Στα Τρίκαλα στα δυο στενά “γλιτώσαμε;” την Καστοριά

γράφει ο Καταπέλτης

Έτυχε προ ημερών για επαγγελματικούς λόγους να περάσω από την πόλη των Τρικάλων. Πρώτη φορά στη ζωή μου και έχοντας ακούσει τόσα και τόσα επεδίωξα να ξετυλίξω το κουβάρι της όμορφης αυτής πόλης όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπαίνοντας λοιπόν στα Τρίκαλα παρκάρω το όχημα μου σε δημοτικό παρκινγκ με αυτόματη μπάρα και ηλεκτρονικό εισιτήριο… Πρώτο σοκ… Αφού λοιπόν ξεκίνησε η σύντομη περιήγηση, πεζός διένυσα τον κεντρικό δρόμο της πόλης ..Δεύτερο σοκ!!! Ποδηλατόδρομος!!! what? Ναι φίλοι μου, σε όλο το κεντρικό οδικό  δίκτυο χαραγμένη λωρίδα ποδηλάτων και πλήρης σεβασμός της από τους διερχόμενους οδηγούς.

Η θερμοκρασία είναι γύρω στους 34 βαθμούς και ψάχνω ένα χώρο να δροσιστώ! Στο πεζοδρόμιο παρατηρώ μια στάση λεωφορείου όπου 5 ηλικιωμένοι κάτοικοι κάθονται και περιμένουν. Περνάει το πρώτο αστικό, δεν επιβιβάζονται, περνάει μισή ώρα, αρκετά αστικά αλλά αυτοί εκεί κολλημένοι στο κάθισμα!! 3 σοκ!! Στη συγκεκριμένη στάση υπάρχει κλιματισμός, ναι καλά ακούσατε στάση με κλιματισμό!!! Τα χαστούκια απανωτά, μέχρι το τελευταίο που ήταν το δυνατότερο! Αστικό χρώματος πράσινου τελευταίας τεχνολογίας περνάει από την στάση και σταματάει να παραλάβει τους καθήμενους ηλικιωμένους. Ο οδηγός όμως λείπει. Ναι, αστικό χωρίς οδηγό καλά ακούσατε!!

Σαστισμένος άρχισα να αναρωτιέμαι, είμαι στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, είμαι στα Τρίκαλα, στο Άμστερνταμ ή στο Τόκυο! Ζω σε μνημονιακή χώρα ή σε μια άκρως ανεπτυγμένη σύγχρονη πόλη;

Ξαφνικά περνάει από μπροστά μου ένα ΑΜΕΑ με αναπηρικό καροτσάκι, ένα νέο παιδί χαμογελαστό το οποίο δεν συναντάει κανένα εμπόδιο στη βόλτα του.

Πολλές απορίες που όσο η βόλτα μου συνεχιζόταν ολοένα γίνονται και περισσότερες. Γιατί αυτοί και όχι εμείς, τι περισσότερο έχουν τα Τρίκαλα από την ομορφότερη πόλη της Ελλάδος, την Καστοριά μας; Ti κάνουν καλύτερα αυτοί από εμάς και έχουν αυτή την αξιοπρεπέστατη εικόνα. Γιατί μένει ο κόσμος στην πόλη τους και δημιουργεί- κάνει οικογένειες-αναπτύσσεται  και δεν παρατηρείτε το φαινόμενο της ερήμωσης που παρουσιάζει η  Καστοριά μας;; Γιατί τα Χριστούγεννα υποδέχονται πάνω από 1 εκ. επισκέπτες στο Χωρίο του Αι Βασίλη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τοπική τους οικονομία! Γιατί απαγορεύεται το κάπνισμα όπως σε κάθε σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, ενώ εμείς καπνίζουμε μέχρι και στα WC των καταστημάτων. Γιατί γίνονται έργα ΕΣΠΑ κατά συρροή ενώ εμείς έχουμε να δούμε ευρωπαϊκό έργο ούτε εγώ θυμάμαι από πότε!!! Γιατί, γιατί, τόσα γιατί..

Σάστισα, έτρεξα προς το αυτοκίνητο μου τρομοκρατημένος… Δεν άντεχα  αυτή τη νοικοκυροσύνη, δεν μπορούσα να αντικρίζω μια ανεπτυγμένη πόλη. Μπαίνω στο αμάξι και ξαφνικά το κινητό μου δείχνει ΙΝΤΕΡΝΕΤ μέσω wifi… Tα Τρίκαλα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των Δημοσιών και όχι μόνο κτιρίων με δωρεάν ίντερνετ…

Φεύγω και ξεκινάω το ταξίδι της επιστροφής. Αρκετά στεναχωρημένος έως και απογοητευμένος αλλά πάνω από όλα με αμέτρητα γιατί..

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει… Επειδή λοιπόν πολλές φορές είμαστε άξιοι των πράξεων μας και της μοίρας μας αρκεί να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και οι απαντήσεις θα έρθουν από μόνες τους.

Τα Τρίκαλα, εδώ και χρόνια εκλέγουν σε θεσμικές θέσεις ανθρώπους τεχνοκράτες, με όραμα, που αγαπάνε τον τόπο τους, που διαβάζουν και μελετούν τα ευρωπαϊκά  προγράμματα, που λειτουργούν γραφείο άντλησης κεφαλαίων απευθείας από τις Βρυξέλλες, χωρίς να εξαρτώνται από την χρεωκοπημένη Ελλάδα μας, χωρίς να γλύφουν κανέναν Υπουργό για μερικά ευρώ.. Έχουν όραμα αλλά έχουν και συνέχεια, τι εννοώ… Ανεξαρτήτως ποιος θα βγει Δήμαρχος, βουλευτής ή Περιφερειάρχης, ο κάθε νεοεκλεγμένος συνεχίζει να εφαρμόζει τις ορθές πολιτικές του προηγούμενου… Δεν καταστρέφει το δημιούργημα, απλά προσθέτει μέχρι αυτό τελειοποιηθεί.

Σε αντίθεση εμείς, ποτέ δεν επιλέξαμε τεχνοκράτες για να μας διοικήσουν, πάντα είχαμε τα σόγια, τις οικογένειες οι οποίες επέλεγαν το ποιος θα βγει Δήμαρχος, ποιος βουλευτής, ποιος Νομάρχης κτλ. Πάντα με κομματικό κριτήριο, ποτέ με όραμα, πότε με κριτική σκέψη!! Πάντα με την έννοια του βολέματος, πάντα με τις χειρότερες επιλογές που οδήγησαν τον τόπο αιώνες πίσω!! Ερημώσαμε, σβήνουμε, δεν το βλέπετε;;  Φτάνει με τις δικαιολογίες ότι φταίει η κρίση, φταίει η γούνα, φταίει η Μερκελ, φταίνε όλοι εκτός από εμάς…

Θέλει τόσα χρήματα για να φτιάξουμε δυο αξιοπρεπείς ράμπες για τους ανάπηρους, θέλει τόσα χρήματα για να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή, για να βγάλουμε τα καραβάκια μας στη λίμνη και να κάνουν περίπλου τους ξένους επισκέπτες που μετά την δεύτερη μέρα στην πόλη μας δεν ξέρουν τι να κάνουν και πώς να γεμίσουν την μέρα τους, κτλ

Όχι κύριοι και κύριες, δεν θέλει μόνο χρήμα, θέλει όραμα, θέλει συνεχή αγώνα για να βγούμε από το αδιέξοδο.

Δε  γίνεται σε μία πόλη ούτε 8.000 Κατοίκων να λειτουργούν  ούτε εγώ ξέρω πόσοι αθλητικοί σύλλογοι , πόσοι σύνδεσμοι Γουνοποιών κτλ.

Παραμερίστε τα εγώ σας και δώστε βάρος στο εμείς. Σβήστε τη διχόνοια, το μίσος και γίνετε όλοι μία γροθιά.

Εμείς πότε δεν φταίμε, σε τίποτα..  Αυτοκριτική κύριοι, αυτό χρειαζόμαστε και ανθρώπους με όραμα.. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να προσφέρουμε σωσίβιο   στην Καστοριά για να γλιτώσει από τον πνιγμό!!  Είναι η τελευταία μας ευκαιρία. ΑΝ δε γίνει κάτι τώρα τελειώσαμε ! Θα μείνουν οι πάπιες, οι αστυνομικοί να τις φρουρούν και συνταξιούχοι  υπερήλικες οι οποίοι θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ προσμένοντας την στιγμή που θα αγκαλιάσουν τα αγαπημένα τους παιδιά! Δεν περιμένω ποτέ ότι θα φτάσουμε σε επίπεδα Τρικάλων, ας προσπαθήσουμε, ας παλέψουμε για να σώσουμε ότι μπορούμε και στην τελική αν δεν τα καταφέρουμε θα έχουμε πέσει τουλάχιστο ηρωικά μαχόμενοι..

Στα Τρίκαλα στα δυο  στενά γλιτώσαμε;  την Καστοριά!!!