Lockdown… τέλος – Τι περιλαμβάνει η νέα “κανονικότητα” από την Παρασκευή 14/5

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης, προχώρησε σε ανακοινώσεις για την άρση του lockdown. Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις, πώς θα πάμε στα νησιά, αλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα για το «άνοιγμα».

Πιο αναλυτικά, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή, 14 Μαΐου, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 00:30, ενώ καταργούνται τα SMS τόσο στο 13033 όσο και στο 13032 (για το λιανεμπόριο).

Με την κατάργηση των sms, «τελειώνουν» και οι μέθοδοι click in a shop και click away. Το λιανεμπόριο θα λειτουργεί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, όπως είχε γίνει ήδη γνωστό, θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ θα ανοίξουν και τα μουσεία.

Ο κ. Σκέρτσος διευκρίνισε τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων: Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα, τη Σαλαμίνα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Επιπλέον, στις 17 Μαΐου θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ στις 21 Μαΐου επαναλειτουργούν οι θερινοί κινηματογράφοι και στις 28/5 οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Σχετικά με την εστίαση, ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε, πως για όλο τον Μάιο δεν θα επιτρέπεται η μουσική.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να επιτραπούν οι εκδηλώσεις, το άνοιγμα των μπαρ και οι δεξιώσεις για γάμους, βαφτίσια, με 100 άτομα ως όριο καλεσμένων.

Στις 14/5 ανοίγουν καζίνο, ενώ στις 24/5 ανοίγουν τα ΟΠΑΠ play. Τέλος, γυμναστήρια και κέντρα ευεξίας θα ανοίξουν στις 31 Μαϊου.

Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό: Έτσι θα γίνονται τα ταξίδια από 14 Μαϊου

Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό ανοίγουν για όλους από την Παρασκευή 14 Μαΐου. Το άνοιγμα, ωστόσο, γίνεται υπό προϋποθέσεις εφόσον ο προορισμός είναι κάποιο νησί.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.

Η μετακίνηση προς τα νησιά θα είναι πιο αυστηρή και θα γίνεται με τη χρήση του Green Pass, με πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση, με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test ή self test 24 ωρών.

Δεκτή θα γίνεται η βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα γίνεται από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω. Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Το PLF θα εξακολουθήσει για εισερχόμενους τουρίστες.

Εξαίρεση η Λευκάδα, η Σαλαμίνα και Εύβοια.

Αλλάζει ωράριο και η εστίαση από την Παρασκευή, τι ισχύει για τη μουσική

Λιγοστεύουν οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας ενώ διευρύνεται το ωράριο των καταστημάτων της εστίασης.

Από την Παρασκευή οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας λιγοστεύουν καθώς αυτή θα ισχύει μετά τις 00:30 το βράδυ. Η χαλάρωση του συγκεκριμένου μέτρου συμπαρασσύρει και το ωράριο των καταστημάτων της εστίασης.

Έτσι από την Παρασκευή 14 Μαΐου τα καταστήματα της εστίασης θα μπορούν να κλείσουν μέχρι και στις 00:15. Ακόμα και έτσι πάντως για ολόκληρο τον Μάιο, θα συνεχιστεί η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση.

Όπως ανέφερε και ο Άκης Σκέρτσος αυτή είναι «μια θυσία που πρέπει να κάνουν» καθώς η μουσική «μας αναγκάζει να φωνάζουμε περισσότερο».

Παίρνουν μπρος γάμοι και βαφτίσεις τον Ιούνιο, πόσα άτομα θα επιτρέπονται

Από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, μια ανακοίνωση που περίμεναν με αγωνία όσοι σχεδίαζαν το γάμο τους.

Έτσι πλέον οι γάμοι και τα βαφτίσια θα μπορούν να γίνουν κανονικά με κόσμο από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Αυγούστου και τα δύο πρώτα του Σεπτεμβρίου είναι η καλύτερη περίοδος για τα κέντρα δεξιώσεων, και σύμφωνα με όσα δηλώνουν επαγγελματίες του κλάδου, οι περισσότεροι χώροι είναι sold – out.

Οι κρατήσεις έχουν αρχίσει από τον Φεβρουάριο, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη στη Βουλή, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως τα κτήματα και οι εταιρείες catering θα επαναλειτουργήσουν στις αρχές Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα ζευγάρια που επιθυμούν να ανεβούν τα σκαλιά της εκκλησίας φέτος το καλοκαίρι, όσο και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες του κλάδου, βρίσκονται για την ώρα σε αναμονή για τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ωράριο, καθώς η… περσινή εμπειρία που το ωράριο στα κέντρα δεξιώσεων ήταν έως τις 12 τα μεσάνυχτα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ιδίως για όσους προγραμματίζουν τον γάμο τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα, το ωράριο μέχρι τις 12 είναι αποτρεπτικό και τους κάνει να αναζητούν άλλες επιλογές. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε τελικά αν θα υπάρξει κάποια άρση στον περιορισμό της κυκλοφορίας που θα επιτρέψει τις δεξιώσεις να κρατούν παραδοσιακά μέχρι πρωίας.

Από Δευτέρα σε λειτουργία ξανά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, πότε ανοίγουν οι κινηματογράφοι

Μετά την κατάργηση των sms και την απελευθέρωση των διατοπικών μετακινήσεων, σειρά έχει το άνοιγμα βρεφονηπιακών και κινηματογράφων.

Πάντα με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν στις 17 Μαΐου. Όπως είχε δηλώσει η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της, το σχέδιο επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών θα γίνει με self test.

Ταυτόχρονα επανέρχεται η δυνατότητα για πρακτική και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ, καθώς επίσης σε κολέγια, ενώ θα επιτραπεί εκ νέου η δια ζώσης διδασκαλία στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

Στις 21 Μαΐου θα ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι ενώ στις 28 Μαΐου θα μπορούν να λειτουργούν ανοιχτοί χώροι για πολιτιστικές εκδηλώσεις.