Τι μπορεί να συμβεί κατά την επαφή των κατοικιδίων με τις κάμπιες των πεύκων

Οι κάμπιες των πεύκων (Pine Processionary Caterpillar ‘Thaumetopoea pityocampa’ – Προνύμφες της γνωστής μας νυκτοπεταλούδας) συναντώνται αρκετά συχνά στις Μεσογειακές χώρες.

Γράφει ο Δημήτρης Μαρτίνης Κτηνίατρος, Παθολόγος, DVM, PGCertSAM

Η εμφάνιση των καμπιών αυτών, συμβαίνει είτε προς το τέλος του φθινοπώρου, όπου φτιάχνουν τις φωλιές τους στα πεύκα, είτε, κυρίως, στην αρχή της άνοιξης, όπου λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, κατεβαίνουν από το δέντρο στο έδαφος. Οι κάμπιες αυτές διαθέτουν ως μηχανισμό άμυνας τις τρίχες που περιβάλλουν τη ράχη και τις πλευρές τους. Αυτές οι ερεθιστικές τρίχες, είναι πλούσιες σε μια αλλεργιογόνο πρωτεΐνη, την θαυμετοποιίνη (thaumetopoein).

Στους ανθρώπους, η επαφή με τις κάμπιες συχνά προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και των οφθαλμών. Στα κατοικίδια, ωστόσο, και κυρίως στους νεαρούς σκύλους, οι οποίοι συχνά έχουν την τάση να μυρίζουν και να δαγκώνουν οτιδήποτε διαφορετικό, η συμπτωματολογία μπορεί να γίνει πολύ πιο έντονη. Μετά από μια τέτοια επαφή, η συμπτωματολογία εμφανίζεται μετά από ελάχιστα λεπτά ως και 2 ώρες. Μπορεί να περιλαμβάνει οίδημα της γλώσσας, της υπογλώσσιας και υπογνάθιας περιοχής, έντονη σιελόρροια, κνησμό προσώπου και έμετο. Από τις πιο σοβαρές επιπλοκές μετά από μια τέτοια επαφή, αποτελεί η μερική απώλεια τμήματος της γλώσσας, μετά από την εμφάνιση νεκρωτικής γλωσσίτιδας.  Όλα αυτά τα συμπτώματα αποτελούν αλλεργική αντίδραση στη πρωτεΐνη που υπάρχει στις τρίχες της κάμπιας.

Μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, η επίσκεψη στο κτηνίατρο, το συντομότερο δυνατόν, είναι απαραίτητη.

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής αντίδρασης, βασίζεται στους εξής πυλώνες:

1) Τοπικός καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας για την απομάκρυνση των τριχών της κάμπιας.
2) Χορήγηση αγωγής κατάλληλης για την αντιμετώπιση της αλλεργικής αντίδρασης (αντιισταμινικά, κορτιζόνη). Σε περίπτωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (δύσπνοια, καρδιαγγειακό shock) απαιτείται, πρωταρχικά, χορήγηση αδρεναλίνης.
3) Χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής, εφόσον ο κτηνίατρος το κρίνει απαραίτητο (ειδικά σε περιπτώσεις νεκρωτικής γλωσσίτιδας).
4) Αναλγητική αγωγή.

Η επαφή του αλλεργιογόνου της κάμπιας αυτής με τα μάτια δυστυχώς δημιουργεί σοβαρή αντίδραση που λέγεται ραγοειδίτιδα και μπορεί να οδηγήσει έως και σε τύφλωση. Πολλές φορές στα αρχικά στάδια η ραγοειδίτιδα αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με ελαφρά συμπτώματα όπως ερυθρότητα και ήπια δακρύρροια και να περάσει απαρατήρητη από τον κηδεμόνα.

Σε κάθε περίπτωση, τις ημέρες που η παρουσία των καμπιών αυτών είναι αυξημένη, συστήνεται προστασία του κατοικίδιου από την επαφή του με αυτές και επαγρύπνηση των κηδεμόνων σε περίπτωση εμφάνισης κλινικών συμπτωμάτων όπως, τα προαναφερόμενα.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Ο Δημήτρης Μαρτίνης Κτηνίατρος, Παθολόγος, DVM, PGCertSAM, εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρική Κλινική η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.