Λόγοι που οι δερματολόγοι θεωρούν το καρπούζι “θείο δώρο” ομορφιάς

Από τη φλούδα και τη σάρκα έως ακόμη και τα κουκούτσια του, τα ευεργετήματα του κορυφαίου καλοκαιρινού φρούτου είναι πολύ πιο απτά από την αίσθηση της γεύσης του.

Την επόμενη φορά που θα απολαύσετε μια φέτα καρπούζι, θυμηθείτε ότι αυτό το ζουμερό καλοκαιρινό φρούτο είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια υγιεινή απόλαυση για τον οργανισμό σας. Σύμφωνα με δυο κορυφαίους δερματολόγους που μίλησαν σε ρεπορτάζ του Business Insider, κάθε μέρος του καρπουζιού -από το φλοιό έως τη σάρκα, ακόμη και τα κουκούτσια του- προσφέρει πολλαπλά οφέλη για το δέρμα σας.

– Η φλούδα του καρπουζιού καταπραΰνει το ξηρό, σκληρό και ταλαιπωρημένο δέρμα: Στην ασιατική παραδοσιακή ιατρική ο φλοιός του καρπουζιού χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την ανακούφιση της ερυθρότητας και της φλεγμονής, ακόμη και για να επιταχυνθεί η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων. «Οι γιαγιάδες στην Κορέα συνήθιζαν να τρίβουν φλοιό καρπουζιού πάνω σε ηλιακά εγκαύματα, εξανθήματα ή ερεθισμένο δέρμα για να το καταπραΰνουν και να το βοηθήσουν να ανακάμψει γρηγορότερα», λέει η δερματολόγος Anna Guanche, προσθέτοντας: «Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τα οφέλη, δημιουργώντας δροσερές μάσκες από λιωμένη φλούδα καρπουζιού, ένα αβοκάντο και μια μπανάνα, τα οποία θα αλέσετε στο μπλέντερ».

– Οι σπόροι περιορίζουν τους ερεθισμούς από τις εξάρσεις ακμής και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου: «Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν πρωτεΐνες, όπως και όλοι σχεδόν οι σπόροι άλλων φρούτων», λέει ο διάσημος δερματολόγος Dr. Harold Lancer, «ωστόσο, εδώ βρίσκουμε και πολλά λιπαρά οξέα, λινελαϊκό οξύ, ενυδατικό ελαϊκό οξύ και μια ποικιλία από ceramides. Όλα αυτά, αποτελούν τις πιο δραστικές φυσικές ουσίες που καταπολεμούν τους ερεθισμούς, αλλά και που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου».
Φτιάξτε μόνη σας μια φυσική μάσκα λιώνοντας μια χούφτα σπόρους καρπουζιού μαζί με ένα κουταλάκι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μια μεγάλη κουταλιά γιαούρτι. Απλώστε το μείγμα σε καθαρό, στεγνό πρόσωπο για 30 λεπτά και στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά με άφθονο δροσερό νερό.

– Η σάρκα του καρπουζιού προσφέρει ισχυρή αντιγηραντική άμυνα: «Εάν το πρόσωπό σας εμφανίζει σημάδια βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία, οι βιταμίνες A, C και Ε που βρίσκονται στη σάρκα του φρούτου θα βοηθήσουν άμεσα στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου δέρματος», λέει η Guanche, συμβουλεύονας: «Κόβοντας τη σάρκα μιας μεγάλης φέτας καρπουζιού σε μικρούς κύβους (μαζί με τα κουκούτσια), εκτελέστε με τις παλάμες σας ήπιες μαλάξεις σε όλο το πρόσωπο επί 2 με 3 λεπτά κάθε μέρα. Αυτή η κίνηση θα μειώσει τα σημάδια υπερμελάγχρωσης, θα γεμίσει τις λεπτές γραμμές έκφρασης και θα προστατέψει την επιδερμίδα σας από την τοξική επίδραση των ελευθέρων ριζών».

– Όλοι οι τύποι δέρματος μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το σούπερ φρούτο, που εμπεριέχεται σε ενισχυμένες καλλυντικές φόρμουλες:  Δεδομένου ότι το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό και φυσικά σάκχαρα – χωρίς ίχνος οξύτητας- θεωρείται από τους δερματολόγους ως ένα πολύ χαμηλού κινδύνου συστατικό στα καλλυντικά που το περιέχουν σε γενναίες δόσεις στη σύνθεσή τους. «Είτε έχετε λιπαρό, επιρρεπές στην ακμή, ευαίσθητο ή ξηρό και γερασμένο δέρμα, η χρήση ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας που περιέχει καρπούζι είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας για την υγεία, τη λάμψη, την ελαστικότητα και την καθολική αναβάθμιση της ποιότητας της επιδερμίδας σας. Κάτι σαν θείο δώρο που προσφέρει η φύση απλόχερα στη ρουτίνα ομορφιάς σας, ακόμη και εάν δεν είναι καλοκαίρι», τονίζει ο Dr. Lancer.

clickatlife