Ξέρετε τι είναι η aquafaba;

Η aquafaba είναι όπως λέει και το όνομα της (aqua= νερό + faba= φασόλι), ο ζωμός που απομένει από το βράσιμο των ρεβιθιών, ο οποίος φαίνεται να λειτουργεί ως εξαιρετικό υποκατάστατο του αυγού. Η αλήθεια είναι ότι aquafaba μπορούμε να φτιάξουμε από οποιοδήποτε όσπριο, αλλά τα ρεβίθια φαίνεται να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για το επιθυμητό αποτέλεσμα, λόγω της αναλογίας πρωτεΐνης και αμύλου που περιέχουν.

Η aquafaba λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές και επάξια αντικαθιστά το αυγό. Ιδανική για vegan συνταγές, δεν έχει κάποια χαρακτηριστική οσμή όπως το αυγό και δεν αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά της παρά τη θερμοκρασία. Επιπλέον δεν υπάρχει κίνδυνος από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως είναι η σαλμονέλα που έχει το αυγό. Θερμιδικά η aquafaba υπερτερεί καθώς έχει μόλις 18kcal στα 100γρ.

Η παρασκευή της είναι εξαιρετικά απλή. Αφού μουλιάσουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό για 8-10 ώρες, στη συνέχεια τα αφήνουμε να βράσουν σε περίπου 1lt νερό. Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα, παίρνουμε τον ζωμό και αντί να τον χύσουμε τον σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει και η aquafaba μας είναι έτοιμη. Μπορούμε να τη μεταφέρουμε σε παγοθήκες και να την καταψύξουμε ή μπορούμε να τη διατηρήσουμε στη συντήρηση για περίπου 5 μέρες.

Η aquafaba μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές συνταγές όπως τα brownies, κέικ, pancakes, μπισκότα ή τηγανίτες και ακόμα  για την παρασκευή σαντιγί ή μαρέγκας.

Υπολογίζουμε περίπου 1κ.σ. aquafaba για 1 κρόκο αυγού, 2κ.σ. για 1 ασπράδι αυγού και 3κ,σ, για ένα ολόκληρο αυγό. Για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα θα χρειαστεί να χτυπήσουμε την aquafaba με μίξερ χειρός για αρκετά λεπτά, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό. Στην περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε κάποια γλυκαντική ουσία είναι καλό να γίνει στην αρχή.

Η aquafaba, λοιπόν, είναι ένα νέο επαναστατικό προϊόν ιδανικό για όσους ακολουθούν μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή και όχι μόνο. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε στην κουζίνα σας και επενδύστε στη διατροφή σας.

dietzone