Ποια παπούτσια κάνουν τα πόδια και τη μέση να πονούν – Τι να επιλέξετε

Εάν στο τέλος της ημέρας νιώθετε τα πόδια, αλλά και τη μέση σας να πονούν ίσως το πρώτο που θα πρέπει να αναρωτηθείτε είναι αν τα υποδήματα που προτιμάτε είναι οι «υπαίτιοι» για τις ενοχλήσεις σας

Τα ψηλά τακούνια κουράζουν τα πόδια, καθώς και τη μέση. Μπορείτε κάλλιστα να φορέσετε παπούτσια με ψηλά τακούνια σε μια βραδινή έξοδο, δηλαδή σε μία περίσταση όπου δεν θα χρειαστεί να βαδίσετε πολύ ούτε και να σταθείτε πολλή ώρα σε όρθια θέση. Η συνήθεια όμως πολλών γυναικών να φορούν καθημερινά ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι αποδεδειγμένα επιβλαβής όχι μόνο για τα πόδια αλλά και για τη μέση επειδή:

  • το βάδισμα σε ψηλά τακούνια είναι ασταθές και μπορείτε να στραμπουλίξετε το πόδι σας.
  • η στενή φόρμα του παπουτσιού εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος τοπικά.
  • σας αναγκάζει να περπατάτε στις μύτες με αποτέλεσμα να υφίσταται λόρδωση η σπονδυλική σας στήλη και να πονάει η μέση σας.
  • το πόδι μουδιάζει
  • αυξάνονται οι πιθανότητες να δημιουργηθεί κότσι στο πόδι (οστέινο εξόγκωμα στο πλάι του μεγάλου δακτύλου).

Από την άλλη μεριά ούτι το ίσιο παπούτσι (φλατ) είναι η καλύτερη επιλογή. Όταν βαδίζετε με ένα ίσιο παπούτσι χωρίς τακούνι  καταπονείται ο αχίλλειος τένοντας (ο τένοντας που βρίσκεται κατά μήκος του πίσω μέρους της γάμπας) επειδή είναι συνεχώς τεντωμένος.

Το καλύτερο είναι το παπούτσι να έχει ένα τακούνι όχι μεγαλύτερο των 2,5 εκατοστών. Όσο για τα γυναικεία παπούτσια οι ειδικοί κάνουν μια… παραχώρηση θεωρώντας ως το μέγιστο αποδεκτό ύψος τα πέντε εκατοστά.