Πώς να αλλάξεις το σπίτι σου για να κερδίσεις μακροζωία

Μερικές απλές ιδέες στη διακόσμηση του σπιτιού μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής σας. Και αυτό με τη σειρά του να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.

Ακούγεται υπερβολικό, όμως δεν είναι. Κάνοντας ορισμένες αλλαγές στη διαμόρφωση του χώρου σας, μπορείτε να ενισχύσετε τη φυσική κινητικότητα μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να καίτε περισσότερες θερμίδες χωρίς καν να το σκέφτεστε.

Οι ερευνητές της Mayo Clinic έχουν βρει ότι μόνον αυξάνοντας τις απλές κινήσεις που κάνουμε καθημερινά αυξάνουμε και τις θερμίδες που καίμε. Χωρίς επιπλέον άσκηση. Έτσι, αν επιλέξουμε να στεκόμαστε όρθιοι περισσότερο ή να περπατάμε –έστω και μέσα στο σπίτι– μπορούμε να κάψουμε έως και 350 θερμίδες.

Πώς ωφελούν οι δουλειές στο σπίτι

Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και τη φυσική κατάσταση των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων. Το έχουμε ξαναπεί, άλλωστε: αν βαριέστε τις δουλειές του σπιτιού, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.

Οι παππούδες μας βέβαια ποτέ δεν χρειάστηκαν τέτοιους υπολογισμούς. Οι δουλειές στον κήπο, η τουαλέτα έξω από το σπίτι και το ανεβοκατέβασμα της σκάλας ήταν αρκετά για να τους κρατάνε σε φόρμα, σε συνδυασμό με τον συνολικό τρόπο ζωής τους.

Τι κάνουν οι μακροβιότεροι του κόσμου 

Αυτόν τον τρόπο ζωής, που περιλάμβανε περισσότερη κίνηση και σωματική δραστηριότητα, ακολουθούν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, ακόμη και σήμερα. Σε αυτές τις 5 περιοχές του πλανήτη, που περηφανεύονται για τους μακροβιότερους κατοίκους στον κόσμο, η μετακίνηση γίνεται ως επί το πλείστον με τα πόδια, αφού πρόκειται για μικρές, κλειστές κοινωνίες.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν εμείς στα δικά μας σπίτια, στις κοινωνίες των μεγαλουπόλεων όπου ζούμε, για να ενισχύσουμε τη σωματική δραστηριότητα και να κερδίσουμε μερικά επιπλέον χρόνια ζωής;

Tips για να αναδιαμορφώσετε το σπίτι σας

1. Βάλτε τη ζυγαριά σε ορατό σημείο στο μπάνιο σας

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζυγίζονται συχνά τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος από εκείνους που δεν ζυγίζονται καθόλου.

2. Μία τηλεόραση στο σπίτι είναι αρκετή

Τοποθετήστε τη σε έναν κοινόχρηστο χώρο κατά προτίμηση και όχι στο υπνοδωμάτιο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τη συνήθεια του να παρακολουθείτε ξαπλωμένοι ή και τρώγοντας τηλεόραση και θα μειώσετε τις ώρες του binge watching, που γενικά δεν κάνει καλό.

3. Αντικαταστήστε ορισμένες ηλεκτρικές συσκευές με χειροκίνητες

Ο λεμονοστύφτης δεν χρειάζεται να είναι ηλεκτρικός και το μάζεμα των ξερών φύλλων μπορεί να γίνει και με το χέρι. Αφήστε τη ρομποτική σκούπα στην άκρη και προτιμήστε την ηλεκτρική ή και την κλασική, με το φαράσι, για τα σημεία όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Επιλέξτε να τινάξετε τα μικρά χαλιά αντί να τα σκουπίσετε και να πλύνετε τα μάλλινα στο χέρι αντί να τα βάλετε στο πλυντήριο.

4. Φτιάξτε έναν μικρό κήπο

Η κηπουρική είναι ακριβώς το είδος της δραστηριότητας που χρειαζόμαστε για μια ήπια σωματική κίνηση, ενώ απαιτεί και δέσμευση εκ μέρους μας. Επιπλέον, είναι χαλαρωτική, άρα βοηθάει και τη διάθεσή μας. Για την κηπουρική, δεν χρειάζεται ένας μεγάλος κήπος, αρκεί και ένα μικρό μπαλκόνι.

5. Υιοθετήστε έναν σκύλο

Οι βόλτες που θα χρειαστεί να τον πηγαίνετε καθημερινά θα προσθέσουν εύκολα 5 ώρες σωματικής άσκησης μέσα στην εβδομάδα σας, χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια.

6. Διακοσμήστε το σπίτι με φυτά εσωτερικού χώρου

Η περιποίηση και το πότισμα που χρειάζονται θα σας κάνουν να σηκωθείτε πολλές φορές από τον καναπέ.

7. Αντικαταστήστε τα ηλεκτροκίνητα παντζούρια

Προτιμήστε τα χειροκίνητα. Κάντε το ίδιο και με τις τέντες. Για τους πιο σκληροπυρηνικούς, προτείνεται το ίδιο και για την πόρτα του γκαράζ.

8. Διαμορφώστε έναν χώρο για άσκηση

Έστω και μια γωνιά σε ένα δωμάτιο είναι αρκετή, αν δεν υπάρχει πολύς χώρος. Εξοπλιστείτε με μια μπάλα πιλάτες, ένα στρώμα γιόγκα, ένα ποδήλατο ή έναν διάδρομο.

9. Ξεφορτωθείτε το τηλεκοντρόλ

Θα καίτε 10 θερμίδες κάθε φορά που θα σηκώνεστε για να αλλάξετε κανάλι ή να δυναμώσετε την ένταση της φωνής. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε από τη βάση της συσκευής, απλώς αφήστε το τηλεκοντρόλ μακριά.

10. Βελτιστοποιήστε τη χρήση των επίπλων σας

Αντί να κάθεστε συνεχώς σε πολυθρόνες, καρέκλες και καναπέδες, δοκιμάστε να σκορπίσετε στο πάτωμα μια-δυο μαξιλάρες. Κάθε φορά που θα τις χρησιμοποιείτε θα δουλεύετε τους μηριαίους και τους γλουτιαίους σας μυς, καθώς και εκείνους που στηρίζουν τη μέση, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσετε και τη στάση του σώματός σας.

11. Χρησιμοποιήστε περισσότερο τις σκάλες

Κανείς δεν είπε να ανεβείτε 6 ορόφους με τις σακούλες του σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχετε πρόβλημα με τα γόνατά σας και μένετε στον 6ο, μπορείτε να κατεβαίνετε με τα πόδια. Αν μένετε στον 2ο, μπορείτε και να ανεβαίνετε (χωρίς τις σακούλες).

12. Δημιουργήστε έναν χώρο συνάντησης

Αξιοποιήστε την τραπεζαρία σας για να βρεθείτε με την οικογένεια ή τους συγκατοίκους σας, για να παίξετε επιτραπέζια,να κουβεντιάσετε και να διαβάσετε βιβλία. Εμπλουτίστε τον χώρο με ράφια, φροντίστε για τον καλό φωτισμό του και αφήστε μακριά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ρολόι, την τηλεόραση και άλλα gadgets που μπορεί να αποσπούν την προσοχή σας.

ow