Σούπερ μπαχαρικά που βοηθούν στην υγεία μας

Επτά μπαχαρικά που εκτός από νόστιμα είναι και άκρως ωφέλιμα για την υγεία του οργανισμού μας.

Κάρι
Το κάρι περιέχει κουρκουμίνη, ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, που μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο. Παράλληλα, γίνονται έρευνες για την δράση του κάρι στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Κανέλα
Ελαττώνει το σάκχαρο, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση της χοληστερίνης, αλλά πρέπει να προσέχουμε, γιατί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Κάρδαμο
Βοηθά στην ανακούφιση των στομαχικών πόνων, ενώ μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση φλεγμονών, καθώς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι παίζει ρόλο στον περιορισμό της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Τέλος, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Τσίλι
Προέρχεται από τις καυτερές πιπεριές, κάνει τις γεύσεις πιο έντονες και δίνει ώθηση στον μεταβολισμό. Το τσίλι, επιπλέον, συντελεί στην διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων σε καλή κατάσταση – πιθανότατα εξαιτίας της καψαϊκίνης που περιέχει.

Κακάο
Δεν είναι μόνο συστατικό για ζεστή σοκολάτα. Είναι ένα κανονικότατο μπαχαρικό, γεμάτο φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, μειώνουν την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και διατηρούν τις αρτηρίες σε καλή κατάσταση.

Κύμινο
Είναι πλούσιο σε σίδηρο, κάνει τη γεύση των φαγητών πιο εξωτική, ενώ μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο και στην απώλεια βάρους. Σε έρευνα, αποδείχθηκε ότι παχύσαρκες γυναίκες που άρχισαν να καταναλώνουν λιγότερο από ένα κουταλάκι κύμινο τη μέρα, έχασαν περισσότερο βάρος από γυναίκες που έκαναν την ίδια ακριβώς διατροφή, χωρίς το κύμινο.

Πιπερόριζα
Γνωστή και ως τζίντζερ, η πιπερόριζα ανακουφίζει το «αναστατωμένο» στομάχι, ηρεμεί το πεπτικό σύστημα, ενώ μπορεί να καταπραΰνει και τη ναυτία.