Φάβα – Ένα από τα πιο απολαυστικά ορεκτικά και τα οφέλη του

«Βουτάτε» κι εσείς στη φάβα, όσο περιμένετε το κυρίως; Αν ναι, δείτε πόσο καλό σας κάνει.

Η φάβα αποτελεί ένα από τα πιο παλιά προϊόντα της Σαντορίνης, προέρχεται από ποικιλίες του οσπρίου λαθούρι και δεν λείπει ποτέ από το μενού μιας ταβέρνας και ενός μεζεδοπωλείου. Παρέα της κάνει πάντα το κρεμμύδι, ενώ και η κάππαρη, όπως και με ντομάτα ή ελιές, συχνά δεν λείπουν από το πλάι της. Ταιριάζει, μάλιστα, ιδανικά με γαύρο, σαρδέλες, χταπόδι και είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι.

Μια κουταλιά φάβα αποδίδει περίπου 75 θερμίδες, ενώ αποτελεί πηγή σιδήρου, φτάνοντας το 31% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 100 γραμμάρια. Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Από τα θρεπτικά της συστατικά δεν λείπουν ο χαλκός, ο φώσφορος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ο λόγος είναι η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που δρουν κατά της δυσκοιλιότητας και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Συμβάλλει στην υγεία του ανοσοποιητικού
Ο σίδηρος που περιέχει συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στο ανοσοποιητικό.

Κρατά χαμηλά σάκχαρο και χοληστερίνη
Οι διαλυτές φυτικές της ίνες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και να κάνουν καλό στην καρδιά. Ταυτόχρονα, βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ωφελεί τα οστά
Η περιεκτικότητά της σε φώσφορο και μαγνήσιο συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Tο μαγνήσιο και το κάλιο βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στη φάβα, αλλά αποτελούν καλούς ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας του οργανισμού.

clickatlife