Μπορώ όντως να πάω για Πάσχα στο εξωτερικό;

Πάσχα στο χωριό δεν μπορείς να κάνεις. Μπορείς όμως να κάνεις Πάσχα στη Μαδρίτη, την Κύπρο και τη Βαρσοβία. Σου βρήκαμε πώς… και με πόσα.

της Ηρώς Κουνάδη

Το βλέπαμε, το ξαναβλέπαμε το κλασικό αστειάκι που κυκλοφορεί τελευταία στα social media, ότι μπορείς να πας Ντουμπάι αλλά όχι Κόρινθο, κι είπαμε να το ψάξουμε. Αφού απ’ ό,τι φαίνεται πάλι δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, μπορούμε ίσως να κάνουμε Πάσχα στη Μαδρίτη;

Ναι, είναι η απάντηση. Μπορούμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεται αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κορωνοϊού (PCR, το σοβαρό, όχι rapid, ούτε self) και συμπληρωμένη φόρμα PLF, που σημαίνει passenger locator form με τα αναλυτικά στοιχεία μας –περιλαμβανομένης της διεύθυνσης διαμονής μας στη χώρα που επισκεπτόμαστε. Λοκντάουν υπάρχει, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, παντού, ωστόσο εστιατόρια και μουσεία λειτουργούν κανονικά, μεταξύ άλλων, στη Μαδρίτη και την Κύπρο.

Και βέβαια, είναι στη μέση και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, τα οποία είναι μεν φθηνότερα από άλλες χρονιές, παραμένουν όμως σίγουρα ακριβότερα από τη βενζίνη που θα πληρώναμε για να κάνουμε Πάσχα στο χωριό. Τέλος, ένα έξτρα έξοδο είναι και το τεστ PCR που θα χρειαστεί να κάνουμε στην χώρα που θα βρισκόμαστε, 72 ώρες ή λιγότερες πριν την πτήση της επιστροφής (γύρω στα 30-40€ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ) για να το δείξουμε στις ελληνικές αρχές, μαζί με το αντίστοιχο PLF form της Ελλάδας.

Στην Ισπανία…

Χρειάζεσαι αρνητικό τεστ και συμπληρωμένη την φόρμα που θα βρεις εδώ. Στη Μαδρίτη εστιατόρια και μπαρ είναι ανοιχτά, στα τραπέζια κάθονται μάξιμουμ 4 άτομα σε εσωτερικούς και 6 σε εξωτερικούς χώρους. Στις 23.00 σταματάνε να σερβίρουν, μέχρι τα Μεσάνυχτα παραμένουν ανοιχτά για ντελίβερι. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές παντού. Μουσεία, αξιοθέατα, και θέατρα είναι επίσης ανοιχτά, λειτουργούν στο 75% της χωρητικότητάς τους. Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 23.00 το βράδυ ως τις 6.00 το πρωί.

Καθότι η Ισπανία είναι χωρισμένη σε αυτόνομες κοινότητες, η καθεμία εκ των οποίων ορίζει τους δικούς της κανόνες για το λοκντάουν, δεν μπορείς να πας παντού. Η Καταλονία, για παράδειγμα, περιλαμβανομένης της Βαρκελώνης, είναι προς το παρόν κλειστή για επισκέπτες, τόσο Ισπανούς όσο και ξένους. Στη Βαλένθια αντιθέτως μπορείς να πας, και θα βρεις και εστιατόρια και μπαρ ανοιχτά ως τις 18.00 το απόγευμα –η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας εδώ ξεκινά στις 22.00. Υποχρεωτική καραντίνα για ταξιδιώτες δεν υπάρχει πουθενά.

Με την Iberia, βρήκαμε εισιτήριο στα 115€ πήγαινε-έλα από την Αθήνα, όμως θα χρειαστείς μέρες άδειας, για να πας Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου και να επιστρέψεις Σάββατο 8 Μαΐου. Άλλη ζημιά που έχει κάνει η πανδημία είναι ότι καθημερινές πτήσεις πια δεν υπάρχουν, οι περισσότερες αεροπορικές πετάνε μία, άντε δύο φορές την εβδομάδα από και προς την Αθήνα. Η Aegean πηγαινοέρχεται Μαδρίτη κάθε Δευτέρα, όμως για να φύγεις μαζί της 26/4 και να γυρίσεις Δευτέρα του Πάσχα το εισιτήριο θα σου κοστίσει 470€.

(*) Η Ryanair δεν πετάει από την Αθήνα για κανένα μέρος του κόσμου μέχρι τα μέσα Μαΐου, το ξεκαθαρίζουμε για να μην απογοητευτείς που δεν βρίσκεις τα φτηνά της εισιτήρια ανάμεσα στις προτάσεις μας.

Στην Ιταλία…

Δεν έχει και πολύ νόημα να πας για Πάσχα, εκτός αν έχεις πολύ περισσότερες ημέρες στη διάθεσή σου, γιατί όλοι οι ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 5 ημερών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του τεστ κορωνοϊού, πράγμα που σημαίνει πως για το πρώτο πενταήμερο δεν θα μπορείς να βγεις από το ξενοδοχείο ή το Airbnb που έχεις κλείσει (και πληρώσει, εννοείται, το κόστος της προληπτικής καραντίνας επιβαρύνει τον επισκέπτη).

Αν επιμένεις, χρειάζεσαι το κλασικό PCR τεστ (αρνητικό αποτέλεσμα, προφανώς) και συμπληρωμένη φόρμα PLF. Η Aegean πηγαινοέρχεται κάθε Πέμπτη, με το εισιτήριο για να φύγεις 29/4 και να γυρίσεις 6/5 να κοστίζει 199€. Τα εστιατόρια είναι ανοιχτά ως τις 22.00 μόνο για takeaway, και τα μπαρ επίσης, και μόνο μέχρι τις 18.00.

Στην Πολωνία…

Η Aegean πηγαινοέρχεται καθημερινά Αθήνα-Βαρσοβία, κι αυτό γιατί η Πολωνία κατήργησε την υποχρεωτική καραντίνα για ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει πως χρειάζεσαι μόνο αρνητικό τεστ που να έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες, και συμπληρωμένο PLF, κι είσαι ελεύθερος/η να πας όπου θέλεις εντός της χώρας. Για να φύγεις Πέμπτη 29/4 και να επιστρέψεις Τρίτη 4/5, θα χρειαστείς 274€. Τα εστιατόρια είναι ανοιχτά μόνο για takeaway, δημόσιες συναθροίσεις επιτρέπονται μέχρι 5 άτομα, αξιοθέατα και μνημεία σε ανοιχτούς χώρους είναι ανοιχτά, μουσεία κλειστά. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική παντού. Λεπτομέρειες εδώ.

Στην Κύπρο…

Επίσης πηγαινοέρχεται καθημερινά η Aegean. Για να πας, θα χρειαστεί να συμπληρώσεις αυτήν εδώ την φόρμα, να έχεις αρνητικό αποτέλεσμα PCR τεστ, και να κάνεις ένα δεύτερο PCR τεστ με το που φτάσεις εκεί, το οποίο θα πληρώσεις εσύ (κοστίζει 30€ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, 32€ στης Πάφου). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, θα μείνεις σε καραντίνα –συνήθως παίρνει μία μέρα. Το εισιτήριο για να φύγεις από εδώ Μεγάλη Παρασκευή και να γυρίσεις Τρίτη του Πάσχα θα σου κοστίσει 182€. Τα εστιατόρια λειτουργούν κανονικά, αν και μόνο στους εξωτερικούς τους χώρους, ως τις 22.45 το βράδυ –στις 23.00 ξεκινά απαγόρευση κυκλοφορίας, ως τις 5.00 το πρωί. Μουσεία, γκαλερί και αρχαιολογικοί χώροι είναι επίσης ανοιχτά.

in2life