Πώς επηρεάζει το TikTok τα όνειρα μας

Έχετε σκεφτεί ότι το TikTok μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον ύπνο μας;

Δεδομένου ότι ζούμε στην εποχή των social media, η καθημερινότητά μας επηρεάζεται άμεσα από τις αγαπημένες μας διαδικτυακές πλατφόρμες. Ποιoς δεν έχει αγοράσει ρούχα ή δεν έχει δοκιμάσει συνταγές που έχει δει από τους αγαπημένους του TikTokers; Έχετε σκεφτεί όμως ότι εκτός από τον «ξύπνιο» μας, το TikTok μάς επηρεάζει και στον ύπνο μας;

Μετά από μια κουραστική μέρα όλοι αναζητάμε την χαλάρωση και την ηρεμία πριν κοιμηθούμε. Για τους περισσότερους από εμάς η βραδινή ρουτίνα περιλαμβάνει ένα ντούζ, μια περιποίηση προσώπου, ένα καλό βούρτσισμα στα δόντια και μόλις ξαπλώσουμε στο κρεβάτι ξεκινάει το σκρολάρισμα στο TikTok, μέχρι να αποκοιμηθούμε. Αν κι εσείς περιλαμβάνετε στη βραδινή σας ρουτίνα αυτή την «ένοχη απόλαυση», μην απορείτε αν βλέπετε στον ύπνο σας ήχους και εικόνες επηρεασμένες από εκεί.

Οι ερμηνείες για τα όνειρα αλλά και το τι συμβαίνει όσο εμείς κοιμόμαστε δεν μπορεί να εξηγηθεί επακριβώς. Υπάρχουν όμως κάποιες κοινές παραδοχές για το τι επηρεάζει τα όνειρα μας, όπως οι καταστάσεις που μας προκαλούν άγχος, φόβο και στρες. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εφιάλτες και τα όνειρα άγχους ήταν κοινά στις ευπαθείς ομάδες.

Το TikTok αναστατώνει το βιολογικό μας ρολόι

Το TikTok έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να κάνουμε scroll ακόμα κι όταν είμαστε νυσταγμένοι. Ο οργανισμός μας έχει ένα σύστημα ανταμοιβής και όταν κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν, απελευθερώνεται ντοπαμίνη, η ορμόνη της ευχαρίστησης. Έτσι, κάθε φορά που σκρολάρουμε στο TikTok, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει λίγο ντοπαμίνη και αυτό δημιουργεί την ανάγκη να είμαστε συνεχώς στην εφαρμογή αλλάζοντας την ώρα του ύπνου μας.

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο, τείνουν να ονειρεύονται περισσότερο και τα όνειρα τους να είναι πιο έντονα. Μάλιστα, η φωτεινότητα της οθόνης του κινητού μπερδεύει το βιολογικό μας ρολόι, το οποίο ρυθμίζει τις ώρες του ύπνου, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πιο ζωηρά και περίεργα όνειρα.

Ένα «συναισθηματικό TikTok» μπορεί να επηρεάσει τα όνειρά μας

Στο TikTok δεν θα συναντήσουμε μόνο διασκεδαστικά βιντεάκια, αλλά μπορεί να δούμε συγκινητικές ιστορίες και κοινότητες που θέλουν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα μέσα από τη δημοφιλή εφαρμογή. Τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσουμε είναι πιθανόν να επηρεάσουν τα όνειρά μας. Μια θεωρία λέει ότι κατά την διάρκεια των ονείρων μας επεξεργαζόμαστε συναισθήματα που έχουμε βιώσει στην καθημερινότητα μας. Μια έντονη συγκίνηση λοιπόν στο TikTok μπορεί να εμφανιστεί κατά την διάρκεια του ύπνου μας. Επίσης είναι πιθανόν ένα βιντεάκι που είδαμε κατά την διάρκεια της ημέρας να μας… επισκεφθεί την νύχτα, ειδικά αν το περιεχόμενο του είχε ιδιαίτερη σημασία για εμάς.

Επομένως, αν κλάψατε με μια συγκινητική ιστορία ή αν παραμείνατε ξύπνιοι σχεδόν όλη την νύχτα σκρολάροντας στο TikTok, τότε να είστε προετοιμασμένοι για μυστήρια και ζωηρά όνειρα!