8 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Τρίτη σήμερα και σου έχουμε επιλέξει οκτώ ταινίες να απολαύσεις στην οθόνη της τηλεόρασης σου.

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (1977) σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ είναι τηλεοπτική μίνι σειρά βρετανικής και ιταλικής παραγωγής συνολικής διάρκειας 371 λεπτών. Θεωρείται ως η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης, που αναφέρεται στη Γέννηση, τη Ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Έvα oγκώδες και oλoκληρωμέvo έργo, σκηvoθετημέvo με μαεστρία και απλότητα απo τov κoρυφαίo δημιoυργό Φράvκo Τζεφιρέλι.

Παίζουν: Ρόμπερτ Πάουελ, Αν Μπάνκροφτ, Ολίβια Χάσεϊ, Έρνεστ Μποργκνάιν, Κλαούντια Καρντινάλε, Τζέιμς Μέισον,Τζέιμς Φαρεντίνο, Λόρενς Ολίβιε, Άντονι Κουίν, Ρόντ Στάιγκερ, Ντόναλντ Πλέζανς, Κρίστοφερ Πλάμερ, Πίτερ Ουστίνοβ, Μάικλ Γιόρκ.

*Ant1, Τρίτη 27/4, στις 21:00

«Νώε» (2014) σε σκηνοθεσία Ντάρεν Αρονόφκσι

Επική, θρησκευτική περιπέτεια – O βραβευμένος με Όσκαρ Ράσελ Κρόου, υποδύεται τον Νώε. Ένας έμπειρος μαχητής, μάγος και θεραπευτής, ο Νώε ήθελε μόνο την ειρήνη για τον ίδιο και την οικογένειά του. Ωστόσο, κάθε βράδυ, ο Νώε βασανίζεται από οράματα μιας ατέλειωτης πλημμύρας, που συμβολίζει την καταστροφή όλης της ζωής. Σταδιακά, αρχίζει να κατανοεί το μήνυμα που του έστειλε ο Θεός. Ο Θεός αποφάσισε να τιμωρήσει τους ανθρώπους και να τους σκοτώσει όλους. Αλλά έδωσε στο Νώε μια τελευταία ευκαιρία να διατηρήσει τη ζωή στη Γη. Ο Ντάρεν Αρονόφσκι χτίζει μια τρισδιάστατη ιστορία ρίχνοντας φως σε μια από τις πιο γνωστές ιστορίες της Βίβλου.

Παίζουν: Ράσελ Κρόου, Τζένιφερ Κόνελι, Άντονι Χόπκινς, Έμα Γουάτσον.

*Open, Τρίτη 27/4, στις 21:00

«Καζαντζάκης» (2017) σκηνοθεσία Γιάννης Σμαραγδής 

Βιογραφία – Το θέμα της ταινίας ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ είναι η πραγματική ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα του 20ου αιώνα, Νίκου Καζαντζάκη και στηρίζεται πάνω στο έργο του ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ, το οποίο είναι η αυτοβιογραφία του. Είναι μια υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα ο οποίος ταξιδεύοντας σε όλο το κόσμο διεκδικεί βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα, στην Κρητική Ματιά: «Η ζωή είναι ανήφορος και πρέπει να τον ανέβουμε με αξιοπρέπεια και ανδρεία.» Ανυποχώρητος στις αξίες του, αντιμετωπίζει με στωικότητα και αξιοπρέπεια τις διώξεις του, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει το έργο του, το οποίο υπερασπίζεται την ελευθερία του κάθε ανθρώπου, τις αξίες της ζωής και το Ελληνικό ΦΩΣ. Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη είναι μια ιστορία αγάπης, πίστης και δύναμης ενός συγγραφέα που μπόρεσε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και τη βαρβαρότητα της εποχής του και να μείνει το έργο του αιώνιο. Το δημιουργικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη εμπνέει το σήμερα και ενεργοποιεί ευεργετικά το αύριο.

Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίνα Καλογήρου, Νίκος Αθερίδης, Νίκος Καρδώνης.

*ΕΡΤ1, Τρίτη 27/4, στις 22:00

«Η Μαρία της σιωπής» (1973) σκηνοθεσία Γιάννης Δαλιανίδης

Η Μαρία, μια κωφάλαλη κοπέλα, ζει απομονωμένη με τον πατέρα της. Ξεκομμένη από τον κόσμο, δέχεται πολλές φορές πειράγματά για την κατάντια της. Μια μέρα, γνωρίζει τον νεοφερμένο δάσκαλο του νησιού, που με αγάπη και κατανόηση της διδάσκει την γλώσσα των κωφαλάλων. Ένα βαθύ αίσθημα εμπιστοσύνης γεννιέται μέσα της. Την ευτυχία της αυτή όμως καταστρέφει ο απαίσιος βιασμός της από τον πλούσιο του χωριού! Καρπός αυτού του βιασμού είναι ένα υγιέστατο αγοράκι.

Η Μαρία δεν αποκαλύπτει σε κανέναν τον πατέρα του παιδιού της. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι είναι ο δάσκαλος! Κάποιο βράδυ την επισκέπτεται ο βιαστής της, μαζί με την στείρα γυναίκα του και της προτείνουν να υιοθετήσουν το παιδί. Όταν η Μαρία αρνείται, ο “πατέρας” του παιδιού προσπαθεί να της το αρπάξει με την βία. Εκείνη, έξαλλη, καταφέρνει να αποσπάσει το παιδί από τα χέρια του. Πάνω στον πανικό της όμως μήπως της κλέψουν αυτό που αγαπά περισσότερο απ’ όλα στον κόσμο, ξεκρεμάει από τον τοίχο την καραμπίνα του πατέρα της, που έχει πεθάνει εδώ και λίγο καιρό, και τον σκοτώνει.

Παίζουν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Παντελής Ζερβός, Σπύρος Καλογήρου, Λαυρέντης Διανέλλος, Καίτη Λαμπροπούλου, Σπύρος Κωσταντόπουλος.

*Mega, Τρίτη 27/4, στις 22:00

«Ο Καθηγητής και ο Τρελός» (2019) σκηνοθεσία Π. Μπ. Σέμραν

Βιογραφική Δραματική – Λονδίνο, 1872. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θέλει να εκδώσει το απόλυτο λεξικό της αγγλικής γλώσσας και ορίζει υπεύθυνο τον Σκωτσέζο αυτοδίδακτο καθηγητή  Τζέιμς Μάρεϊ (Μελ Γκίμπσον), ο οποίος παρά τις δυσκολίες που συναντά είναι αποφασισμένος να το ολοκληρώσει.

Γρήγορα καταλαβαίνει ότι τα 10 χρόνια που υπολόγιζε ότι θα χρειαστούν δεν είναι αρκετά, αφού πρόκειται για χιλιάδες των χιλιάδων λέξεις, λήμματα και παραπομπές. Παράλληλα οι “τρικλοποδιές” από τις εσω-πανεπιστημιακές κόντρες δυσκολεύουν πολύ το έργο του.  Έτσι για να επισπεύσει την διαδικασία ζητά τη βοήθεια των απανταχού αναγνωστών. Σε κάθε βιβλίο που πωλείται εσωκλείει μία επιστολή και ζητά να στείλουν ορισμούς και έννοιες λέξεων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία συγγραφής και έκδοσης του λεξικού.

Ο πιο φανατικός αναγνώστης, ο Δρ. Γουίλιαμ Μάινορ (Σον Πεν), που ανταποκρίθηκε απόλυτα στο αίτημα του στέλνει  με την πάροδο των ετών, πάνω από 10.000 ορισμούς.

Όταν ο Μάρεϊ θελήσει να τον γνωρίσει, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα γιατρό και λοχαγό του αμερικάνικου στρατού που πάσχει από παράνοια και βρίσκεται φυλακισμένος στο φρενοκομείο αφού σκότωσε ένα αθώο οικογενειάρχη, σε μία κρίση τρέλας, νομίζοντας ότι τον καταδιώκει…

Παίζουν: Μελ Γκίμπσον, Σον Πεν, Νάταλι Ντόρμερ, Έντι Μάρσαν, Τζένιφερ Ιλ, Τζέρεμι Ίρβιν, Ιοαν Γκρούφονρτ, Ντέιβιντ Ο’ Χάρα, Στίβεν Ντιλέιν, Στιβ Κούγκαν,

*Alpha, Τρίτη 27/4, στις 22:00

«Stay» (2005) σκηνοθεσία Μαρκ Φόρστερ

Ψυχολογικό θρίλερ – Ο ψυχίατρος Σαμ Φόστερ κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να αποτρέψει από την αυτοκτονία έναν μυστικοπαθή νεαρό ασθενή του, τον Χένρι Λέθεμ, την παραμονή των 21ων γενεθλίων του. Όμως στην προσπάθειά του αυτή, ο ψυχίατρος θα μπει σε ένα εφιαλτικό ταξίδι χωρίς επιστροφή, που θα τον διχάσει ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην φαντασία. Καθώς διεισδύει όλο και περισσότερο στη ζωή του Χένρι, και στο λαβύρινθο του υποσυνείδητού του, επηρεάζει και τη σχέση του με την κοπέλα του και πρώην ασθενή του, Λίλα. Τελικά καταλήγει στο σημείο να μην γνωρίζει τι είναι αληθινό και τι συμβαίνει μόνο στη φαντασία του.

Παίζουν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ναόμι Γουότς, Ράιαν Γκόσλινγκ.

*Open, Τρίτη 27/4, στις 23:45

«Η Ζωή σε Δύο Πράξεις» (1998) σκηνοθεσία Κρις Κολόμπους

Δραματική, Κομεντί, Οικογενειακή – Η Τζάκι (Σούζαν Σάραντον) είναι μια δυναμική μητέρα δύο μικρών παιδιών, χωρισμένη από τον άντρα της, Λουκ (Εντ Χάρις). Η Ίζαμπελ (Τζούλια Ρόμπετς) είναι η φιλενάδα του Λουκ, μια νεαρή και φιλόδοξη φωτογράφος αφοσιωμένη στη δουλειά της, που αναγκάζεται συχνά να παίζει τον ρόλο της “ανεπιθύμητης” μητριάς.

Όταν η Τζάκι ανακαλύπτει ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια, δεν έχει άλλη λύση από το να εμπιστευτεί τα παιδιά της στην Ίζαμπελ. Οι δύο γυναίκες θα αναγκαστούν να ξεπεράσουν τις διαφορές του χαρακτήρα τους και να συμφιλιωθούν για το καλό των παιδιών, πριν να είναι πολύ αργά.

Παίζουν: Τζέσι Νέλσον Τζίτζι Λεβάνγκι Στίβεν Ρότζερς Κάρεν Λι Χόπκινς Ρόναλντ Μπας.

*Ant1, Τρίτη 27/4, στις 00:30

«Πριν και Μετά» (1996) σκηνοθεσία Μπάρμπετ Σρέντερ

Αστυνομική Δραματική Μυστηρίου – Η οικογένεια Ράιαν ζει μια ήρεμη μεσοαστική ζωή στη μικρή επαρχιακή πόλη όπου η μητέρα Κάρολαϊν (Μέριλ Στριπ) εργάζεται ως παιδίατρος και ο πατέρας Μπεν (Λίαμ Νίσον)είναι γλύπτης.

Η ζωή τους θα ανατραπεί εντελώς από τη στιγμή που ο έφηβος γιός τους, Τζέικομπ, κατηγορείται για τον φόνο μιας συμμαθήτριάς του. Για την μικρή επαρχιακή κοινωνία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο νεαρός είναι ένοχος, έτσι ο μικρός φεύγει μακριά, ο πατέρας καταστρέφει τα πειστήρια που συνδέουν το παιδί του με τον φόνο, και η μητέρα αναγκάζεται να αφήσει τη δουλειά της, κλείνοντας προσωρινά το ιατρείο της.

Για τους γονείς του, ο Τζέικομπ δεν παύει να είναι το αγαπημένο τους παιδί και θα προσπαθήσουν απεγνωσμένα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, να τον βοηθήσουν.

Παρά το γεγονός όμως, ότι οι δεσμοί αγάπης στο σπιτικό των Ράιαν ήταν πάντοτε ισχυροί, η υποψία ότι ο Τζέικομπ μπορεί να έχει διαπράξει φόνο, βυθίζει την οικογένεια σε ένα κλίμα φόβου αμφιβολίας και σύγχυσης, γεγονός που επιτείνεται από την σιωπή του νεαρού.

Έτσι, ενώ η μητέρα του προσπαθεί να μάθει τι ακριβώς συνέβη την μοιραία νύχτα του φόνου, ο πατέρας θα προβεί σε απερίσκεπτες ενέργειες, θέλοντας να σώσει με κάθε μέσο το παιδί του. Από αυτή τη στιγμή και μετά, κανείς τους δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις επιλογές του ή για το αν οι πράξεις του θα έχουν σαν αποτέλεσμα την σωτηρία του νεαρού ή την περαιτέρω επιβάρυνση της θέσης του…
Τελικά το παιδί όμως συλλαμβάνεται, και η δοκιμασία τώρα αληθινά αρχίζει.

Παίζουν: Μέριλ Στριπ, Λίαμ Νίσον, Έντουαρντ Φέρλονγκ, Τζούλια Γουέλντον, Άλφρεντ Μολίνα.

*Alpha, Τρίτη 27/4, στις 00:40