Δεν “ξεχνάμε” τα μέτρα πριν το Πάσχα – Τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Η νέα άνοδος των κρουσμάτων οδήγησε σε «αναβολή» την απόφαση των ειδικών για μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων, παρά τα θετικά «μηνύματα» της περασμένη εβδομάδα.

Έτσι, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε ότι το Πάσχα θα εορταστεί και φέτος με μέτρα, λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την τελευταία Συνεδρίαση, μέχρι την Πρωτομαγιά (τουλάχιστον) δεν θα υπάρξει νέα άρση στα μέτρα και η πιθανή χαλάρωση θα επανεξεταστεί αμέσως μετά.

Μπορεί οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας να παραμένουν σχετικά χαμηλά (49 νεκροί και 351 διασωληνωμένοι), όμως η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ίσως φέρει στο άμεσο μέλλον και αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων.

Kυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχουν ετοιμάσει «σχέδιο» για την πλήρη άρση των μέτρων, όμως η αύξηση των κρουσμάτων ίσως παρατείνουν την χαλάρωση.

Οι ειδικοί παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκαλεί η Όμικρον 2 και κάθε απόφαση θα παρθεί με σκοπό να μην επιβαρυνθεί εκ νέου το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την κατάργηση της χρήσης του πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, την ώρα που το πιστοποιητικό δεν απαιτείται για σειρά δραστηριοτήτων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ακόμα όμως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ των ειδικών, καθώς υπάρχουν απόψεις για το ότι θα πρέπει το πιστοποιητικό να καταργηθεί στις 18 Απριλίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα.

Άλλη άποψη «βλέπει» την κατάργηση του πιστοποιητικού στις 2 Μαΐου, ενώ υπάρχουν και πιο αυστηρές απόψεις, οι οποίες φαίνεται ότι δεν θα υιοθετηθούν, για άρση του μέτρου τον Ιούνιο.

Βάσει των μέτρων, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάθονται μόνο έξω και μόνο με αρνητικό rapid test ή μοριακό.

Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, στην Επιτροπή υπάρχει η άποψη πως η κυκλοφορία χωρίς πιστοποιητικά στους κλειστούς χώρους μπορεί να επιτραπεί μόνο με τη διατήρηση του μέτρου της προστατευτικής μάσκας.

Ένα σενάριο είναι στις αρχές Μαΐου η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους να μην είναι υποχρεωτική, αλλά να υπάρχει ισχυρή σύσταση, ενώ υποχρεωτική αναμένεται να μείνει σε νοσοκομεία, δομές υγείας, δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων, σούπερ μάρκετ και Μέσα Μεταφοράς.

Σε εστίαση και κομμωτήρια αναμένεται να παραμείνει υποχρεωτική μόνο για τους εργαζόμενους, όπως και το self test στους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια και τουρισμό. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα από δυο που είναι σήμερα.