Όσα δεν ξέρεις για τα δάκρυα.

Τα δάκρυα υπάρχουν στο σώμα μας, όμως δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για αυτά. Δεν εμφανίζονται μόνο όταν κλαίμε!

  1. Οι αστροναύτες δεν κλαίνε.

Όχι, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά τους στέρεψαν τα δάκρυα! Στο διάστημα όμως, λόγω της έλλειψης της βαρύτητας, τα δάκρυα δεν τρέχουν από τα μάτια τους.

Η παραγόμενη υγρασία δεν έχει πουθενά να πάει! Μάλιστα, τα δάκρυα δεν συσσωρεύονται στο κάτω μέρος του ματιού, όπως σε μας που κατοικούμε στον πλανήτη, αλλά απλώνονται σε όλη την κόρη. Καμιά φορά μάλιστα , λόγω αυτού του φαινομένου, τα δάκρυα ενοχλούν τα μάτια των αστροναυτών.

  1. Για όλα φταίει ο εγκέφαλος.

Το τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιεί τα δάκρυα στο κλάμα, λαμβάνει σήματα από το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματά μας.

  1. Μισό φλιτζάνι δάκρυα.

Όταν κλαίμε, κάθε μάτι μπορεί να παράγει περισσότερο από μισό φλιτζάνι δάκρυα μέσα σε λίγα λεπτά!

  1. Πού πηγαίνουν τα δάκρυά μας;

Δάκρυα παράγονται συνεχώς στα μάτια μας. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι κλαίμε και συνεχώς! Τα δάκρυα, εκτός του ότι εξατμίζονται, φεύγουν από το σύστημα αποστράγγισης των ματιών. Το σύστημα αυτό καταλήγει μέσα στη μύτη. Για αυτό όταν κλαίμε τρέχει η μύτη μας. Είναι τα δάκρυά μας.

  1. Δεν είναι όλα τα δάκρυα ίδια.

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα συναισθηματικά δάκρυα είναι διαφορετικές από τα κανονικά δάκρυα. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι χημικές ουσίες μας βοηθήσουν να αισθανθούμε καλύτερα μετά από ένα κλάμα.

  1. Κροκοδείλια δάκρυα.

Υπάρχουν κάποιες περίεργες συνθήκες που μπορούν να να προκαλέσουν δάκρυα. Μερικοί άνθρωποι κλαίνε όταν τρώνε ή ακόμα κι όταν απλά σκέφτονται το φαγητό. Αυτά είναι τα λεγόμενα κροκοδείλια δάκρυα. Ονομάστηκαν έτσι, επειδή οι κροκόδειλοι πολλές φορές δακρύζουν, για να προσελκύσουν το θύμα τους, εξαπατώντας το.

Το σύνδρομο αυτό μπορεί να συμβεί μετά από κάποιο ατύχημα στο πρόσωπο. Καθώς το πρόσωπο επανέρχεται μετά το ατύχημα, ορισμένα νεύρα επουλώνονται με λάθος τρόπο. Αποτέλεσμα είναι οι αισθητήρες όσφρησης να συνδέονται εσφαλμένα με τον δακρυγόνο αδένα.

  1. Άντρες και γυναίκες διαφέρουν.

Τα κύτταρα των θηλυκών δακρυγόνων αδένων είναι διαφορετικά από των ανδρικών. Οι γυναίκες παράγουν περισσότερα δάκρυα από τους άντρες. Επίσης, ο αρσενικός αγωγός δακρύων είναι μεγαλύτερος από τον θηλυκό, οπότε αν ένας άνδρας και μια γυναίκα κλάψουν, τα δάκρυα της γυναίκας θα χυθούν στα μάγουλά της γρηγορότερα, από τον άντρα.

tsemperlidou.gr