Ερευνητές από πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας μελέτησαν το λόγο που οδηγεί τους σκύλους να γέρνουν το κεφάλι τους, όταν τους μιλάμε. Δεν είναι αυτός που νομίζαμε.
Η ερμηνεία των συμπεριφορών των ζώων και δη των δεσποζόμενων έχουν γίνει αντικείμενο ερευνών, στην προσπάθεια των ανθρώπων να καταλάβουν τι μπορεί να θέλει να τους πει το η ψυχή με την οποία μοιράζονται την καθημερινότητα τους, μέσω συγκεκριμένων κινήσεων -και έτσι να γίνει η ζωή όλων πιο εύκολη.
Η έρευνα που έκανε το Eötvös Loránd University της Ουγγαρίας ασχολήθηκε με κάτι που δεν είχε μελετηθεί ποτέ: το λόγο που ο σκύλος μας γέρνει το κεφάλι του -συνήθως από την ίδια πλευρά- κάποιες φορές, όταν του μιλάμε. Disclaimer: δεν το κάνει γιατί δεν καταλαβαίνει τι του λέμε -αυτό θα σήμαινε πως καταλαβαίνει τα πάντα από όσα άλλα ακούει από το στόμα μας. Κάτι που δεν ισχύει.
Οι Ούγγροι επιστήμονες έθεσαν την κλίση του κεφαλιού σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο στο πείραμα που διήρκεσε 24 μήνες. Οι ιδιοκτήτες των τετράποδων τους ζητούσαν να φέρουν ένα από τα παιχνίδια τους -λέγοντας το συγκεκριμένο όνομα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διεπιστημονικό περιοδικό Animal Cognition ενημέρωσε πως ο σκύλος γέρνει το κεφάλι, ανάλογα με τον τόνο της φωνής του ιδιοκτήτη. Όταν ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί τον τόνο της εξήγησης (ήπιος), οι σκύλοι δείχνουν πως ανταποκρίνονται, με την κλίση στο κεφάλι. Οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν πως παίζει ρόλο και η ράτσα του κάθε σκύλου, ως προς τις κινήσεις που κάνει.
Τα στοιχεία που μελετήθηκαν, προέκυψαν στο Genius Dog Challenge μια σειρά πειραμάτων που μεταδόθηκαν live. Άλλα είχαν να κάνουν με προηγούμενη έρευνα που είχε να κάνει με τα ταλέντα που μπορεί να έχουν οι τετράποδοι φίλοι μας.
Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι γνώριζαν (από την προηγούμενη έρευνα που λέγαμε) πως δεν μπορούν να μάθουν όλοι οι σκύλοι το όνομα των παιχνιδιών, έπειτα από τρεις μήνες εντατικές εκπαίδευσης. Συνηθέστερα, οι σκύλοι δεν μαθαίνουν πάνω από δυο ονόματα παιχνιδιών. Προφανώς υπάρχουν και εξαιρέσεις που ‘αποθηκεύουν’ στο μυαλό τους πολλά περισσότερα. Αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως χαρισματικά.
Το πείραμα αφορούσε αρχικά, 33 περιπτώσεις σκύλων που ανήκουν στο μέσο όρο και 7 χαρισματικών. Στην πρώτη φάση της μελέτης, οι χαρισματικοί σκύλοι έγερναν το κεφάλι τους πιο συχνά από τους τυπικούς σκύλους, όταν άκουγαν το όνομα ενός παιχνιδιού από τον ιδιοκτήτη τους. Τουλάχιστον 40 σκύλοι διαφορετικών ρατσών έγυραν το κεφάλι τους στο 43% των περιπτώσεων. Αυτά που θεωρούνται πως ανήκουν σε λιγότερες έξυπνες ράτσες, έγυραν το κεφάλι μόνο στο 2% των περιπτώσεων, με τους ερευνητές να συνεχίζουν το πείραμα μόνο με τους χαρισματικούς σκύλους. Ενημέρωσαν πως από ό,τι φάνηκε, οι σκύλοι κάνουν τη χαριτωμένη κλίση, όταν ακούν προσεκτικά αυτό που τους λέει ο ιδιοκτήτης τους.
“Είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε ότι μελετήσαμε μια πολύ συγκεκριμένη συνθήκη: την αντίδραση του χαρισματικού σκύλου στο άκουσμα των ονομάτων παιχνιδιών. Θα ήταν λοιπόν, σημαντικό να μην πιστέψουμε πως οι χαρισματικοί σκύλοι που μαθαίνουν λέξεις, γέρνουν το κεφάλι και σε άλλες καταστάσεις” τόνισε ο Αντρέα Τεμέζι, εκ των επιστημόνων που πήραν μέρος στην έρευνα.