Τροφές που θα κάνουν το μυαλό σας ξυράφι

Η μνήμη αρχίζει να εξασθενεί από την ηλικία των 45, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι η ποιότητα της διατροφής όπου μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία νέων νευρώνων στον εγκέφαλό μας προσφέροντάς του απλώς τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Αυτές οι διατροφικές επιλογές βοηθούν περισσότερο στην ενίσχυση της απόδοσης και καλής λειτουργίας του εγκεφάλου.

1 Αυγό

Περιέχουν δύο αντιοξειδωτικά, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, όπου οι έρευνες δείχνουν ότι συσχετίζονται με τη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας.

2 Βατόμουρα και φράουλες

Πλούσια σε πολυφαινόλες, βιταμίνες Α και C καθώς και ανθοκυανίνη, έχουν αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνουν τη μάθηση και τη μεταγωγή των νευρικών ερεθισμάτων η οποία φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον βελτιώνουν τη χρήση της γλυκόζης από τον εγκέφαλο και συμβάλλουν στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.

3 Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Βιταμίνες όπως η Β1, η Β12, η Β6, το φυλλικό οξύ και η χολίνη παίζουν ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύουν τις νοητικές ικανότητες, την ικανότητα μάθησης, τη μνήμη κ.ά.

4 Δεντρολίβανο

Το καρνοσικό οξύ προστατεύτει τον εγκέφαλο από άνοια και Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, το άρωμά του μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές ικανότητες και να ενισχύσει τη μνήμη μας.

5 Εσπεριδοειδή

Η περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτική, βοηθά στη διατήρηση της μνήμης αλλά και στην καταπολέμηση της ζημιάς στα εγκεφαλικά κύτταρα.

6 Ελαιόλαδο

Όσοι ρίχνουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο φαγητό τους έχουν καλύτερη νοητική και γνωστική λειτουργία σύμφωνα με νέα Ισπανική μελέτη. Το ελαιόλαδο περιέχει ολεοκανθάλη, η οποία έχει και αντικαρκινική δράση, προστατεύει από την απώλεια μνήμης ενώ τα καλά λιπαρά οξέα βοηθούν τη νοητική λειτουργία.

7 Ηλιόσπορος

Μία χούφτα από τους συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς μάς εξασφαλίζει μια γερή δόση βιταμίνης Ε, ισχυρού αντιοξειδωτικού που προστατεύει τους νευρώνες από τις ελεύθερες ρίζες.

8 Καρότο

Περιέχουν λουτεολίνη και σύμφωνα με τελευταίες έρευνες μειώνει τις επιπτώσεις της γήρανσης και της φλεγμονής στη λειτουργία της μνήμης του εγκεφάλου. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του σε βήτα-καροτίνη έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τον εγκέφαλο από τις τοξίνες.

9 Κοτόπουλο

Περιέχει τυροσίνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για την παραγωγή της ντοπαμίνης, της επινεφρίνης και της νορεπινεφρίνης. Τα χημικά αυτά είναι υπεύθυνα για την εγρήγορση, την προσοχή και τη νοητική ενέργεια.

10 Καφές

Το τσάι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών και της νόσου Alzheimer’s σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.

11 Κόκκινο σταφύλι

Η ρεσβερατρόλη βελτιώνει τη μνήμη και τη μάθηση κατά τη μέση και τρίτη ηλικία. Οι ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

12 Κάρυ

Το βασικό συστατικό της είναι η κουρκουμίνη που έχει αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνει τη σκέψη και τη μνήμη.

13 Λιπαρά ψάρια

Περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που φαίνεται από έρευνες ότι μειώνουν τον κίνδυνο για άνοια, απώλεια μνήμης και εγκεφαλικού επεισοδίου. Γενικά τα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική ανάπτυξη ενώ έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση. Άλλες πηγές των ωμέγα 3 είναι οι ξηροί καρποί οι οποίοι εμποδίζουν την νοητική πτώση λόγω γήρανσης.

14 Μήλο

Η αντιοεξειδωτική ουσία που περιέχει, η κουερσετίνη, προστατεύει την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και τον εγκέφαλο από τη γνωστική πτώση.

15 Μαύρη σοκολάτα

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το κακάο μπορεί να βελτιώσουν τις νοητικές λειτουργίες που φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου. Επίσης, οι φλαβονόλες του κακάου και ιδιαίτερα η επικατεχίνη που περιέχει εμποδίζει επίσης την οξείδωση του εγκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει διάφορες νευρολογικές διαταραχές.

16 Μπρόκολο

Είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ η οποία αυξάνει την λειτουργία και τη εγκεφαλική δύναμη ενώ το κάλιο, που περιέχει είναι πολύ σημαντικό για το νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του είναι σημαντικό για τον εγκέφαλο.

17 Ντομάτα

Λόγω περιεκτικότητάς της σε λυκοπένιο προστατεύει από την καταστροφή των ελευθέρων ριζών που προκαλούν άνοια.

18 Πράσινο τσάι

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει –πολυφαινόλες – εμποδίζουν την εκφύλιση των νευροδιαβιβαστών, όπως είναι για παράδειγμα η ντοπαμίνη, ενώ αναστέλλει τη δημιουργία αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, που διαταράσσουν τη νόηση.

19 Σταφίδα

Η μαύρη σταφίδα είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης C και του γάμα-λινεολικού οξέως, καθυστερεί τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ σύμφωνα με έρευνες.

20 Σάκχαρα

Η πηγή ενέργειας του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη στην οποία μεταβολίζονται οι υδατάνθρακες. Η άσπρη ζάχαρη είναι απλός υδατάνθρακας και η κατανάλωσή της αυξάνει τη νοητική λειτουργία αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Για καλύτερη διαύγεια του εγκεφάλου που θα διαρκέσει περισσότερο καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης.

21 Σπανάκι

Το σπανάκι συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της άνοιας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ουλμ στη Γερμανία. Είναι πλούσιο σε σίδηρο που σχετίζεται με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εγκεφαλική λειτουργία.