Πώς οι σκύλοι οσμίζονται την αρνητική ενέργεια – Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Τα σκυλιά έχουν μια απίστευτη ικανότητα να απορροφούν ενέργεια και συχνά μπορούν να αισθανθούν πότε κάτι δεν πάει καλά. Εάν νιώθετε πεσμένοι ή αγχωμένοι, ο γούνινος σύντροφός σας μπορεί να ταραχθεί ή να γίνει ανήσυχος.

Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά είναι γνωστό ότι έχουν έντονη διαίσθηση και μπορούν ακόμη και να αισθανθούν πότε οι άνθρωποί τους νιώθουν άσχημα, είναι αδιάθετοι ή πονούν.

Μπορούν λοιπόν τα σκυλιά να αισθανθούν την αρνητική ενέργεια; Η σύντομη απάντηση είναι ναι!

Ας μάθουμε λοιπόν τα πάντα για τους σκύλους και την ικανότητά τους να μυρίζουν τα κακά vibes.

Η επιστήμη λέει ναι

Πώς επεξεργάζεται ο εγκέφαλος ενός σκύλου την αρνητική ενέργεια; H απάντηση είναι με την όσφρησή του, δηλαδή τη μύτη του.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά έχουν μια πάρα πολύ καλή όσφρηση, η οποία πηγαίνει πέρα από την απλή ανίχνευση αρωμάτων.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Biagio D’Aniello, Καθηγητή Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο Νάπολης Federico II – Τμήμα Βιολογίας, τα σκυλιά μπορούν πραγματικά να αναγνωρίσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα, όπως το φόβο ή τη χαρά, μέσω της όσφρησης.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όταν οι σκύλοι εκτέθηκαν σε ανθρώπινο στρες, οι αντιδράσεις τους ήταν πιο έντονες σε σύγκριση με όταν εκτέθηκαν σε ορμόνες ευτυχίας. Αυτό υποδηλώνει ότι τα σκυλιά είναι πιο συντονισμένα στην ανίχνευση άγχους και αρνητικών συναισθημάτων χρησιμοποιώντας, όπως αναφέραμε, πάντα τη μύτη τους.

Σύμφωνα με μια ακόμη ενδιαφέρουσα μελέτη, οι φυλές κυνηγιού ήταν πιο ευαίσθητες σε σύγκριση με τις αρχαίες φυλές. Θα μπορούσε να οφείλεται στην επιλογή των συγκεκριμένων φυλών για στενή ανθρώπινη συνεργασία; Θα μπορούσε να είναι πιθανό.

Τα σκυλιά μπορούν να «ανιχνεύσουν» αρνητική ενέργεια μέσω της οσμής του σώματος

Η εξαιρετική όσφρηση των σκύλων τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στην οσμή του ανθρώπινου σώματος και τις φερομόνες, οι οποίες μπορεί να υποδηλώνουν άγχος, φόβο ή άλλα αρνητικά συναισθήματα. Ναι, τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κάτι περισσότερο από παιχνίδια και λιχουδιές!

Σε ένα άλλο πείραμα που έγινε, συλλέχθηκαν δείγματα αναπνοής και ιδρώτα από αγχωμένους συμμετέχοντες που μόλις είχαν ολοκληρώσει μια εργασία η οποία έκανε τις καρδιές τους να χτυπούν έντονα και να έχουν ανεβασμένη αρτηριακή πίεση.

Αυτά τα δείγματα παρουσιάστηκαν στη συνέχεια σε εκπαιδευμένους σκύλους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο τεστ, δηλαδή ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν τις αλλαγές στις πτητικές οργανικές ενώσεις (μεγάλη ομάδα υγρών και αερίων, πολλές από τις οποίες είναι άχρωμες και άοσμες) που εκπέμπονται από τους ανθρώπους αποδεικνύοντας ότι οι σκύλοι έχουν μια παράξενη ικανότητα να μυρίζουν τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Σε μια άλλη μελέτη, τα Λαμπραντόρ και τα Γκόλντεν Ριτρίβερ εκτέθηκαν σε διαφορετικές οσμές ανθρώπινου σώματος που αντιπροσώπευαν φόβο, ευτυχία και ουδέτερα συναισθήματα. Όταν τα σκυλιά μύριζαν φόβο, εμφάνιζαν περισσότερα σημάδια στρες και είχαν υψηλότερους καρδιακούς παλμούς. Αντίθετα όταν «έπιαναν» μια μυρωδιά ευτυχίας, ενδιαφέρονταν περισσότερο για τους ανθρώπους που φαίνονταν ευτυχισμένοι.

Τα σκυλιά μπορούν να νιώσουν την αρνητική ενέργεια και από τις εκφράσεις του προσώπου μας

Τα σκυλιά είναι κάτι σαν ειδικοί αναγνώστες της γλώσσας του σώματός μας, κατέχοντας την τέχνη της κατανόησης της ανθρώπινης επικοινωνίας πέρα από τις προφορικές λέξεις. Μπορούν δηλαδή να αντιληφθούν αλλαγές στον τόνο των ανθρώπινων φωνών, καθώς και να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου μας, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν αρνητικά συναισθήματα.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη δείχνει ότι λιγότερο από το 10% αυτού που μεταφέρουμε είναι μέσω των λέξεων, ενώ το 90% είναι μέσω μη λεκτικών ενδείξεων, όπως η στάση του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου μας.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι για τους σκύλους, οι σωματικές συναισθηματικές εκφράσεις είναι σαν μια εργαλειοθήκη επιβίωσης – μια κύρια πηγή πληροφοριών που τους βοηθά να πλοηγηθούν στο περιβάλλον τους.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να επικεντρωθούν σε άλλες ενδείξεις, οι σκύλοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συναισθηματικές ενδείξεις για να επιβιώσουν.

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν επίσης ότι ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά βιώνουν συναισθηματική ένταση όταν ακούν ένα βρέφος να κλαίει.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πάρουν την αρνητική ενέργεια και να ανταποκριθούν με αυξημένη εγρήγορση και αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, δείχνοντας μια πρωτόγονη μορφή ενσυναίσθησης.

Τα σκυλιά έχουν επίσης μια έμφυτη ικανότητα να καταλαβαίνουν συναισθήματα και να αισθάνονται την ενέργεια μέσω της διαίσθησής τους. Πολλοί το λέμε αυτό έκτη αίσθηση.

Ενδεικτικά σημάδια ότι ο σκύλος σας αντιλαμβάνεται την αρνητική ενέργεια

Ανησυχία

Αποφυγή επικοινωνίας

Αλλαγές στη γλώσσα του σώματος

Διέγερση ή επιθετικότητα

Αλλαγές στην όρεξη ή τις συνήθειες περιποίησης

Αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας

Υπερβολικά στοργική συμπεριφορά

Τα σκυλιά μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια αίσθησης της αρνητικής ενέργειας σε καταστάσεις όπως κατά τη διάρκεια διαφωνιών μεταξύ ανθρώπων, στη συνάντηση νέων ανθρώπων ή ζώων, σε άγνωστο ή αγχωτικό περιβάλλον, όταν ο κηδεμόνας τους είναι αναστατωμένος, εκτεθειμένος σε αρνητικούς ανθρώπους ή ζώα ή κατά τη διάρκεια καταιγίδων ή φυσικών καταστροφών.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε τη γλώσσα του σώματος και τη συμπεριφορά του σκύλου σας για να καταλάβετε ότι μπορεί να αντιδρά σε αρνητική ενέργεια.

Να θυμάστε ότι ο σκυλάκος σας είναι πάντα εκεί, παρακολουθώντας τα συναισθήματά σας, οπότε φροντίστε να του δίνετε την αγάπη και τη φροντίδα που του αξίζει ως αντάλλαγμα.

Για το τέλος

Οι αγαπημένοι τετράποδοι σύντροφοί μας είναι κάτι περισσότερο από απλά κατοικίδια. Είναι απίστευτοι συναισθηματικοί ντετέκτιβ! ‘Εχουν μια μοναδική ικανότητα να αντιλαμβάνονται την αρνητική ενέργεια στο περιβάλλον τους, χάρη στις οξυμένες αισθήσεις τους και την άψογη παρατήρηση των μη λεκτικών ενδείξεων.

Είτε αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στη γλώσσα του σώματος, τον τόνο της φωνής ή ακόμη και τις μυρωδιές του σώματος που σχετίζονται με το άγχος, οι σκύλοι είναι διαισθητικοί σύντροφοι που μπορούν να προσφέρουν παρηγοριά και υποστήριξη όταν τη χρειαζόμαστε.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε λίγο μελαγχολικοί, μην εκπλαγείτε αν ο σκύλος σας είναι εκεί για σας δώσει μια πατούσα και να σας φτιάξει τη μέρα με την αξιοσημείωτη ικανότητά του να αισθάνεται και να ανταποκρίνεται στην αρνητική ενέργεια!

topetmou