Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έρθει σε κάποια φάση αντιμέτωποι με την ακαταστασία, η οποία άλλοτε τείνει να είναι μεγαλύτερη και να επεκτείνεται σε πολλούς χώρους ενώ άλλες φορές μπορεί να είναι περιορισμένη στο γραφείο, που είναι γεμάτο χαρτιά ή στην κλασική καρέκλα, που «φιλοξενεί» σχεδόν… ολόκληρη την ντουλάπα. Με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και τις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις, η τακτοποίηση και η οργάνωση των χώρων μπορεί να αποτελέσει μια δύσκολη διαδικασία, με την διατήρησή τους στο επόμενο στάδιο να γίνεται μια πραγματική πρόκληση. Πολλοί μάλιστα είναι οι άνθρωποι που δηλώνουν «συγκλονισμένοι» από την ακαταστασία, δίχως όμως να γνωρίζουν από που και πώς ακριβώς να ξεκινήσουν προκειμένου να κάνουν το πολυπόθητο decluttering.

Ακαταστασία και..

Ωστόσο, ποιες είναι οι επιδράσεις της ακαταστασίας στην ενέργεια, τον χρόνο και το άγχος στην καθημερινότητά μας;

.. χρόνος

Τείνουμε να βλέπουμε την ακαταστασία ως μια κατάσταση που «κλέβει» την ενέργειά μας, ωστόσο αυτό που πολλοί δεν συνειδητοποιούν είναι ότι εξαντλεί και το πολύτιμο μας χρόνο. Όσοι ζουν και λειτουργούν σε ακατάστατους χώρους, ξοδεύουν επιπλέον χρόνο, σχεδόν κάθε μέρα, αναζητώντας χαμένα αντικείμενα, όπως κλειδιά, χρήματα, παπούτσια ή οτιδήποτε άλλο χρειάζονται. Ακόμα και όταν το αντικείμενο που χρειαζόμαστε βρίσκεται μπροστά μας, είναι πιο δύσκολο να το εντοπίσουμε όταν βρίσκεται πάνω σε ένα ακατάστατο πάγκο. Έτσι λοιπόν, χάνουμε πολύτιμο χρόνο τον οποίο θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε σε άλλες ασχολίες ή ακόμα και στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

.. στρες

Η πιο αναγνωρισμένη ίσως συνέπεια της ακαταστασίας αποτελεί το πρόσθετο άγχος που προκαλεί. Το άγχος τείνει να αυξάνεται σχεδόν ανεπαίσθητα κάθε φορά που σκέφτεστε είτε ότι δεν μπορείτε να υποδεχθείτε καλεσμένους στο σπίτι, είτε ότι δεν μπορείτε να μετακινηθείτε άνετα ή να κάνετε όλα όσα θέλετε εντός ενός χώρου, είτε εξαιτίας της διαρκής σκέψης ότι πρέπει να τακτοποιήσετε τους χώρους σας. Ορισμένοι μάλιστα και κυρίως υποστηρικτές του Φενγκ Σούι πιστεύουν ότι η ακαταστασία πραγματικά αποστραγγίζει την θετική σας ενέργεια, δίνοντάς σας ακόμη ένα λόγο για να οργανωθείτε και να ξεκινήσετε το καθάρισμα.

Πώς θα οργανωθείτε

Πολλοί είναι οι τρόποι που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να οργανωθεί κατάλληλα. Ωστόσο, τα βασικότερα βήματα από τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε, περιλαμβάνουν:

  1. Πηγαίνετε από δωμάτιο σε δωμάτιο και χωρίστε τα πράγματα σας σε τέσσερα κουτιά: πράγματα που πρέπει να δωρίσετε, πράγματα που πρέπει να πετάξετε, πράγματα που πρέπει να φυλάξετε και πράγματα που μπορείτε να αποθηκεύσετε. Εάν κοιτάζοντας ένα αντικείμενο δεν νιώθετε έντονη επιθυμία να το κρατήσετε ή πλέον δεν σας χρησιμεύει, μάλλον ήρθε η στιγμή να το πετάξετε.
  2. Τοποθετήστε στρατηγικά τα πράγματά σας στους χώρους και κοντά στην περιοχή στην οποία τα χρησιμοποιείτε. Τα κλειδιά μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα κουτί κοντά στην πόρτα και μερικά έξτρα κουτιά θα σας απαλλάξουν από τα περιττά χαρτιά στο γραφείο σας. Έτσι θα οργανώσετε το χώρο σας καλύτερα και θα γνωρίζετε που ακριβώς έχετε αποθηκεύσει και τι.
  3. Μην προχωρήσετε στον επόμενο χώρο αν δεν έχετε ολοκληρώσει τον προηγούμενο.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει μέσα σε μια μέρα ή και να ορίσετε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μια εβδομάδα ή λίγες μέρες, ανάλογα με το χώρο και την ακαταστασία που επικρατεί. Ορίστε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και φροντίστε να κάνετε την διαδικασία διασκεδαστική, ώστε να μην στραφείτε στην αναβλητικότητα.