτεί για τους περισσότερους από εμάς το τέλος του καλοκαιριού και η έναρξη του φθινοπώρου. Οι περισσότεροι βάζουν στόχους, όπως να ξεκινήσουν δίαιτα από… Δευτέρα, να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ώστε να αποκτήσουν σωματική και ψυχική ευεξία.

Όσο ο καιρός το επιτρέπει ακόμη, το φθινόπωρο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, τόσο για τους μυημένους όσο και για τους αρχάριους, να γυμναστούν συνδυάζοντας και τη διασκέδαση στο φυσικό περιβάλλον. Έτσι, για όσους δεν θέλουν να κλειστούν στους τέσσερις τοίχους του γυμναστήριου, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες στην ύπαιθρο που ενσωματώνουν την άσκηση και την αναψυχή.

1. Περπάτημα
Το περπάτημα, ανεξάρτητα από τον ρυθμό, είναι μία εξαιρετική, ανέξοδη και ασφαλής άσκηση. Δεν χαρίζει μόνο ευεξία, αλλά ενισχύει τη φυσική κατάσταση, δυναμώνει τους κοιλιακούς μυς και συσφίγγει όλο το σώμα.
Ανάλογα με τη συχνότητα, είναι δυνατόν όσοι το επιλέγουν να χάσουν εύκολα, ακόμα και μισό κιλό ανά εβδομάδα ή περισσότερο. 

2. Πεζοπορία
Μια ακόμη φυσική δραστηριότητα για αρχάριους, αλλά και για προχωρημένους, αποτελεί η πεζοπορία είτε κατά μόνας είτε σε ομάδες στα μονοπάτια της φύσης, στα πάρκα, στα κοντινά άλση ή σε κάποιο δάσος.
Πρόκειται για μία αερόβια δραστηριότητα, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, οξυγονώνει τον εγκέφαλο αυξάνοντας ταυτόχρονα την αντοχή αλλά και τη φυσική κατάσταση. Κατά τη διάρκειά της, γυμνάζονται οι μεγάλες μυϊκές ομάδες, όπως οι μύες του θώρακα, οι δικέφαλοι, οι τρικέφαλοι, οι μύες των ποδιών (γάμπες, οπίσθιοι μηριαίοι, γλουτιαίοι).
Οι θερμίδες που καίγονται είναι σε συνάρτηση με το σωματικό βάρος, αλλά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουν τις 1.000. 

3. Ποδηλασία
Δεν είναι μόνο μια αγχολυτική σωματική δραστηριότητα, αλλά οι βόλτες με το ποδήλατο αποτελούν και μια έξοχη άσκηση, αφού γυμνάζουν αποτελεσματικά πόδια και καρδιά, αυξάνουν την αντοχή, μειώνουν το σωματικό λίπος, φτιάχνουν καλλίγραμμους μυς.
Υπολογίζεται πως με περίπου 30 λεπτά ποδήλατο μπορείτε να κάψετε έως και 250 θερμίδες ενώ, αν επιλέξετε έναν μη ασφαλτοστρωμένο δρόμο, οι θερμίδες που θα χαθούν ανεβαίνουν στις 400. 

4. Αναρρίχηση
Η αναρρίχηση είναι μια ακόμη δραστηριότητα που βοηθά στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης, καθώς συμβάλλει στην ενδυνάμωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και στην εκγύμναση όλου του σώματος και ιδιαίτερα των ποδιών και των χεριών.
Έχει διαπιστωθεί ότι με περίπου 30 λεπτά αναρρίχησης μπορείτε να κάψετε πάνω από 200 θερμίδες.

5. Κηπουρική
Μια ακόμη φυσική, αλλά εξίσου αποδοτική μορφή άσκησης είναι και η… κηπουρική, η οποία γυμνάζει χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. Η ενασχόληση με το κλάδεμα, το πότισμα, η μεταφύτευση λουλουδιών και φυτών αποτελεί μια πρώτης τάξεως προπόνηση, αφού συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στον έλεγχο του βάρος, στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, στην υγεία των οστών αλλά και στην καλή ψυχική υγεία μειώνοντας την κατάθλιψη και το stress.
Ήδη, σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Βρετανία, η «κηπουρική άθληση» είναι μια τάση που κάνει θραύση και κάθε φθινόπωρο ή άνοιξη, διοργανώνονται αγώνες για την ανάδειξη των καλύτερων κηπουρών.

6. Πινγκ-πονγκ
Πρόκειται για μια ήπια ή και έντονης μορφής αεροβική άσκηση, η οποία, εκτός από διασκέδαση, αναζωογονεί την καρδιαγγειακή λειτουργία και συγχρόνως γυμνάζει όλο το σώμα.
Την ίδια στιγμή, η δραστηριότητα αυτή διατηρεί τη «φυσική κατάσταση» του σώματος αλλά και του εγκεφάλου και αποκρούει το Αλτσχάιμερ!
Όπως έχουν διαπιστώσει διάφορες επιστημονικές έρευνες, η επιτραπέζια αντισφαίριση έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί ταυτόχρονα διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, επιβραδύνοντας έτσι την εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης που συμβάλλει στη γήρανση.

Γράφει η Μαρία Γλένη, δημοσιογράφος Υγείας