Βύσσινο: Ο κόκκινος θησαυρός για την υγεία σας

To βύσσινο είναι ένα υγιεινό φρούτο με βαθύ κόκκινο χρώμα και χαρακτηριστική, ελαφρώς όξινη γεύση.  Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε καθώς αποτελεί βασικό συστατικό για πολλές συνταγές.

Το βύσσινο είναι ένας τύπος κερασιού. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι, γνωστό ως Prunus avium στους βοτανολόγους και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο, με την επιστημονική ονομασία, Prunus cerasus.

Δημιουργήθηκε από διασταύρωση της κερασιάς με τα άγρια ​​βύσσινα και ήταν ήδη γνωστό κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Η καλλιέργεια του είναι εύκολη και για αυτόν τον λόγο επεκτάθηκε σε όλον τον κόσμο, σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τα οφέλη για την υγεία

Το βύσσινο δεν είναι μόνο μια καλή επιλογή για γαστρονομικούς σκοπούς, αλλά μπορεί και παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Θεωρείτε μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνης Α και C, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ουσίες προσφέρουν στον οργανισμό πολλαπλά οφέλη.

Το πλούσιο χρώμα του φρούτου οφείλεται στα υψηλά επίπεδα των ανθοκυανινών που περιέχονται στη σύνθεση του, οι οποίες διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από πολλές σοβαρές και χρόνιες ασθένειες.

Το βύσσινο επίσης περιέχει και υψηλές ποσότητες μελατονίνης, μιας ορμόνης που είναι σημαντική για τη διαδικασία του ύπνου και της  αφύπνισης.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο ενδείκνυνται για περιπτώσεις αναιμίας.

Είναι διουρητικό και χωνευτικό, ενώ διαθέτει αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών.

Παράλληλα, τα άτομα που πάσχουν από έλκος στομάχου ή είναι ευαίσθητα σε μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορούν να εισάγουν βύσσινα στη διατροφή τους καθώς βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Είναι ωφέλιμο και για το πεπτικό σύστημα καταπολεμώντας τις πεπτικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας.

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η τακτική κατανάλωση βύσσινου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μυϊκών πόνων και πόνων στις αρθρώσεις, σε ανθρώπους που υποφέρουν από αρθρίτιδα ή οι ρευματισμούς.

Την επόμενη φορά που θέλετε ένα δροσιστικό ρόφημα, δοκιμάστε να φτιάξετε μια σπιτική βυσσινάδα που θα σας ξεδιψάσει και θα ενισχύσει την υγεία σας,