Έρχονται στην Ελλάδα οι γέφυρες που δεν θα πέφτουν – Πώς θα το καταφέρουν

Βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας των γεφυρών και πρόληψη ατυχημάτων που οφείλονται στη διέλευση βαρέων οχημάτων, θα προσφέρει η νέα δράση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για τη δράση «Έξυπνες Γέφυρες – Smart Bridges» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ακάκαμψης και σύμφωνα με την εκτελεστική απόφαση του συμβουλίου της Κομισιόν, η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.

Τι είναι οι έξυπνες γέφυρες

Το έργο αφορά στην «έξυπνη» παροχή υπηρεσιών συντήρησης των γεφυρών στην Ελλάδα, ώστε να βελτιωθεί εκ βάθρων η κατάστασή τους.

Το έργο απαιτεί την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων/οπτικών ινών μέτρησης φορτίου που θα καταγράφουν τη μετατόπιση των γεφυρών σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.

Αυτές οι πληροφορίες θα υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω ειδικών αλγορίθμων που θα υπολογίζουν την αντοχή των γεφυρών. Το έργο θα συνοδεύεται από σχετικές μελέτες από εξειδικευμένους μηχανικούς που θα τεκμηριώνουν και θα παρακολουθούν επιστημονικά τα αποτελέσματα.

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας των γεφυρών και η πρόληψη ατυχημάτων που οφείλονται είτε στη διέλευση βαρέων οχημάτων είτε σε κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αντλούν και άλλα σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων το σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων που αφορά την ανάπτυξη ενός ενός αξιόπιστου, οικονομικού και φιλικού στους χρήστες διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων στην Ελλάδα.

Διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα διαφορετικών επιλογών για αυτόματες ηλεκτρονικές πληρωμές, έναν δίκαιο και διαφανή μηχανισμό χρέωσης διοδίωνβελτιωμένη ροή οχημάτων και θέτει τα θεμέλια για ενισχυμένες υπηρεσίες και διαλειτουργικότητα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025