Απάντηση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας στην Ομοσπονδία Γούνας

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας

Αξιότιμοι/ες,

Με λύπη διαβάσαμε την απάντηση σας στο δελτίο τύπου της ΠΦΠΟ στην οποία επικαλείστε ότι η γνώμη μας δεν σας ενδιαφέρει. Προφανώς για να μπείτε στον κόπο να συγγράψετε και να  δημοσιεύσετε απάντηση στο Δελτίο Τύπου μας η ‘γνώμη’ μας, σας ενδιαφέρει.

Ως προς τις κατηγορίες σας ότι λέμε ψέματα και ότι παραπληροφορούμε σας ενημερώνουμε ότι στο Δελτίο Τύπου μας αλλά και σε όσα άρθρα και επιστολές έχουμε συγγράψει υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία και στοιχεία σε κάθε επιχείρημα ή στοιχείο που αναφέρουμε,σε αντίθεση με τους δικούς σας ισχυρισμούς ότι

ο κλάδος της γούνας είναι ο πιο πράσινος και ο πιο κυκλικός της ελληνικής Οικονομίας και ο μοναδικός που έχει «ΜΗΔΕΝ» αποτύπωμα άνθρακα

χωρίς να παραθέτετε κανένα στοιχείο για αυτή σας την δήλωση. Μάλλον εσείς προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις ισχυριζόμενοι κατι τέτοιο αυθαίρετα.

Σε σύγκριση με άλλα υφάσματα, η γούνα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο ανά κιλό σε 17 από τις 18 περιβαλλοντικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής, του ευτροφισμού και των τοξικών εκπομπών. Σε πολλές περιπτώσεις, η γούνα έχει επιπτώσεις που είναι υψηλότεροι από 2 έως 28 σε σχέση με τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ακόμη και όταν λαμβάνονται τιμές χαμηλότερου ορίου για διάφορους συνδέσμους στην αλυσίδα παραγωγής. Η μελέτη έλαβε υπόψη 18 διαφορετικά περιβαλλοντικά θέματα ώστε να καταστεί δυνατό να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις της παραγωγικής διαδικασίας. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γούνας βιζόν είναι οι εκπομπές N2O (υποξείδιο του αζώτου) και NH3 (αμμωνία) από την κοπριά του βιζόν. Αυτές οι εκπομπές συμβάλλουν κυρίως στην οξίνιση και στο σχηματισμό σωματιδίων. Επιπλέον, νέα έκθεση καταγγέλλει το Furmark®  (το σύστημα περιβαλλοντικής πιστοποίησης) για greenwashing και εκθέτει τον αντίκτυπο της βιομηχανίας γούνας στη βιοποικιλότητα, τη ρύπανση, τη χρήση πόρων, τα τοξικά χημικά τη χρήση, καθώς και τον έλεγχο των αξιώσεων που υποστηρίζουν το «Furmark®».

Tη διετία 2018-2019 έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια πρόστιμα σε δεκάδες –τουλάχιστον 25– εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του δέρματος και της γούνας. Τα πρόστιμα αφορούν σε παραβιάσεις –πολλές φορές μακροχρόνιες– της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που συνδέονται και με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Ενδεικτικά, στις σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμων προς τις επιχειρήσεις, η περιφέρεια αναφέρει ως πλημμέλειες τη χρήση τετραχλωροαιθυλένιου εκτός των μηχανημάτων στεγνού καθαρισμού των γουνοφόρων δερμάτων ή σε μη αδειοδοτημένα πλυντήρια γουναρικών, τη χρήση τετραχλωροαιθυλένιου χωρίς να έχει δηλωθεί στις αρμόδιες Αρχές ή χωρίς παραστατικά διάθεσης αποβλήτου (Έντυπο Αναγνώρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων), την υπερχείλιση των λυμάτων έξω από οριοθετημένους χώρους, την αποθήκευση στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων αποβλήτων με τετραχλωροαιθυλένιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της νόμιμης προσωρινής αποθήκευσης –που είναι έως έναν χρόνο– την παράλειψη παράδοσης απόβλητων ουσιών σε εξειδικευμένη εταιρεία προς περαιτέρω ασφαλή επεξεργασία, την παράβαση των όρων της άδειας λειτουργίας λόγω λιμναζόντων επικίνδυνων υγρών αποβλήτων με τριχλωροαιθυλένιο και τετραχλωροαιθυλένιο σε περιβάλλοντα χώρο της επιχείρησης.


Μας κατηγορείτε ότι εξυπηρετούμε προσωπικά συμφέροντα τα οποία δεν είναι της παρούσης να τα αναφέρετε αλλά και ότι θα βγουν και αυτά στην επιφάνεια, λίαν συντόμως. 

Αδημονούμε! 

Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αδιανόητο για εσάς να πιστέψετε ότι δεν έχουμε κανένα προσωπικό συμφέρον, μιας και εσείς έχετε συνδέσει την ενασχόληση σας με τα ζώα με ένα και  μοναδικό σκοπό να σας αποφέρουν κέρδος.  Εμείς από την άλλη μεριά,υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των ζώων δίνοντας τεράστιο αγώνα καθημερινά με προσωπικές θυσίες, είμαστε όλοι εθελοντές, ακτιβιστές για τα ζώα και το περιβάλλον. Ο απώτερος στόχος μας είναι η καθιέρωση των δικαιωμάτων των ζώων, η ολική απελευθέρωση τους αλλά και η μη εκμετάλλευση τους για κανένα ανθρώπινο σκοπό και συμφέρον.

Ισχυρίζεστε ότι  προτείνουμε να βρείτε άλλη εργασία, άγνωστη, και να αφήσετε ακάλυπτους χιλιάδες εργαζομένους ενώ, εδώ και πολλά χρόνια,η ΠΦΠΟ επανειλημμένα έχει ζητήσει από κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ξεκινήσουν και να επεξεργαστούν

 «μαζί με τους τοπικούς φορείς των περιοχών που αφορά το ζήτημα την κατάλληλη στρατηγική, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για κατάργηση του κλάδου, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και συγχρόνως δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων ή άλλων πραγματικής ανάπτυξης και προόδου της περιοχής, προκειμένου και οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν».


Μας κατηγορείτε ότι είμαστε ανενημέρωτοι ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Γεωργίας και Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (9-10 Σεπτεμβρίου 2021)  για τη στρατηγική της Ε.Ε.  “Farm to Fork”, απορρίφθηκαν οι δυο τροπολογίες οι οποίες αφορούσαν τo Ban Farming Fur και κατ’ επέκταση δεν περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το γνωρίζουμε και μπορείτε να το διαπιστώσετε εδώ, ωστόσο απορρίφθηκαν οι τροπολογίες όχι διότι ήταν ανυπόστατες, αλλά επειδή και οι ίδιοι οι Ευρωβουλευτές έχουν παραπλανηθεί από τους λομπίστες του κλάδου σας και δεν έχουν εκτιμήσει σωστά τις συνολικές επιπτώσεις της γούνας στο περιβάλλον και στην ευημερία των ζώων αυτών.

Η υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ως μέσο διασφάλισης της ανθρώπινης υγείας. Τα μινκ έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, με ξέσπασμα κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μολύνουν ανθρώπινους πληθυσμούς.Παρά την αυξημένη βιοασφάλεια, την έγκαιρη παρακολούθηση προειδοποιήσεις και την άμεση σφαγή  ζώων μολυσμένων εκτροφείων, υπάρχει συνεχής μετάδοση στα εκτροφεία σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα τα εκτροφεία που έχουν μολυνθεί ανέρχονται σε 24 , ενώ εμφανίστηκε και η μετάλλαξη Y453F.

Η δημιουργία μιας νέας ζωικής δεξαμενής του COVID-19 θα μπορούσε να εμποδίσει τις ικανότητές μας να ελέγξουμε τον ιό και θα μπορούσε να ωθήσει μελλοντικές διαρροές του ιού πίσω στους ανθρώπους, καθώς και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια πολλών άλλων ειδών ζώων. Στο πλαίσιο αυτό, ο OIE έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για αλληλεπιδρώντας με ασφάλεια με την άγρια ​​ζωή, ζώα συντροφιάς και εκτρεφόμενα ζώα ευπαθή στον COVID-19. Τα τελευταία χρόνια πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και μη, έχουν καταργήσει ή βρίσκονται σε διαδικασία κατάργησης τελευταίας προστιθέμενης της Γαλλίας, ενώ κοινό μυστικό είναι η βλέψη της Ευρώπης προς κατάργηση ειδικά μετά την υιοθέτηση της One Health Προσέγγισης και την κατάργηση των κλουβιών, μέχρι το 2027.


Υποστηρίζετε ότι ο κλάδος σας είναι μέρος του πολιτισμού μας και  κληρονομιά των προγόνων μας, ενώ η αίτηση για ένταξη της γουνοποιίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς απορρίφθηκε ομόφωνα από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς

«η συγκεκριμένη δραστηριότητα, που βασίζεται στη θανάτωση ζώων αποκλειστικά για την εκμετάλλευση της γούνας τους, δεν είναι συμβατή με την αειφορική ανάπτυξη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ένα στοιχείο να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο πεδίο της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003).»

Η ανωτέρω Δ/νση έκρινε επίσης, ότι το αίτημα που προέρχεται από τον κλάδο σας, έχει αποκλειστικά οικονομικά κίνητρα, όχι επαρκή ή απολύτως συμβατά ως προς το σκοπό της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Παρόλα αυτά ακόμα παρουσιάζετε τη γούνα ως πολιτισμικό αγαθό και μορφή αειφόρου ανάπτυξης, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των οικονομικών σας συμφερόντων.


Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας διατηρεί την τελευταία θέση στους τουριστικούς δείκτες, ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις και η τοπική ηγεσία, η οποία επένδυσε στη γούνα, αφήνοντας αναξιοποίητες τις δυνατότητες που παρουσιάζει η Δυτ. Μακεδονία στην ανάπτυξη του τουρισμού. Τα δύο τελευταία χρόνια, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδότησε τον κλάδο με τεράστια ποσά πάνω από 22.000.000 αλλά και πολλά εκατομμύρια δόθηκαν και από de minimis.

Γνωρίζουμε ότι ζούμε και ζείτε σε μια δημοκρατική χώρα, στην οποία ψηφίζονται νομοσχέδια, τα οποία μεταξύ των άλλων αντανακλούν την στήριξή συγκεκριμένων βουλευτών και κομμάτων προς τον κλάδο σας, τα οποία όμως έρχονται σε αντίθεση με την θέληση του λαού. Η συντριπτική πλειοψηφία του 81% των πολιτών σε έρευνα που έγινε πανελλαδικά δηλώνει την επιθυμία της να μπει ένας τέλος, στην καθημερινή αυτή βαρβαρότητα και την δολοφονία τόσων ζώων.

Όσον αφορά την γνωστοποίηση σας ότι το 2019 ως οι εξαγωγές άγγιξαν τα 400.000 εκ. ευρώ θα θέλαμε τα στοιχεία για αυτή σας την αναφορά καθώς σε συνέντευξή σας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώσατε:

«Το 2019, που ήταν κακή χρονιά, ο τζίρος μας ήταν μόλις 250 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό στις αρχές του φθινοπώρου φέτος, υπολογίζω πως ήταν 3 εκατομμύρια». 

Συνεπώς, ποιός σκοπίμως παραπληροφορεί Κύριε Τσούκα;

Συμπερασματικά:

  • Φυσικά  και θέλουμε ανα πάσα στιγμή να μας ενημερώνετε για τις προσωρινές διακοπές λειτουργίας εργοστασίων μετεπεξεργασίας γουνοφόρων δερμάτων για μη  εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς και για τα περιβαλλοντικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται στα εκτροφεία όπως ακριβώς έχει γίνει και στις δικές σας επιχειρήσεις στο παρελθόν αλλά και σε πάμπολλα άλλα εκτροφεία και εγκαταστάσεις.
  • Θα παλεύουμε για όλα τα ζώα ακόμα και για αυτά που έχουμε δει μόνο σε φωτογραφίες.
  • Μας καλείτε να πραγματοποιήσουμε μια συζήτηση επ’ αυτού αν και δεν το συνηθίζουμε λέτε. Να σας ενημερώσουμε ότι συζητάμε πολιτισμένα με ποικίλους δημόσιους, πολιτικούς, περιβαλλοντικούς φορείς σχεδόν καθημερινά. Επιπλέον οργανώνουμε και δημόσια debate, εκπαιδευτικά σεμινάρια αλλά και ημερίδες για τα δικαιώματα των ζώων. Μέρος της δράσης μας μπορείτε να βρείτε στο κανάλι μας στο Youtube. Σε πρώτη φάση θα θέλαμε να μας προωθήσετε  στοιχεία ως προς τους ισχυρισμούς σας. Οι πολίτες αυτής της χώρας, έχουν ήδη αποφασίσει τι πραγματικά θέλουν, δείτε την επισυναπτόμενη έρευνα παραπάνω. Ωστόσο είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία με προτάσεις που αφορούν τη μετάβαση του κλάδου σας στη δημιουργία εναλλακτικών βιώσιμων οικονομικών μονάδων.

    Στην κατακλείδα σας για άλλη μια φορά μας κατηγορείτε ως δήθεν οικολόγους και αυτό καταδεικνύει την παντελή άγνοια σας προς το έργο της Ομοσπονδίας μας πάνω από δεκαετία. Μια περιήγηση στην ιστοσελίδα μας θα σας κατατόπιζε αναλόγως.

  • Αναρωτιόμαστε, είναι “δήθεν” η οικολογική μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα  της Καστοριάς και της Σιάτιστας από τις δραστηριότητες της γουνοποιητικής επεξεργασίας;
  • Είναι “δήθεν”, οι φόβοι για οικολογική υποβάθμιση της περιοχής των Κορεστείων, της οποίας οι κάτοικοι εξεγείρονται για την εγκατάσταση φάρμας γουνοφόρων ζώων δίπλα στα σπίτια τους; 
  • Είναι “δήθεν” οι ανησυχίες για οικολογικές επιπτώσεις  από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών αλλά και η μη σύσταση περιβαλλοντικών μελετών για την έγκριση νέων εκτροφείων; 
  • Είναι “δήθεν” οι ανησυχίες για οικολογικές επιπτώσεις  από τον σχεδιαζόμενο “καυστήρα απορριμμάτων” από τις εν λόγω φάρμες στη περιοχή της Μεσοποταμίας Καστοριάς για την παραγωγή ενέργειας;

Τέλος, ειρωνικά αναφέρετε την συνθετική γούνα και το πλαστικό. Η κατάργηση της γούνας δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να αντικαταστήσουμε την βιομηχανία φυσικής γούνας με αυτή της συνθετικής γούνας. Ουδέποτε υποστηρίξαμε να αντικατασταθεί από συνθετική. Ακόμα και αν το κάναμε η εναλλακτική γούνα δεν είναι τόσο επιζήμια για το περιβάλλον όσο η φυσική και δεν εμπεριέχει βασανισμό ζώων και άδικη θανάτωση.


Η γούνα δεν είναι Πράσινη και ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ Πράσινη Κυκλική Οικονομία.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η κοινωνική αναταραχή γύρω από τη διατήρηση των μινκ και οι αυξανόμενες ηθικές αντιρρήσεις για τη διατήρηση των ζώων για την παραγωγή γούνας απαιτούν τερματισμό της.

Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ολόκληρος ο κόσμος,  να καταργήσει την γούνα.

Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ολόκληρος ο κόσμος,  να καταργήσει τον βασανισμό των ζώων.

Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ολόκληρος ο κόσμος,  να καταργήσει οτιδήποτε εμπεριέχει εκμετάλλευση ζώων.

Με εκτίμηση,

Πανελλαδική Περιβαλλοντική Και Φιλοζωική Ομοσπονδία(80 σωματεία)