Ποια “όπλα” έχει στη διάθεσή της η επιστήμη σχετικά με την πρόβλεψη των σεισμών και ποιοι μηχανισμοί μπορούν να περιορίσουν το μέγεθος των καταστροφών που μπορεί να αφήσουν στο πέρασμά τους.
Στον “χορό” του Εγκέλαδου βρίσκονται τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι της Κρήτης αλλά και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, με τις σεισμικές δονήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρές να διαδέχονται η μία την άλλη.
Με πάνω από δέκα σεισμούς μεγαλύτερους των 5 Ρίχτερ να έχουν καταγραφεί στον ελλαδικό χώρο από την αρχή του έτους, με πιο καταστροφικό μέχρι στιγμής τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα τον περασμένο Μάρτιο, προκύπτει εύλογα το ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτό να προβλέψουν οι επιστήμονες έναν σεισμό αλλά και ποιοι μηχανισμοί μπορούν να περιορίσουν το μέγεθος των καταστροφών που μπορεί να αφήσουν στο πέρασμά τους.
Στο explainer του 24MEDIA Lab, ο δόκτωρ Σεισμολογία και Επιστημονικός Συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNESCO, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εξηγεί πως μέχρι στιγμής το ισχυρότερο “όπλο” που έχει στη διάθεσή της η Επιστήμη για να μπορέσει στο μέλλον να προβλέψει τους σεισμούς είναι η μελέτη των προσεισμών και γιατί το ελληνικό σεισμικό τόξο θα δίνει πάντα μεγάλους σεισμούς.
Δείτε το video: