Πιο τυρί σας ταιριάζει

Το τυρί αποτελεί ένα τρόφιμο με πλούσια γεύση και ιδιαίτερη διατροφική αξία. Περιέχει ασβέστιο, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και φώσφορο καθώς και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο λόγω της περιεκτικότητας του σε κορεσμένα λιπαρά, διαιτητική χοληστερόλη και αλάτι χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα και το είδος που επιλέγουμε, ανάλογα πάντα με τις διατροφικές μας ανάγκες.

Μερικές έξυπνες συμβουλές για να ένταξη του τυριού στη διατροφή μας είναι οι εξής:

Προτιμάτε τα τυριά χαμηλών λιπαρών: η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σκόπιμο για λόγους πρόληψης ή θεραπείας να περιορίζει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή του. Επομένως τα τυριά με χαμηλά λιπαρά (λιγότερο από 15-17% λιπαρά) καλό είναι να αποτελούν τον κανόνα.
Πέρα από τα τυριά που είναι εκ φύσεως χαμηλών λιπαρών όπως το ανθότυρο, το cottage cheese και το Έμμενταλ, πλέον υπάρχει στην αγορά πληθώρα άλλων επιλογών όπως καπνιστό, γραβιέρα, κασέρι κλπ.

Αν σας αρέσουν τα τυριά με πολλά λιπαρά, δε χρειάζεται να τα αποφεύγετε εντελώς. Επειδή συνήθως έχουν έντονη γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα ή ακόμα και να τα ‘αραιώνετε’ με cottage cheese ή γιαούρτι πριν τα προσθέσετε στη σαλάτα ή το φαγητό σας.

7logoi cheeselovers1

Αν έχετε χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου από άλλες πηγές, προτιμάτε τα κίτρινα από τα λευκά τυριά, καθώς αυτά έχουν περισσότερο ασβέστιο. Μάλιστα, το τυρί με τη μεγαλύτερη ίσως περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι η παρμεζάνα.

Αν έχετε υπέρταση, προτιμήστε τυριά χαμηλά σε αλάτι όπως το ανθότυρο και το cottage cheese.

Γενικά, το τυρί αποτελεί ένα πολύτιμο τρόφιμο που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά.

Όπως με όλα τα τρόφιμα χρειάζεται να ζυγίζουμε τις ανάγκες μας πριν επιλέξουμε το είδος και την ποσότητα που θα καταναλώσουμε, ώστε να αποκομίσουμε τα οφέλη και τη γεύση χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας.