Θα πηγαίνατε σε ένα ξενοδοχείο μόνοι, απλά για να κοιμηθείτε;

Σύμφωνα με την επιστήμη, εάν υποφέρετε από αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου, εκεί θα βρείτε τη γιατρειά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

«Όταν προσπαθώ να το εξηγήσω στον σύζυγο και στα παιδιά μου, είναι εμφανές ότι τους προκαλώ σύγχυση και μια εμφανή αβεβαιότητα ως προς την ψυχολογική μου ισορροπία. “Να πας μόνη σου σε ένα ξενοδοχείο, απλά για να κοιμηθείς για ένα βράδυ;”, με ρωτούν. Και όταν τους απαντώ, “Ναι! Έχω δώδεκα μήνες να απολαύσω έναν γαλήνιο 8ωρο ύπνο”, το βλέμμα τους γίνεται ακόμη πιο …μακάβριο», γράφει σε πρόσφατο άρθρο της στην αμερικανική Vogue η συγγραφέας και δημοσιογράφος Chloe Schama. «Αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο για τις αϋπνίες που βιώνω κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της μακράς καραντίνας».

Όπως γράφει η Schama, η άνεση και η ποιότητα ενός ξενοδοχείου δεν καθορίζεται από τον αριθμό αστεριών του καταλύματος, ούτε και από τις γενικότερες εγκαταστάσεις του. «Ένα ξενοδοχείο υψηλού επιπέδου, θα πρέπει, ασφαλώς, να συνδυάζει πολλά στοιχεία, όπως γαστρονομία και εξυπηρέτηση. Ωστόσο, η  εμπειρία του δωματίου και του ύπνου είναι αυτή που προσδιορίζει την ικανοποίηση των επισκεπτών. Η “εμπειρία του ύπνου” αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της διαμονής, επηρεάζοντας σημαντικά τις κριτικές στα review websites και κατ’ επέκταση τις πωλήσεις του ξενοδοχείου. Και, κατά τη διάρκεια των υψηλών επιπέδων στρες που έφερε η στην εποχή του κορωνοϊού και η καραντίνα, δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που καταφεύγουν σε αυτή τη λύση, καθώς υποφέρουν από αϋπνία και παρόμοιες διαταραχές. Μια τέτοια εμπειρία διαμονής, είναι κάτι που μπορεί να αναζωογονήσει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο την χαμένη σας ενέργεια», λέει η Schama.

Αλλά υπάρχουν και επίσημα επιστημονικά δεδομένα για το θέμα που αναφέρει η δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το Brigham & Women’s  Hospital, το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα εξέτασαν δεδομένα από 600 μοναχικούς ταξιδιώτες, οι οποίοι διαμένουν τακτικά σε ξενοδοχεία -είτε για εργασία είτε για αναψυχή. Οι ερευνητές εξέτασαν τις αξιολογήσεις των ταξιδιωτών για διάφορα χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου, και ανακάλυψαν ότι τα πιο θετικά σχόλια σχετίζονταν με τον ύπνο, και με χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του στρώματος ή των μαξιλαριών, των αποχρώσεων στα δωμάτια, αλλά και την απόλυτη γαλήνη που προσφέρει μια επαγγελματική ηχομόνωση.
H επικεφαλής της μελέτης Dr. Rebecca Robbins, ερευνήτρια στον τομέα του ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ανέφερε ότι ο επαρκής, αποκαταστατικός ύπνος, επαναφέρει όλη την χαμένη ενέργεια που εξαντλήθηκε τις ώρες της υπόλοιπης ημέρας, και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την γενικότερη ευεξία ενός ατόμου, το οποίο δεν μπορεί να βιώσει έναν ήρεμο ύπνο στο σπίτι του -ειδικά σε περιόδους υψηλού στρες. «Χωρίς επαρκή και απολαυστικό ύπνο, οι άνθρωποι είναι πιο ευερέθιστοι, περισσότερο αφηρημένοι, λιγότερο δημιουργικοί και ανεπαρκείς στην επίλυση προβλημάτων», αναφέρει η Dr. Robbins, ενθαρρύνοντας μάλιστα τους ξενοδόχους που ενδιαφέρονται να διαφοροποιηθούν στο ολοένα και πιο ανταγωνιστικό τοπίο, να προσφέρουν στους πελάτες τους την ανώτερη ποιότητα ύπνου. «Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα ποιοτικά κλινοσκεπάσματα και μαξιλάρια, καθώς και η μείωση του θορύβου στο περιβάλλον των δωματίων είναι ευκαιρίες για ενίσχυση της εμπειρίας ύπνου και αύξησης της συνολικής ικανοποίησης των επισκεπτών», καταλήγει η μελέτη.

THE BEAUTY TEAM