Η εντυπωσιακή εικόνα που εμφανίζεται όλο και πιο τακτικά στην Αρκτική, στις Άλπεις και στη Γροιλανδία είναι άξια ανησυχίας.
Σύμφωνα με εικόνες που δημοσίευσε το National Geographic πρόκειται για ένα πρωτοφανές θέαμα, όχι όμως και τόσο αθώο.
Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η εξήγηση που δόθηκε αρχικά, ήταν ότι το φαινόμενο οφείλεται στη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία « πέφτει» μαζί με το χιόνι στο έδαφος και επηρεάζει το χρώμα του.
«Είναι στην πραγματικότητα ένα παγκόσμιο φαινόμενο», λέει ο Alexandre Anesio, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ μιλώντας στο National Geographic.
Το εντυπωσιακό αυτό θέαμα φαίνεται να προκλήθηκε, καθώς η μεταφορά σκόνης από την Αφρική επηρέασε την απόχρωση του χιονιού πέφτοντας μαζί του στο έδαφος.
Παρά ταύτα, ίσως εν προκειμένω να μην οφείλεται η σκόνη για το ροζ χρώμα του χιονιού. Υπάρχει μία θεωρία που στηρίζει πως το «ματωμένο χιόνι», όπως αποκαλείται συχνά, είναι προϊόν της «κόκκινης άλγης». Πρόκειται για έναν φωτοσυνθετικό οργανισμό, που για να αναπτυχθεί χρειάζεται φως και θρεπτικά συστατικά. Το χρώμα της άλγης είναι πράσινο, όμως γίνεται κόκκινο όταν το φυτό εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία και «θέλει» να προστατευτεί από τον ήλιο. «Είναι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί που παράγουν βιολογικά αντιηλιακά μόρια για να προστατευθούν από τον ήλιο, που στην Αρκτική το καλοκαίρι παραμένει πάνω από τον ορίζοντα έως και 24 ώρες την ημέρα», εξηγεί ο Martyn Tranter, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο της τήξης των πάγων στη Γροιλανδία.
Η σκοτεινότερη επιφάνεια μειώνει την αντανάκλαση στο φως του ήλιου και έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη εγκλωβισμένη θερμότητα. Καθώς το οικοσύστημα άλγης απλώνεται σε μεγαλύτερες περιοχές του πάγου, το αποτέλεσμα θα επιδεινωθεί, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη τήξη.
energyin.gr